Berta Sándor

Medpedia: új egészségügyi online lexikon

Az új portál hivatalos bétaverziója 7000 egészségügyi és gyógyszerekkel kapcsolatos bejegyzést tartalmaz.

A leginkább a Wikipediára hasonlító Medpedia jelenleg csak angol nyelven érhető el. A fő különbség a népszerű internetes lexikonhoz képest az, hogy a megjelenő írásokat kizárólag szakemberek (orvosok, szakápolók stb.) szerkeszthetik. A téma iránt érdeklődő látogatóknak ugyanakkor lehetőségük van javasolni bizonyos változtatásokat és ezáltal befolyásolhatják, hogy milyen tartalmak és milyen formában jelenjenek meg. A 7000 bejegyzést 166 személy írta, illetve szerkesztette.

James Currier, az oldal alapítója és vezetője azt emelte ki, hogy az interneten az elmúlt tíz év során számos nagyszerű dolog, figyelemre méltó áttörés történt, elég például csak a Wikipédiára és a WikiHowra, vagy a Facebookra és a LinkedInre gondolni. A mostani lépéssel, egy szabad egészségügyi információs platform létrehozásával a Medpedia is hozzájárul egy ilyen áttöréshez. Azonban nem elégszenek meg ennyivel, szeretnél az adatbázist és szolgáltatásait folyamatosan kibővíteni.

A honlap, illetve az azt működtető szervezet tavaly júliusi felhívásához eddig összesen 110 különböző csoport, egyesület és szervezet csatlakozott. Az elképzelések szerint a következő években az emberek több mint 30 000 betegségről és 10 000 gyógyszerről, illetve gyógyhatású készítményről olvashatnak majd átfogó anyagokat. Nancy Brown, az American Heart Association vezetője kijelentette: "Ez a platform új lehetőségeket nyújt az orvosok hálózatba kötésére és arra, hogy megoszthassák egymással a tapasztalataikat. A Medpedia egyúttal lehetővé teszi az embereknek, hogy hiteles egészségügyi ibformációkhoz jussanak."

A portálon található információk bárki számára érdekesek lehetnek. A regisztrált tagok - orvosok és laikusok egyaránt - használhatják a hivatalos fórumot és beszélgethetnek egymással, kicserélhetik a gondolataikat. A Medpedia üzemeltetői azonban nem győzték hangsúlyozni, hogy a szolgáltatás semmi esetre sem helyettesítheti az orvosi látogatásokat. A programot támogatja többek között a Harvard Medical School, a Stanford School of Medicine, a Berkeley School of Public Health, az University of Michigan Medical School, az University of California Berkeley School of Public Health és számos egészségügyi szervezet, köztük az American Heart Association (AHA) és a brit NHS Choices (National Health Service).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #4
    Csak a nyuggerek kezébe ne kerüljön! (mert összeomlik az egészségügy, még jobban)
  • Benedicht #3
    Nem pont ilyen, de hasonlo.
  • bmw #2
    Jo lenne egy ilyen oldal magyarul is.
  • Doktor Kotász #1
    Na, ez lesz a hipohonderek Mekkája! :-)