Berta Sándor

Egészségügyi távfelügyeletet igényelnek a nyugdíjasok

Ezek a megoldások lehetővé teszik az emberek számára, hogy a betegségük ellenére is a megszokott környezetükben éljenek, miközben a kezelőorvosaik a távolból figyelik az állapotukat.

Ezekkel a módszerekkel megtakarítható a kezelések jelentette időkiesés és plusz stressz, az orvosoknak csak akkor kell közbeavatkozniuk, amikor arra valóban szükség van. A nyugdíjasok egyre inkább elfogadják ezeket a távfelügyeleti szolgáltatásokat. A 65 évesnél idősebb emberek 59,8 százaléka úgy nyilatkozott, hogy mindenképpen akar ilyen rendszert használni, mivel így maradhatnak a lakásukban. "Az emberek olyan asszisztensi megoldásokra vágynak, amelyek segítségével továbbra is maguk határozhatják meg a mindennapjaikat és a saját otthonaikban élhetnek. Éppen ezért lenne jó, hogy ha ezek szolgáltatások végre bekerülnének a betegbiztosítók katalógusaiba. Azt szeretnénk, hogy ha az ügyben illetékes bizottság meghozná a szükséges döntéseket" - hangsúlyozta Prof. Dr. August-Wilhelm Scheer, a BITKOM szakmai szervezet elnöke.

Az említett testület az orvosok, a fogorvosok, a pszichoterapeuták, a kórházak és a betegbiztosító társaságok legfelső döntéshozó szervezete. Amennyiben megszületik a döntés, úgy elsősorban a rendszeres ápolásra szoruló és a krónikus betegek profitálhatnának az új programok előnyeiből. A következő években - demográfiai okokból - minden fejlett államban jelentősen nőni fog az ebbe a két csoportba tartozó emberek száma. "Az egészségügyi ellátórendszernek fel kell készülnie a demográfiai helyzet miatti kihívásokra. A távfelügyeleti ellátás a hagyományos betegellátás alternatívája lehet és éppen ezért a jelenleginél jobban is kellene támogatni" - tette hozzá a szakember.

A 65 évesnél idősebb emberek 58 százaléka mondta azt, hogy amennyiben ellátásra szorulnának, úgy használnának különböző riasztó, állapotfigyelő és a gyógyszerek bevételére figyelmeztető szenzorokat. A távfelügyeleti megoldásokat 53 százalék választaná. Ezek a megoldások képesek mérni a beteg vérnyomását, pulzusát, súlyát és más értékeket, majd az adatokat az interneten vagy vezeték nélküli hálózatok segítségével továbbítják a kezelőorvosnak vagy egy kórháznak. Amennyiben a rendszer a normálistól eltérő értékeket észlel, azonnal riasztja a személyzetet, akik így közbeavatkozhatnak. A szolgáltatások előnye, hogy csak azok kerülnek kórházba, akiknél erre valóban szükség van és hogy a nővérek, illetve orvosok sem válnak túlterheltté.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #1
    Lesz még itt remote-eutanázia is!!!!