Berta Sándor

Egyre nagyobb sávszélességre van szükség

A szinte minden távközlési területet érintő, teljes körű digitalizáció miatt a cégeknek folyamatosan növelniük kell a meglévő infrastruktúra fejlesztésére szánt összegeket. Különösen a video-on-demand és a HD-minőségű online televíziós szolgáltatások "eszik" a sávszélességet.

Az Arthur D. Little elemezéséből kiderült, hogy főleg az említett rendszereknek köszönhetően a következő másfél évben a jelenlegi 4-ről 9 gigabájtra emelkedhet az egy személyre jutó letöltési forgalom. Amennyiben ehhez hozzávesszük, hogy például az internetes és a mobil televíziózás még csak a következő hónapokban, években kezd elterjedni, akkor azonnal nyilvánvalóvá válik, hogy a jelenlegi sávszélesség nagyon hamar elfogyhat. A megoldást többek között az optikai kábel-infrastruktúra kiépítése és bővítése jelentheti.

"A tv- és videószolgáltatások jóval nagyobb mértékben fogják kihasználni a hálózatokat, mint például a fájlcserélő rendszerek vagy az online mentési megoldások. Ezzel szemben az online irodai és más hasonló alkalmazások nem játszanak komoly szerepet" - mondta Karim Taga, az Arthur D. Little Austria ügyvezető igazgatója. Az elmúlt egyetlen évtizedben bekövetkező változásokat jól szemlélteti, hogy tíz évvel ezelőtt egy átlagos honlap körülbelül 15 kilobájtnyi adatot tartalmazott. A mostani oldalak átlagos 150 kilobájtos adatmérete hamarosan 1 megabájtra nő majd.

A 2013-ra piacképessé váló megoldások, például az Ultra HDTV vagy a 3DTV, amelyek már akár több száz Mbps-os letöltési sebességet igényelnek, ugyanúgy erősíthetik ezt a folyamatot, mint az új hardverek. Utóbbira jó példát jelentenek a Syabas Set-Top-Boxai, amelyekkel már a YouTube, a Revision 3 és fájlcserélésen alapuló internetes televíziók műsorait is bárki nézheti majd a saját hagyományos tv-készülékén. Ugyan már rendelkezésre áll két alternatív adatátviteli eljárás, az FTTx és a HFC (DOCSIS 3), amelyekkel elérhető a több száz Mbps-os adatátviteli sebesség, de ez önmagában nem elég.

"A tovább növekvő adatforgalom miatt a maximum 25 Mbps-os hálózatok legfeljebb csak átmeneti megoldásként jöhetnek szóba. A mobil piac is érdekes, hiszen a szolgáltatók már most szembesülnek a továbbított megabájtonkénti 2-4 eurócentes költségekkel. Amennyiben valaki havonta tíz vagy még több gigabájt adatot tölt le, akkor pedig a jelenlegi tarifák végképp nem tarthatók. Mivel a szabadon elérhető frekvenciák hamarosan megszűnnek, így jelentősen csökkenhet az egy személyre jutó sávszélesség és letöltési sebesség" - szögezte le végül Taga.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #13
    Warez miatt meni kell annak felfelé
  • Sanyix #12
    ja meg gecinagy adó
  • Sanyix #11
    valamit valamiért. Viszont magyarországon meg van helyette szar fizetés, maszop szadesz, bkv, dugó, sok sok szar ember.
  • cateran #10
    Észak-Devonban is szar,7616 kbps down,448 kbps up,de napközben a down 512-1500 között mászkál,olyan éjfél magasságában ugrik csak fel:(
  • bertino #9
  • gomyron #8
    Lehet hogy a kozpont mellett laksz :)
    Edinburgh ban gyakorlatilag 4-5 haztombbel odebb mar fele a sebesseg. videken meg ennel is siralmasabb. azert nem panaszkodunk mert a leggyorsabb dsl is kifizetheto es ha `csak` fele sebessegen is megy az is vidamma teszi az embert. teny hogy keso delutan este este 9 kozott hasznalhatatlanul lassu, de este 10 utan beindul az elet ;) (13.5/0.5 ... nem rossz)
    Ehhez kepest Magyarorszagon nezd meg az elerheto (es hasznos) sebesseget az arral szemben
  • bertino #7
    nyilván ezt is ki kell fogni, de azért ne mondjuk azt, hogy "angliában borzalmas a net", mintha az egész országban fos lenne..., ami messze nem igaz.
  • bertino #6
    angliában valahol borzalmas-valahol nem... mint pl nálunk, worcesterben.
    8/0.7 mbit egész nap, nincs vele semmi baj.
  • Renátó1985 #5
    Angliában borzalmas a net a 10 megás kábelnet déltől éjfélig jó ha 2-vel megy a dsl net még ennél is rosszabb. Magyarországon sokkal de sokkal jobb régebben olvastam valahol, hogy a németeknél rengeteg internetmentes település van még jelenleg is szóval annyira nem állunk rossz helyen mert még az utolsó kis falvakban is legalább 1 mobilnet fogható otthon.
  • InterFoxSOFT #4
    Nekem 1 évig volt 8MB-os nettem, maga volt az állom!
    Csak az 1 év utánni igen durva, 6000ft+ emelést nem nyeltem be!:)
    Most megint 1MB-on sínlődöm!:(