Berta Sándor

Szélessávú hálózatot szeretne Amerika-szerte a Google

Barack Obama amerikai elnök jelentősen javítani akar a nagy sávszélességű hálózat kiépítettségén és ebben komoly partner lehet az internetes óriáscég. A több internetező számukra több reklámbevételt jelentene.

A szabályozó hatóságként működő Federal Communications Commissionnek 2010 februárjáig kell benyújtania a Kongresszusnak a Nemzeti Szélessávú Hálózatfejlesztési Tervet. Ezt támogatandó a Google nyilvánosságra hozta négy pontból álló fejlesztési tervét, amelynek elfogadása és megvalósítása esetén az FCC az összes amerikai háztartásnál garantálhatja a szélessávú internethozzáférés elérhetőségét. A javaslatcsomag megvalósítása esetén 2012-ig minden család egy legalább 5 Mbps-os le- és feltöltési sebességet garantáló rendszerhez kapcsolódhatna.

"Az első pont kimondja, hogy minden közpénzekből támogatott infrastruktúra-felújítási, -fejlesztési vagy -kiépítési projekt során optikai kábeleket kell lefektetni. A Google munkatársai rámutattak, hogy az optikai kábelhálózat létrehozásakor a költségek 90 százalékát az utcák felásása, majd későbbi betemetése és javítása teszi ki. Amennyiben minden útfelújításnál egyúttal elhelyeznék az optikai kábeleket vagy csak az azokat védő csatornákat is, akkor nagyon sok pénzt lehetne megtakarítani.

Emellett fontos lenne, hogy minden amerikai közintézményben legyen optikai elérés, hogy így a szegényebbek is bármikor szörfölhessenek a világhálón. Felgyorsítanák a szociális lakások hálózattal való ellátását célzó programot és arra ösztönöznék a beruházókat, hogy akkor is építsék ki az infrastruktúrát, hogy ha arra a kezdetekben még csekély az igény. A meglévő rendszert később bárki bérbe adhatná és vehetné, ezáltal javulna a piaci verseny.

Ezenkívül a Google fontosnak tartaná a vezeték nélküli hálózatok fejlesztését és kiépítését. Ezek ugyanis különösen a vidéki régiókban lehetnének hasznosak és jelentős mértékben javíthatnák egy körzet vagy megye szélessávú internetelérésekkel való ellátottságát. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban a fejlesztésekben az állami hivataloknak és vállalatoknak, valamint a magáncégeknek közösen kellene részt venniük, így megoszthatnák a felmerülő költségeket.

"Amennyiben ezeket sikerül végrehajtanunk, akkor a ma egyáltalán nem vagy csak rosszul ellátott háztartásokból nagy sávszélességgel szörfölő felhasználókat csinálhatunk" - hangsúlyozta Richard Whitt, a Google lobbistája.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kobra223 #3
    persze szuper lenne ha kedves szólgáltatók kiépítenék a nagy sebességű hálózatokat magyarország szerte
  • kissssss #2
    ohhh de szép is lenne esetleg majd űkunokáink fogják majd 3mb netel tölteni a cucokat.
  • Narxis #1
    Google ftw!