Berta Sándor

Egyre több idős ember netezik Ausztriában

Ausztriában az elmúlt évtizedben jelentős mértékben nőtt az internethasználat. A növekedés elsősorban a háztartások esetében mutatható ki, az iskolai és a munkahelyi netezés mértéke gyakorlatilag változatlan maradt.

"Elmondható, hogy az osztrák emberek életének szerves részévé vált az internet. Különösen az online banki és a hivatali ügyintézésben, a célzott információkeresésben és a szociális kapcsolatok ápolásában vált nélkülözhetetlenné a világháló" - jelentette ki Maria Kostner, a GfK Austria piackutató cég online szakértője. A Gfk által készített felmérés szerint 1999-ben még csak az emberek 13 százaléka szörfölt otthonról, idén ez az arány már elérte a 67 százalékot. A munkahelyeken ez az érték a korábbi 13-ról 29 százalékra, míg az iskolákban 9-ről 10 százalékra nőtt.

Más európai országokkal való összehasonlításban Ausztriának nincs oka a szégyenkezésre, sőt. Az internetezők aránya Izlandon a legmagasabb, 90 százalék. A második helyen Dánia (83 százalék), a harmadikon Hollandia (82 százalék) található. Érdekesség, hogy nyugati szomszédunk mögött van ebből a szempontból többek között Németország, Franciaország, Olaszország és Nagy-Britannia is.

"Nemzetközi tanulmányokból tudjuk, hogy a legfontosabb online tevékenységek között található az e-mailezés, a chatelés, az online banki szolgáltatások és a virtuális áruházak használata" - közölte Roland Strilka, a GfK Austria távközlési és IT-részlegének vezetője. Megfigyelhető, hogy egyre több nő és nyugdíjas internetezik rendszeresen. A 2000. évi 31-ről idén 65 százalékra nőtt az online lévő nők és 4-ről 43 százalékra az online lévő nyugdíjasok aránya.

A 60 évesnél idősebb osztrák állampolgároknak a 18 százaléka böngészik, e-mailezik rendszeresen a világhálón. Az oztrák nők 34 százalékának volt internethozzáférése 1999-ben, idén viszont már a 75 százalékuk mondhatja ezt el magáról. A legaktívabbak a vorarlbergiek, ott a lakosság 77 százaléka rendszeresen internetezik, míg a lista utolsó helyén álló Karintiában ez a szám 65 százalék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • mad mind #4
  Az emlékek megszépítenek mindent, ráadásul a legtöbb nyugdíjas (nyugger, szerintem csak te lehetsz)csak és kizárólag a kapitalizmus árnyoldalait látja. Kevés nyugdíj, magas árak, és mindenféle plusz adók, ha véletlen jobb helyen lakik.
 • Ferrer #3
  Legbelül elég sok embernek az, ne aggódj..
 • Sanyix #2
  ideologiájuk :)
 • Sanyix #1
  nálunk is több nyuggernek kéne netezni, talán felvilágosítaná őket, és nem a vöröskommunizmus lenne az ideológiája.