Berta Sándor

Németország: segítség az internetet nem ismerőknek

A német gazdasági és technológiai minisztérium új programot indított, amelynek célja a digitális integráció támogatása.

Az internet hihetetlen népszerűségnek örvend világszerte, azonban még ma is nagyon sokan vannak azok, akik soha nem látogattak meg egy honlapot sem vagy nem küldtek e-mailt senkinek. Ennek lehetnek egyrészt technikai okai - különösen a fejlődő országokban -, másrészt számos ember úgy gondolja, hogy neki nincs szüksége az online lehetőségekre. Németországban 26 millió 14 évesnél idősebb állampolgár számít úgynevezett offlinernek, vagyis a világhálót még nem ismerő személynek. Az ő felzárkóztatásukra hirdette meg most az Internetet megtapasztalni című programot a német gazdasági és technológiai minisztérium.

A szaktárca elsősorban tájékoztatni szeretné a felhasználókat a lehetőségeikről, ugyanakkor más megoldásokat (tanfolyamokat stb.) is alkalmazna. "Az internet ismerete, használata ma már a társadalmunk kulcsfontosságú része. Egyszerre politikai és szociális feladat, hogy minden állampolgárnak biztosítsuk a digitális médiákhoz és tartalmakhoz való hozzáférést. Ezért indítottuk ezt a programot" - jelentette ki Dagmar G. Wöhrl, a minisztérium államtitkára.

Németországban a lakosok 66 százaléka internetezik rendszeresen. A fennmaradó 34 százalékot elsősorban idősebb és szegényebb, alacsonyabb képzettségű emberek teszik ki. A szakemberek úgy vélik, hogy ez az arány változhat, ha a technika helyett a tartalmakra helyezik a hangsúlyt, illetve, hogy ha az adott személy családtagjai, ismerősei segítenek neki az internettel való ismerkedésben.

A program három részből áll és három szervezet, valamint számos egyesület, szociális intézmény, szövetség és cég vesz benne részt. Az első rész célja, hogy a résztvevőket könnyedén bevezessék az internet használatába. A munkába nem csak informatikusok, de szociális gondozók is bekapcsolódnak, hogy az átmenetet a lehető leginkább megkönnyítsék és hogy maximálisan figyelembe vegyék az idős emberek igényeit. A második rész a tapasztalatszerzésre összpontosít és afféle mentorprojektre hasonlít. A lényege, hogy az internettel ismerkedő embereket az online dolgokban már jártas személyekkel hozzák össze, akik átadhatják a tapasztalataikat és segíthetnek a kezdő lépések megtételében. A harmadik rész arra fókuszál, hogy az offlinerek megtanulják és merjék használni a mindennapok során a megszerzett tudást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gz8 #3
    Nem paradoxon, hanem a 22-es csapdája
  • bakagaijin #2
    Nem, az amerika, és most már Franciaország. Németoban pár tartományban a legutóbbi infok alapján a bíróságok 3000 alatt szóba sem állnak a jogvédőkkel.
  • who am I 7 #1
    "amelynek célja a digitális integráció támogatása."

    Aztán, ha eléggé beleintegrálódtak má a renccerbe, és véletlen le töltenek egy torrentet, akkor halálra büntetik....micsoda paradoxon LOL