Berta Sándor

Internettanácsot alakítottak Ausztriában

Öt közösségi média-szakértő, médiakutató, illetve blogger részvételével hivatalosan is megalakult az elsősorban online etikai kérdésekkel foglalkozó Osztrák Internettanács (ÖIR).

A kezdeményezés célja, hogy a felhasználók tudatosítsák az etikus internetes magatartást. A szervezet ennek elérésére számos ajánlást fogalmaz meg. Az ÖIR tagjai eredetileg szinte titokban akarták elkezdeni a munkájukat, de a tevékenységük nem maradt észrevétlen. Persze ezen nem is lehet csodálkozni, hiszen mind az öt alapítótag rendkívül aktív a világhálón és magukat az osztrák internetes közösség ismert prominens személyiségeinek nevezik. Az ÖIR két társelnöke Judith Denkmayr szociális média-szakértő és Peter Steinberger médiakutató. A főtitkári posztot Richard Pettauer blogger tölti be, míg a testület tagja még Jana Herwig médiakutató és Michael Kamleitner.

Az öt szakember elmondta: azt akarják elérni, hogy a helyi internetes közösség hozzon saját etikai normákat, azokat tartassa be a tagjaival, szabályozza a működését és az új ajánlásokat ültesse át a gyakorlatba. A célok között szerepel a totális állami internetellenőrzés megakadályozása, bizonyos fontos témákban párbeszéd kezdeményezése és folytatása a különböző csoportok, szervezetek (felhasználók, a minisztériumok, az internetszolgáltatók stb.) között. Fontos azonban, hogy az ÖIR nem tekinti magát online törvényalkotó testületnek, csak - ajánlásokkal vagy éppen alkalmazásokkal - segít az internet önszabályozásában.

A hangsúly tehát a párbeszéden és a viták, konfliktusok megelőzésén van. A témák között számos olyan terület szerepelhet, amelyek nagy visszhangot váltanak ki vagy fontos az emberek számára. Jó példa erre a kóros soványsággal foglalkozó honlapok ügye. Emellett készül egy afféle online etikai kódex bétaverziója, amelyben szabályozná, hogy a felhasználóknak hogy illik viselkedni a világhálón, de azt is, hogy milyen jogaik, lehetőségeik vannak.

A munkájuk során Denkmayr és kollégái kiemelten akarnak foglalkozni a közösségi portálokkal, valamint a blogokkal. Azt ugyanakkor leszögezték, hogy az internethozzáférések blokkolását és az erre vonatkozó elképzeléseket minden esetben a leghatározottabban elítélik és visszautasítják. A hivatalos oldalon bárki jelezhet majd online etikai vétségeket. Ezek mindegyikét részletesen meg fogják vizsgálni és mindig kikérik majd az adott oldal működtetőinek, valamint az ügyben érintett feleknek a véleményét.

Denkmayr és a négy másik szakértő hangsúlyozták: ők nem internetrendőrségként fognak működni és nem lesznek az ügyészség meghosszabbított virtuális keze sem. Sokkal inkább azokkal a kérdésekkel és ügyekkel foglalkoznak majd, amelyek nem igazán minősülnek bűncselekménynek, inkább etikai kérdéseket vetnek fel. Éppen ez utóbbi miatt nem is fogják átadni a birtokukba kerülő információkat a hatóságoknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #1
    és akkor most úgy lehet majd internetezni hogy megke kapni a tanácstul a zengedayt-?