Alex

KSH: koncentrálódik az internetpiac

A vezetékes vonalról kezdeményezett internetcélú hívások száma 52, időtartama 58%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Folytatódott az internetpiac lassú bővülése: kevesebb ugyan a szolgáltató, az előfizető azonban több.

Az internet-előfizetések száma 2009 első negyedévében a 2008. év végéhez képest 8 ezerrel emelkedett. Az előfizetések száma március végén 2,3 millió felett volt, ez 16%-kal több, mint 2008 ugyanezen időpontjában. 2009 I. negyedévében az internetszolgáltatók száma 391 volt, 26-tal kevesebb, mint egy évvel korábban. A piac koncentrált, 24 cég tudhatja magának az előfizetések 90%-át.

Az internetpiac fejlődése - az egyre korszerűbb technológiák térnyerése mellett - a szolgáltatók közötti élesedő versenynek is köszönhető. Miközben a vezetékes internet két legjelentősebb típusának terjedése lelassult, a vezeték nélküli szegmens egy év alatt 30 százalékkal bővült. A nagymértékű változáshoz erőteljesen hozzájárult az egyre inkább megfizethető mobilinternet, melynek növekedése 36%-os volt. Az összes internet-előfizetés majdnem negyede a mobil kategóriába tartozott, részaránya egy év alatt 3 százalékponttal növekedett.

A széles sávú interneten belül éves viszonylatban a kábelhálózatos előfizetések gyarapodtak gyorsabban, 16%-kal, az xDSL-előfizetések ennél kevesebbel, 2%-kal. A széles sávú (kábel- és xDSL-) internetre történő előfizetések száma egy év alatt 8%-kal nőtt. Egyelőre nem képvisel nagy részarányt, de éves viszonylatban több mint kétszeresére bővült az egyéb kategória előfizetéseinek mennyisége, mely tartalmazza például a LAN- (optikai) internetet is.

Az összes előfizetésen belül 2008 I. negyedévéhez képest lényegében nem változott a betárcsázós (kapcsoltvonali és ISDN együtt) és a kábeltévés, 5 százalékponttal csökkent az xDSL- és 3 százalékponttal lett magasabb a vezeték nélkülia/ szegmens előfizetéseinek részaránya. Az internetszolgáltatásokból származó nettó árbevétel az I. negyedévben több mint 37,7 milliárd forint volt, ami folyó áron 12%-kal több az egy évvel korábbinál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabe Dearborne #1
    Na persze... Ha van széles sáv, ki az ördög bajlódik telefonos modemmel? És kevesebb lett a szolgáltató... Naná, hulljon csak a férgese. Maradjanak meg a jók és a nagyon jók.