Berta Sándor

Mérföldekre van a rádióhálózati internet?

Alfred Grinschgl, az osztrák rádiópiac szabályozásáért felelős szakember pesszimistán nyilatkozott a felszabaduló televíziós és rádiófrekvenciák hasznosításának ügyében.

A digitális műsorszórásra való átállás miatt számos televíziós és rádiófrekvencia válik szabaddá. Számos országban és az Európai Unióban is felmerült az az ötlet, hogy ezeket a frekvenciákat pályázatok útján szétosztanák a mobil szélessávú szolgáltatások között. Ausztriában azonban közel sem lenne egyszerű feladat. Alfred Grinschgl, az osztrák RTR hivatal televíziós és rádiós területekért felelős ügyvezető igazgatója szerint ugyanis még mérföldekre vannak a 790 és a 862 MHz közötti tartományok ilyen jellegű hasznosításától.

"Ezt a frekvenciatartományt elvileg 2015-től kapnák meg a televíziós műsorszórók és a mobilszolgáltatók, de ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy ne kerülhetne akár a távközlési cégekhez. Van azonban számos probléma, amelyekre jelenleg semmilyen megoldás nincs" - jelentette ki Grinschgl. A 790 és 862 MHz közötti sáv nagyon vonzó a mobil szolgáltatóknak, mivel közel van a 900 Mhz-es GSM-tartományhoz, így a meglévő GSM-antennákat fel lehet használni az UMTS- vagy az LTE-hálózatok működtetésére. Szintén előnyös, hogy a rádiójeleket a betonacél és más felületek sokkal kevésbé verik vissza, így jobb minőségű és nagyobb távolságú adatátvitel valósulhat meg.

Alfred Grinschgl szerint az egyik legnagyobb problémát az jelenti, hogy a rádiófrekvenciás mobil internet jelenleg megzavarja UPC és más kábeltelevíziós szolgáltatók set-top-boxait és ez a jelenség csak nehezen védhető ki. A UPC mérnökei korábban elvégeztek egy kísérletet. A szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy vajon egy szobában megzavarja-e egy laptophoz csatlakoztatott UMTS-modem a továbbított digitális kábeltelevíziós adást. Nos, csupán nyolc milliwattos sugárzási teljesítmény elég volt ahhoz, hogy a laptoptól 1,6 méterre lévő televízióra érkező jelek jelentősen leromoljanak és a még nézhető kategóriába kerüljenek. Fontos viszont megjegyezni, hogy a 8 Milliwatt csupán egy UMTS-modem teljesítményének harmincadrészét teszi ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KillerBee #6
    Biztos volt ott még egy (forgó)kondenzátor is, nem? Igaz, ha nagyon kell, nélküle is lehet.
  • roliika #5
    Mé...ingyen van. :DDD Volt tanárunk egy WC papír gurigából,drótból, 1 darab diodából csinált rádiót. :)
  • KillerBee #4
    Csak én vagyok túl naiv, amikor azt gondolom, hogy a kábeles rendszereket műszakilag korrektül is ki lehet építeni? (Pl. az UPC muanyag elosztódobozait vagy a levegőben lógó tyúkbeleit nem tekintem annak.)
  • kvp #3
    Hurra... Rajottek, hogy a jelenlegi kabeltelevizios megoldasok inkabb csak iranyitott radioadasnak szamitanak es ezert ket azonos frekvencian mukodo rendszer fizikai osszekottetes nelkul is latja egymast. Gyakorlatilag a jelenlegi gyenge arnyekolasu rendszereknel a kabel tv elosztodoboza es a lakas kozott egy jo hosszu antenna van. Harom megoldas van: vagy arnyekolnak (jo vastag kabelekkel) vagy atallnak az optikara vagy a kabel tv cegek beszerzik az adott radiofrekvenciat is, hogy ne legyen zavarjel. De ugyanugy sugaroznak a tv-k, az utcan elmeno troli es ugyanugy hallani a mobiltelefon reselesi frekvenciajat a hangszoroban, vagy a szamitogep hutoventillatoranak pwm jelet a mobiltelefon hangszorojabol. Egyszeruen tul nagy az elektroszmog es szinte senki nem arnyekol rendesen. Az 50/60 Hz-es halozati zajrol mar nem is beszelve, egy megfeleloen hangolt 50Hz-es diodas (kristaly) vevovel gyakorlatilag kisebb gepeket lehet hajtani. (internetes misztikusok es scifi hivok kepesek ingyen energianak hivni ezeket a vevoegysegeket)
  • dilofekete #2
    Van olyan mobil aminek a két analog karjával elirányítanék eggy repülőt és nézhetem a kijelzőjén a replő kameráját?
  • dilofekete #1
    A táviránytós modeleknek is jó lenne.
    Szerintem szórakoztatóbb, mint a mobiltelefon, meg a tv eggyütvéve.