Berta Sándor

12,5 Gbit/s vezetéknélküli hálózaton

Egy európai kutatókból álló csoport nagy sávszélességű optoelektronikai rendszert akar kifejleszteni. Az új hálózat működési elve nagyon hasonlít a rádiótechnika hőskorában alkalmazott készülékek alapjaira.

Az Integrated Photonic mm-Wave Functions For Broadband Connectivity (IPHOBAC) nevű projektet számos európai uniós program is támogatja. A tudósok tavaly decemberben mutatták be az új adatátviteli rendszer első prototípusait. Az első tesztek sikeresek voltak, mivel a szakembereknek sikerült elérniük a vezetéknélküli hálózattal a 12,5 Gbit/s-os adatátviteli sebességet. A titok nyitja a kutatók szerint "a fénytartomány és a különböző technológiák alkímiai ötvözésében" keresendő. Ezek teszik ugyanis lehetővé az adattovábbítás új dimenzióinak megnyitását.



Az infrastruktúrában hiába is keresne bárki tekercseket, kondenzátorokat és más megszokott alkatrészeket. Ehelyett két lézert alkalmaztak. Az egyik az úgynevezett Distributed Feedback Laser, a másik pedig a Distributed Bragg Reflector-elven működő lézer. Utóbbi egyfajta interferenciaszűrőként működik. A hagyományos alkotóanyagok közül megtalálható a szilícium, az áramkörökben pedig diódák vannak. A rendszer milliméteres hullámokkal dolgozik, a teljesítményét 50 milliwattos értékekben mérik.

Az IPHOBAC-ban angol, francia, spanyol, szlovén és német egyetemek, illetve kutatóintézetek vesznek részt. Köztük van a francia Thales Systemes Aeroportes, az Alcatel Thales III-V Lab, a France Telecom Recherche, a német u2t Photonics AG és a brit Centre for Integrated Photonics. Rajtuk kívül komoly szerep hárul még a programban a Duisburg-Esseni Egyetem félvezető-technológiai és optoelektronikai részleg, a svéd Kista Photonics Research Center, a francia Centre National de Recherche Scientifique (IEMN), a Londoni Egyetem kollégiuma, az Universidad Politécnica de Valencia és a Ljubljanai Egyetem munkatársaira.

A kutatók nyilvánosságra hoztak egy videót, amelyben bemutatják az új rendszer működését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • polarka #24
    Háztetőkön tehát el lehet helyezni szerinted is és nem hiszen, hogy kell hozzá akkora rögzítés, mint egy parabolához, hiszen a felülete meg sem közelíti azt.

    Persze, aki az üzletben tevékenykedik az majd idővel és kalkulációkkal eldönti, hogy megéri-e neki ilyen rendszert kiépítenie és fenntartania.

    Egyébként családi házaknál is jó lehet: Valamelyik villanypóznára felteszik az előfizetői oldalt és onnan meg az utcá(k)ba légkábelen bevezetik.
  • polarka #23
    Pl. panel tetejére tesznek 2-t és akkor már nem kell a panelig elvezetni az optikát.
  • mármindfoglalt #22
    A videón valami "Home Area Network"-öt is emlegetnek. Meg ahogy láttam, az adót meg a vevőt szépen szembe kell fordítani egymással, hogy működjenek. Egy fal meg már valósznűleg leárnyékolja. A lézeres része pedig valóban optikai kábelen megy, csak az utolsó fokozata a "wireless", ami mikrohullámmal működik, és az is ilyen feltételekkel. Én nem nagyon hiszem, hogy ezzel ki lehetne váltani egy épület kábelezését.
  • MerlinW #21
    Hallottál már cégekről? Ahol 100+ gépet használnak?:) És az épületkábelezések áráról, a melóról, a kényelmetlenségekről? (kábeldzsungel):D

    Senki sem mondta, hogy otthoni felhasználásra készül. Persze vehetsz otthonra is majd, ha megfizeted (valószínűleg piszok drága lesz) és természetesen teljesen feleslegesen, ahogy írtad.
  • mármindfoglalt #20
    Azt még nem gészen értem, hogy hogyan tudna kihasználni egy 12,5 Gbit/s-os kapcsolatot egy néhány GHz-es órajellel működő számítógép. Vagy az elektronikus jellé alakításkor párhuzamosítják az adatfolyamot? De akkor is ez messze több, mint bármely adathordozó írási sebessége. Ekkora sebességgel úgysem lehetne letölteni semmire. Mondjuk egy gerinchálózat főcsatornájaként el tudnám képzelni, de hogy ilyen menjen be a háztartásokba!?
  • Sanyix #19
    ha kétszáz kilós betontömbbe építik, max 2 méter magas szintén nagyon szilárdan épített valamire helyezve, persze távol olyan utaktól ahol kamionok mennek, simán :D
  • polarka #18
    Még jó, hogy azt állítják, hogy kemény esőzés közben is csak 1%-nyit csökken az átviteli sebesség. Mondjuk érdekelne, azt meg hogyan hozták össze.
  • Sanyix #17
    Meg az is jó lenne, hogy a legkisebb széltől 0,0 gbit-re vált :D
  • jaspercry #16
    Hologramm lézer vetítöm mellé,király lessz....csak szállna már fel ez k***va
    köd!
  • balee66 #15
    Integrated Photonic mm-Wave Functions For Broadband Connectivity (IPHOBAC)