Berta Sándor

Németország növelné a mobil internetelérések számát

A kilenc évvel ezelőtti UMTS-akciónál is nagyobb programot indítana a felszabaduló rádiós hálózatok újrahasznosításáért a Német Szövetségi Hálózatfelügyelet.

Az elképzelés lényege, hogy a digitális átállás miatt felszabaduló rádiós frekvenciákon szélessávú internethálózatokat hozzanak létre és így lássák el nagy sávszélességű hozzáférésekkel a vidéki régiókban élőket. A most nyilvánosságra hozott dokumentumból kiderült, hogy a program még a korábban beharangozottnál is nagyobb lehet. "Az új UMTS-és a régi rádiós frekvenciákat egyaránt meghirdetjük. A célunk az, hogy ezáltal meggyorsítsuk a frekvenciák kiadását. Ez a mi hozzájárulásunk a német gazdaságélénkítő csomaghoz" - mondta Matthias Kurth, a szervezet elnöke.

A német kormány által ismertetett szélessávú fejlesztési stratégia keretében 2010 végéig 800 német települése biztosítanák ilyen módon a nagy sávszélességű internethozzáféréseket. A javaslatra májusban várhatóan a Bundesrat is rábólint és ezután megkezdődhet a frekvenciák értékesítése. 2000-ben a mobil szolgáltatók összesen 50 milliárd eurót fizettek hat frekvenciáért, melyek közül azonban kettőt időközben visszaadtak. Így ezeket most újra értékesítik.

A négy nagy mobil szolgáltató ezúttal is jelezte érdeklődését, azonban a Szövetségi Hálózatfelügyelet számít a vezetékes telefontársaságokra és az új piaci szereplőkre is. "A célunk az, hogy először a legrosszabb helyzetben lévő régiók kapják meg a hálózatokat. Csak ezután kezdődhet meg a többi úgynevezett fehér folt felszámolása és a hálózat teljes lefedettségének megvalósítása" - tette hozzá Kurth.

A szövetségi tartományoknak néhány hónapon belül meg kell határozniuk, hogy melyek a területükön a legrászorultabb régiók és hol találhatók fehér foltok. A dokumentum ugyan az első szakaszban nem számol a regionális szolgáltatókkal, de nem zárta ki például a későbbi együttműködések, a hálózatok harmadik fél előtti megnyitásának, valamint a frekvenciák továbbértékesítésének lehetőségét. A harmadik legnagyobb német mobil szolgáltató, az E-Plus már tavaly október végén jelezte, hogy vezeték nélküli szélessávú internettel akarja ellátni a DSL-hozzáférések nélküli régiókat. A cég a többi szolgáltatóval közösen indítaná el a programot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!