HENT hírlevél

Megfékezné a kalózkodást a digitális szériaszám?

A Digital Watermarking Alliance (DWA) kutatása szerint az online médiatartalmakba beágyazható ún. digitális szériaszámok (DSNs) alkalmazása csökkentené az illegális le- és feltöltések arányát, és a legális szolgáltatások használatára ösztönözné az internetezők jelentős részét - olvasható a szervezet sajtóközleményében.

A DSNs technológia segítségével az átlagfelhasználó számára nem érzékelhető egyedi azonosító számkódokkal láthatóak el a digitális, online elérhető tartalmak. Az elképzelések szerint a DSNs kóddal ellátott zenefájlok, filmek és tévéműsorok legálisan működő szolgáltatásokon keresztül szabadon hozzáférhetőek lennének. Emellett pedig a napjainkban alkalmazott digitális jogkezelési rendszerrel (Digital Rights Management, DRM) ellentétben lehetővé tenné, hogy a felhasználók biztonsági másolatokat készítsenek a letöltött fájlokról, illetve különböző adathordozókra másolják át azokat. Ugyanakkor, ha a DSNs jelzéssel ellátott fájlok illegális használata, le- illetve feltöltése, valamint jogtalan terjesztése felmerül, a speciális azonosító kód lehetővé teszi, hogy a jogsértő forrás azonosítható legyen.

A DWA felmérése szerint a technológia bevezetése az online fogyasztók körében a legális és fizetős szolgáltatások használatát ösztönözné, de hatására a jelenleginél többen vásárolnának CD és DVD lemezeket is. A kutatás során 994 megkérdezett internetező 33 százaléka válaszolt úgy, hogy a DSNs jelzések azonosíthatósága elrettentené a fájlok illegális letöltésétől, 52 százalékuk pedig nem kockáztatná ezek jogtalan feltöltését sem. A válaszadók többsége szerint a DSNs technológia nem olyan nehézkes és bonyolult, mint a DRM, ráadásul úgy gondolják, hogy az új technológia egyensúlyi helyzetet teremtene a fogyasztók és a jogvédők igényei között.

A kutatási jelentés megállapításai szerint a DSNs kódok alkalmazásának eredményeképpen 45 százalékkal csökkenhetne azoknak az illegális fájlcserélő szolgáltatásokat használóknak az aránya, akik nem csak letöltik, hanem meg is osztják a tartalmakat. Emellett a válaszok szerint a zenei fájlok illegális letöltésére lenne a legnagyobb hatással az új módszer. A kutatás becslése szerint ezek arányában akár 40 százalékos visszaesést is el lehetne érni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kadar1 #19
    Különösebb képen nem érdekel ha ellátják akármivel a zenét,filmet.Ha valami nagyon kell azt igyis úgyis megszerzem.A magyarországi kiadást nem nem várom me meg mert mire itt megjelenik dvd-n arra már régen láttam a filmet.
  • Garrett27 #18
    A jogvédők NEM idióták.

    Azok, akik a "jogvédelem" fogalma mögé bújnak (asva, négy mancs stb..) az idióták, ráadásul rendesen lejáratják a jogvédelmet, mint fontos tényezőt a mai, multikkal uralt világban..
  • kutyak #17
    Azt próbáltam érzékeltetni, hogy bármit találnak ki, mindig lesz egy Dvd John, aki megtalálja, hogyan lehet a védelmet kikerülni, hatástalanítani, feltörni. Persze a fejlesztőt perbe lehet fogni, megbüntetni, kivégezni, de a műve addigra már szétszóródott az Interneten, ezrek használják.
    Az, hogy nyomon lehet követni, hogy valaki valamikor egy másik országban, más törvények hatálya alatt vett egy terméket, majd az valakiken keresztül valahogyan egy megint másik országban "felhasználódik"...hát nem tudom, mi értelme van.
  • KillerBee #16
    Félreérted a dolgot, a vízjel nem befolyásolja a lejátszhatóságot, nem az a célja, mint a DRM-nek. Olvasd el azt a White papert, amit a #9-ben belinkeltem.

    A szórt spektrumú vízjelet nemigen tudod módosítani vagy kitörölni. Amúgy is, akkor már sokkal egyszerűbb a nem online vásárolt verziót terjeszteni, mivel abban a leírás szerint nincs/nem lesz vízjel.
  • kutyak #15
    Azt kellene belátni, hogy a digitálisan tárolt adatokat szabadon lehet módosítani, reprodukálni. Továbbá, ha vízjelet tesznek bele, az onnan kitörölhető, módosítható. Ha a hivatalos lejátszó csak vízjelest hajlandó lejátszani, akkor csinálnak olyan lejátszót, amelyik kikerüli ezt. Ha a másolást korlátozzák, akkor azt fogja valaki kikerülni. Láttuk már ezt az mp3-nál, a divxnél, a dvd-nél, meg a többinél. Koncepcióváltás kellene.
  • KillerBee #14
    Ez jó volt!
  • craesh #13
    jajaja, szoval ha bele van ágyazva az adatba, nem pedig különálló szegmens akkor meg lehet rongálni. Erre biztosan gyorsan el terjednének a technikák. De ez csak zene, film esetén oldható meg. Szoftver vagy Játék esetén biztos nem. egyszerüen ugyanugy mint az installálási serial numbereket, ki lehet kerülni egy jo assembly debuggerrel.
  • Tatárbisztek #12
    ne aggódj , majd a jogvédők minden számba, mintegy zenei aláfestésként majd belesuttogják, hogy ezt a számot tőlük loptad ...
  • Vorpal #11
    ha megveszem egy boltban én sem értem hogy azonosítanak engem mint feltöltőt - de hülyeségre mindig van brit tudós
  • KillerBee #10
    Ha jól csinálták meg a vízjelet, akkor megmarad.