HENT hírlevél

BitTorrent-függők a holland fiatalok

Egy holland televíziós csatorna felmérése szerint a helyi fiatalok több mint 90 százaléka tölt le rendszeresen zenét, filmet, játékokat az internetről, de közülük alig 5 százalék használ fizetős szolgáltatásokat.

A közelgő Mininova kontra BREIN perre való tekintettel - amelynek első tárgyalására június 2-án kerül sor - egy holland televíziós csatorna 3500 fő bevonásával felmérést készített a helyi fiatalok letöltési szokásairól. A kutatás megállapításai szerint a megkérdezett 12 és 24 év közötti holland fiatalok 93 százaléka rendszeresen tölt le zenét, filmet és játékokat az internetről, de a letöltőknek alig 5 százaléka használ olyan fizetős szolgáltatásokat, mint például az iTunes.

A helyi törvények szerint jogvédett fájlok személyes használatra történő letöltése nem, csak ezek feltöltése büntethető. Bár a BitTorrent használata feltöltést igényel, a jogi szankciók lehetősége nem rettenti el a válaszadókat. A kutatás szerint ugyanis ezt a fájlmegosztó alkalmazást használják a legtöbben a megkérdezettek közül. Több mint 45 százalékuk felhasználója az olyan BitTorrentes tracker oldalaknak, mint a Mininova és a The Pirate Bay, további 15 százalék pedig rendszeresen látogatja a Usenet oldalát.

A letöltési szokások mellett a kutatók rákérdeztek a Mininova-per kimenetelére is. A válaszadók alig 15 százaléka gondolja úgy, hogy a bíróság a kalózkodás elleni szervezet javára fog dönteni, 45 százalékuk szerint a Mininova kerül ki az ügyből győztesen. A fennmaradó mintegy 40 százalék nem tudott a kérdésre érdemben válaszolni.

A kutatás eredményeit ugyanakkor célszerű fenntartásokkal kezelni. A válaszadókat ugyanis online fórumokon keresztül toborozták, amelyek használói körében általában többen vannak azon aktív internetezők, akik az átlagosnál nagyobb arányban használják a fájlcserélő szolgáltatásokat. Emellett a felmérés, mint letöltési kutatás (download survey) volt promotálva, amely a megfogalmazásból adódóan jobban vonzhatja az aktív letöltők figyelmét, mint másokét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #4
    én is eldöntöttem a héten hogy NEM veszek eredeti játékot, ha az nem szükséges, miután ugyancsak 8. próbálkozásra indult el a tdu-m, ami EREDETI, de 7x azt írta fél perc lemez basztatás után hogy NEM eredeti. Eddig is gyakori volt ez, bár általában 3. próbálkozásra elindul.
    Most már maxi image-el tolom, amit bizony felismer mindig eredetinek.

    KIBASZOTT hülye idióták készítették a másolásvédelm, az eredetit hamisnak ismeri fel néha, de a hamisat mindig eredetinek. OWNED!
  • TeDDyRuSh #3
    Én viszont félek, hogy bedarálják a mininovát is. HA más nem egy fellebezhető, nemjogerős, elsőfokos valamit kap:)
  • FoodLFG #2
    Nem baj! Majd betícsuk a holland fiatalokat is.
    Nem lesz itt probléma. :DD
  • Babgulyas #1