HENT hírlevél

Saját módszereikkel harcolnának a kalózok ellen

Matt Mason, kalózkodással foglalkozó író, tanácsadó szerint a jogtulajdonosoknak a kalózok módszereit követve kellene felvenniük a harcot a jogsértések ellen. Véleménye szerint így tudnának igazán versenyképes alternatívát kínálni a kalózkodással szemben.

Mason erről a 2009. május 13. és 15. között az angliai Gateshead-ben megtartott Thinking Digital konferencián beszélt. A The Pirate's Dilemma: How Youth Culture Reinvented Capitalism című könyv szerzője szerint a kalózkodás nem ássa alá a film-, szoftver és zeneipar működését, hanem növeli annak értékét, azáltal hogy, hogy utat talál a piac által kiaknázatlan területek felé is. "A jogtulajdonosoknak hagyniuk kell, hogy az emberek másolják a munkáikat, mert ez emeli az eredeti termékek értékét azáltal, hogy tovább növeli az irántuk mutatott érdeklődést. Ráadásul a kalózkodásban olyan innovatív lehetőségek rejlenek, amelyeket még elképzelni is nehéz" - fogalmazott Mason.

Mason elképzeléseit a Novartis gyógyszercég példájával illusztrálta, amely sajátos megoldást követett, miután nagyobb mennyiségű hamis, leukémia kezelésére alkalmazott készítményt fedezett fel Thaiföldön. A cég vezetői úgy döntöttek, hogy a hamisítók üldözése helyett ingyen gyógyszert osztanak ki a helyi betegeknek, ami rendkívüli publicitást és számtalan, a vállalat társadalmi felelősségvállalását díjazó elismerést eredményezett számukra.

Mason álláspontja szerint a legális vállalkozások képesek felvenni a versenyt a kalózkodással, ha tudnak valami olyan pluszt kínálni a fogyasztóknak, amelyet a kalózok nem. Példaként az Apple iTunes szolgáltatását említette, ami az illegális fájlcserélő szolgáltatások elterjedtsége ellenére is képes több milliárd dolláros bevételre szert tenni. Ennek oka Mason szerint, hogy az illegális szolgáltatásokkal szemben az iTunes megbízható és biztonságos, amit a netezők nagyra értékelnek.

Egy másik példaként a Windows Vista operációs rendszert említette, ami a rossz kritika ellenére is túlszárnyalta a Linux bevételeit, köszönhetően annak, hogy a felhasználók nagy része a kényelmi szempontokat előnyben részesítve a már ismert és megszokott alkalmazásokat keresi. Azonban, mint mondta, a probléma nem fekete vagy fehér.

"A hamisítás néhány formája egyszerűen lopás, és sokszor nincs más lehetőség, mint jogi eszközökkel fellépni ellenük. Ugyanakkor eltart még egy ideig, míg kibogozzuk azt a csomót, amelyet a XIX. században megalkotott szellemitulajdon-védelmi jogszabályok, a XX. századi üzleti modellek és a XXI. század komplexitásának keveredése okoz napjainkban" - mondta Mason.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Petys #1
    Na végre egy értelmes hozzáállás! Azt kéne belátni, hogy az emberek azért kalózkodnak, mert ez az egyszerűbb, gyorsabb, olcsóbb módszer...
    De amíg a kiadók még mindig a több mint 25 éves CD-n kínálják azt a pár számot ami mellé még felpakolják a többi eladhatatlan mocskot, addig lesz kalózkodás!