HENT hírlevél

Tajvan lekapcsolja az illegális letöltőket

A tajvani törvényhozás elfogadta a szerzői jogi törvény módosítását. A módosítások értelmében az internetszolgáltatók kötelezhetővé válnak arra, hogy az illegális letöltők internetkapcsolatát három figyelmeztetés után megszüntessék.

A tajvani törvényhozás a hét elején fogadta el azt a törvénymódosítást, amelynek fő célja az illegális letöltés arányának drasztikus visszaszorítása. A tajvani torrent oldalak eddig viszonylag biztonságosnak érezhették helyzetüket, mivel működésükről nem rendelkeztek egyértelműen a helyi jogszabályok. A módosítás értelmében azonban a peer-to-peer technológiák, így a fájlcserélő oldalak szerzői jogvédelem alatt álló tartalmak illegális terjesztésére történő használata bűncselekménynek minősül, az ilyen jellegű visszaélés büntethetővé válik.

Az internetszolgáltatókra vonatkozóan az új törvény két fontos rendelkezést is tesz. Egyrészt az internetszolgáltatók átmeneti mentességet kaphatnak az ügyfeleik által elkövetett jogsértések miatti felelősségvállalás alól, amennyiben együttműködnek a jogsértő tartalom eltávolításában. Másrészt a törvény előírja, hogy a működő szolgáltatóknak be kell vezetniük az ún. három csapásos rendszert, amely szerint az illegális letöltésen rajtakapott személyeknek figyelmeztető üzenetet kell kiküldeniük.

Amennyiben az érintett három figyelmeztetés után sem változtat a magatartásán, a szolgáltató köteles felfüggeszteni ügyfele internetkapcsolatát. A törvény nem az egy-egy alkalommal letöltőket, hanem azokat kívánja ilyenformán büntetni, akik nagy mennyiségben élnek vissza a jogtulajdonosok jogaival. Fontos kitétel, hogy a módosítás nem teszi lehetővé, hogy a felhasználók személyes adatait a szolgáltatók a jogtulajdonosoknak átadják. Erre csak abban az esetben van lehetőség, ha a lekapcsolással büntetett ügyfél maga akarja bizonyítani ártatlanságát.

A törvény hatálybalépésével párhuzamosan a Tajvani Szellemitulajdon-védelmi Hivatal (Taiwan's Intellectual Property Office) információs kampányt indít, hogy a lakosok jobban megértsék az új szabályozás működési rendszerét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hottold #7
    Ők itt nyerők nem, maximum nyelők lehetnek. Felfogás kérdése, de széllel szembe pisálni nem kifizetődő.
  • hottold #6
    nem tudják betiltani. Egy TOR-bridge-el random portokon és/vagy egyéb állcázó-programmal, szteganográfiával, abszolút lehetetlen letiltani a titkosítás(oka)t . Esélyük gyakorlatilag 0, azaz zérus, persze lehet próbálkozni, de csak annyit ér, mint szarnak a pofon. Ha pedig sokat szívóznak és a komplett netet blokkolják, akkor pedig villámgyorsan elterjednek a Wi-MAX -os, P2P-s, TOR-os hotspotok és akkor még az internetre való előfizetési díjaktól is elesnek.
  • hottold #5
    TOR
  • TeDDyRuSh #4
    Ez lesz a jövő emberek, ugyanakkor egy dolgot nem értek:

    "...azokat kívánja ilyenformán büntetni, akik nagy mennyiségben élnek vissza a jogtulajdonosok jogaival." - mi a nagy mennyiség?!

    Amúgy ha jól értem, akkor rendszer úgy működik majd, hogy az a személy aki lebukik torrentezés közben, az megúszhatja, mert a szolgáltatót veszik elő, hogy miért nem blokkolta a felhasználót?
  • snorbi #3
    Szerintem pedig a következő lépés az anonim böngészést, titkosított kommunikációt, stb. lehetővé tevő technológiák betiltása lesz. Ugyanis ebbe az irányba indult a p2p, ill. ezt tényleg lehet egyéb illegális célokra is használni.
  • FoodLFG #2
  • JL666 #1
    TOR-t fognak használni! Agyontitkosítással és akkor majd döntsd el, hogy a titikosított d45634354.rar-ban amit letölt a l(uzer) legális vagy illegális tartalom van!

    Ez így teljesen rendben van, hisz' így fejlődnek a p2p technológiják és az ügyvédeknek is munkád ad! Meg fejlődhet a TOR!