HENT hírlevél

Norvégiában ki fogják adni a letöltők IP-címét

"A norvég telekommunikációs hatóság döntése alapján valószínűsíthető, hogy a jogtulajdonosok a jövőben megkaphatják majd az illegális letöltők adatait. Ha ez a gyakorlatban is megvalósul, akkor könnyebbé válhat számukra a jogsértők elleni fellépés" - írja a TorrentFreak.

A norvég szabályozó hatóságok mostanáig szigorúan védték az internetezők adatait, és a személyiségi jogokra hivatkozva nem tették lehetővé, hogy a jogtulajdonosok az IP-címek mögött rejlő személyeket azonosíthassák. A közelmúltban azonban a norvég telekommunikációs hatóság olyan döntést hozott, amely ezt lehetővé teheti. Ennek értelmében, ha a bíróság is indokoltnak látja, akkor az illegális letöltők azonosító adatai átadhatóak lesznek a jogtulajdonosoknak, amelyek ezt követően a szükséges jogi lépéseket megtehetik ellenük.

A szabályozó hatóság igazgatója, Willy Jensen szerint elérkezett az ideje annak, hogy az interneten uralkodó anarchikus állapot helyett legális, strukturált működési formát vezessenek be. Mint mondta, az online kulturális élet védelme érdekében nem megengedhető egy olyan állapot fenntartása, amely a művészek szerzői jogait sérti.

A telekommunikációs hatóság ezen álláspontja azonban ellentétes a norvég oktatási miniszter véleményével. A miniszter, Bard Vegar Solhjell korábban többször beszélt arról, hogy ő a fájlcserélés legalizálásában látja a megoldást. "Minden új technológiai megoldás esetében felmerült az aggodalom, hogy az új formátumok a régiek megszűnését okozzák. De ahogy a tévé nem ölte meg a rádiót, az internet nem a szüntette meg a könyvek iránti igényt, úgy a letöltés sem fogja a zene vesztét okozni" - mondta Solhjell.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • polarka #5
    A net előtt is így csinálták.
  • AgentKis #4
    A Spam azért más, mert ott a "Szerző/Kiadó" érdeke, hogy eljusson hozzád a szemét és ő fizet érte. Viszont a letöltéseknél a "Szerző/Kiadó" úgy gondolja, hogy Te fizess a szemetéért. Sőt ez utóbbi valamennyit adózik is a bevételből, így akik az adóból élnek igen jól (igen a politikusok), simán segítik őket.

    Különben a fáljcsere hatékony módja lehetne pl. az is, ha fórumokon megbeszélik a népek, hogy kinek mije van, majd valami olccsó adathordozón elküldik egymásnak (nem a neten, mert ott könnyen lekövethető). Az adathordozókon meg ott van úgyis a jogdíj...
  • bakagaijin #3
    Szerintem az lesz, hogy teljesen underground-ba nyomják át a tevékenységet. Örökös harc várható... Nézd meg pl. a spam-üzletágat, ugyanúgy listázáson és blokkoláson alapszik a legtöbb ma alkalmazott módszer (pl. az Microsofté is). Ugye mennyire hatékony?
  • polarka #2
    a TOR megvéd?
  • TeDDyRuSh #1
    Srácok, új korszak kezdetének lehetünk tanúi. A fejlett országokban, így hát a skandináv téréségben is, rácuppantak rendesen a netes jogvédelmi hézagok rendbetételére. Pirate Bay: nem úszod meg, ha közvetítesz, Norvég Telekom. Hatóság: ha lebuksz kilökünk az árnyékból.

    5 év múlva szerintem, nehezebb lesz minden nemű, talán most még nem teljesen illegálisnak mondott tartalmak elérése. Amint bevonják a szolgáltatókat a felelősség körébe, mindjárt lesznek komplett oldalak amik nem lesznek elérhetők. Sőt lehet külön hatóság fogja rendszeresen frissíteni azon oldalak listáját, amik blokkolásra kerülnek. Új törvények születnek majd, mely pontosan körül fogja írni, hogy milyen, a neten terjesztett kopi legyen illegális, akármilyen gyenge másolat is. Minden nethez csatlakozott végpontnak lesz azonosítója.

    És mivel ezt az egészet hatóságok fogják kezelni és csak a bűncselekmény után fogják beazonosítani az embert, ezért még csak a személyiségi jogod sem sérül, vagyis nem hivatkozhatsz rá, csak úgy mint a mobiloknál.

    Igen, szerintem ez lesz a vége és nagyon is realisztikus. És mielőtt azt gondolnád, hogy egy lebuktatott helyébe jön 5 tracker, vagy 10, akkor abba is gondolj bele, hogy amennyire könnyű neked megtalálnod az újakat, annyira lesz nehéz egy napi nyolc órában foglalkoztatott emberkének megtenni ugyanezt, majd 3 percen belül elküldeni egy frissített listát valamennyi szolgáltatónak...és blokk.

    Ez most körülményes? Most igen, de csak pár törvény kell hozzá, meg persze egy hatósági háttér (amiben jók vagyunk). De ha az Unio belevág ebbe a nagy átalakítgatásba, akkor nem hiszem, hogy sokáig fogja magát tartani Mo. is.