Gyurkity Péter

Kevesebb netbook kelt el az év elején

Dacára az olcsóbb és gyengébb megoldások körüli felhajtásnak, ezt a szegmenst sem kerülte el a válság hatása - visszaesett a forgalom, ám a netbookok növelték részesedésüket a mobil piacon belül.

A DisplaySearch által közzétett felmérésből kiderül, hogy az első negyedév során jelentős mértékben, 26 százalékkal esett vissza a netbook készülékek globális forgalma, ami minden korábbi várakozáshoz képest rosszabb eredményt jelentett. Egyértelművé vált, hogy a gazdasági válság a sokak által kedvelt, egyre gyorsabb ütemben terjedő fejlesztéseket sem hagyja érintetlenül, a kép azonban még így sem teljesen negatív.

A netbook megoldások ugyanis még a visszaesés ellenére is növelni tudták részesedésüket a mobil számítógépek szegmensén belül, ami számokban kifejezve azt jelentette, hogy csaknem minden ötödik ilyen eladott készülék a netbook kategóriába tartozott. A különböző gyártók összesen mintegy 6 millió példányban szállították le saját változataikat, a legjobban pedig Dél-Amerikában és Európában mutatkozott meg az erős kereslet. Az összes szállítmányok 45 százaléka az EMEA-régióban végezte, míg Észak-Amerika 26 százalékban részesedett az utánpótlásból.

A legtöbb ilyen készüléket az Acer szállította le, amely összesen 1,8 millió példánynak örülhetett. A szegmenst megteremtő Asus ennék felét tudta csak elérni, míg a harmadik helyre befutó Hewlett-Packard 700 ezer darabot terített szét. A negyedik a Dell lett a maga 400 ezres eredményével, őket pedig a Toshiba és a Lenovo követte, megosztozva az ötödik helyen, mintegy 200-200 ezer netbook készülékkel.

A hagyományos noteszgépek piacát a Hewlett-Packard uralta, amely a szegmens csaknem egynegyedét kaparintotta meg, 7,3 millió leszállított mobil számítógéppel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • metaljesus #12
    jaaaa, eddig nem vettem észre hogy már megint más néven fut, úgy látszik ritkán olvasom a kommenteket :D
    kössz, így már minden világos :P
  • Gerygrey #11
    Ranbó mindenkinél mindent jobban tud, ez neked új? A kampósorrú globálcionista összeesküvők tehetnek arról hogy 1MB-os sebességgel olvas az SSD-d, teljesen nyilvánvaló.



  • metaljesus #10
    téééényleg, még soha nem is hallottam olyanról hogy hibás ssd miatt vittek vissza netbook-ot, hogy is gondolhattam??
    tényleg nagyon valószínű egy szoftveres hiba mikor az xp-re a első indítás utáni pár nap után később nem került új program, a másik ssd hibátlanul működik, és egy formázás sem hozta vissza a normális kerékvágásba :P
  • Ranbó #9
    hu igazából nem tudom, de szerintem nem sok netbookot adott ki a DELL
  • Ranbó #8
    na neeee mi az hogy 1 megával ír/olvas ne bénázz ! csak szoftveres hiba lehet !
  • metaljesus #7
    "legyen stabil a gép és az adathordozója"

    akkor szerintem várj még egy kicsit. én novemberben vettem eee 901-et, a nagyobb (16 gigás) ssd-je két hónap után szállt el, pedig nem volt agyonterhelve. működni működik, de kb 1 megával ír/olvas, így aztán gyakorlatilag használhatatlan.
    ha újat vennék biztos nem választanám az asus-t, inkább egy msi wind.
  • Solten #6
    Bar a Dell Mini 10 se tunik rossznak.
  • Solten #5
    :) Szvsz az Asusnak es az MSI-nek vannak a legjobb netbookjai (ahogyan e ket ceg rukkolt elo eloszor 10"-osokkal)...
  • Solten #4
    Dell Mini (9-12)
  • joebacsi #3
    na ennek örömére vettem ma egy msi wind-ot :)