Gyurkity Péter

Új mobil platformmal készül az AMD

Az AMD komplett mobil platformot mutat be a közeljövőben, jövőre pedig érkezik majd a soron következő fejlesztés. A cég nem tart az Intel fenyegetőzésétől, a keresztlicenc megállapodást nem fenyegeti veszély.

Kínai források számoltak be a lehetőségről, miszerint az AMD a Computex 2009 alatt mutatná be a nagyközönségnek legújabb mobil platformját, amely a cég helyzetét hivatott erősíteni az Intel által uralt noteszgépes szegmensben. A platform komplett megoldást nyújtana az otthoni felhasználóknak és a vállalatok alkalmazottainak egyaránt.

A beszámoló szerint a platform egészen pontosan egy Caspian mobil chip köré épülne, amely 45 nanométeren készül, ikermagos felépítéssel. Ezt az RS880M chipkészlet egészítené ki, valamint egy 55 vagy 40 nanométeren gyártott M9X Mobility Radeon grafikus vezérlő, amely nyilván jobb teljesítményt ígér, mint az integrált változatok. A platform eredeti angol neve Tigris, ennek feladata pedig a 14 hüvelykes és ennél nagyobb kijelzővel érkező noteszgépek szegmensének meghódítása, míg a 13 hüvelykes és kisebb készülékek kategóriájában a Yukon és Congo platformok terjeszkednek majd.


Immár azt is biztosra vehetjük, hogy 2010-ben érkezik az újabb generáció, amelynek neve Danube. Mindössze annyit tudni, hogy ez egy Champlain kódnevű, 45 nanométeres mobil processzort, SB8x0M chipkészletet, DDR3 és USB 3.0 támogatást, valamint az új Manhattan kódnevű grafikus vezérlőket tartalmazza majd.

Ami az Intel fenyegetőzését illeti, az AMD a cég részéről elhangzott nyilatkozatok alapján nem tart a keresztlicenc megállapodás felrúgásától. Szerintük a rivális semmilyen konkrét lépést nem tett ezügyben, és nem is várható, hogy élnek a lehetőséggel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!