Gyurkity Péter

Mégsem tűnik el az ATI név

Bár várni lehetett, a két cég fúziója mégsem az ATI végleges eltűnésével zárul le, miután az AMD átszervezi saját belső struktúráját. Eközben érkeznek az első energiahatékony Phenom II és Athlon II chipek.

Az üzemeitől nemrég megszabadult AMD sajtóközleményben jelezte, hogy az átalakítás részeként négy különböző részleg jön létre. A Radeon grafikus chipeket nyilván nem fenyegeti veszély, hiszen mindössze a borítás változik, eközben pedig azt ígérik, hogy az eddiginél gyorsabban és hatékonyabban tudják majd bevezetni a piacra az új termékeket.

A négy lábra épülő struktúra a következőképpen fest: első helyen említik a processzorokra és grafikus vezérlőkre egyaránt fókuszáló fejlesztői csoportot, ezt követi az Advanced Technology Group névre keresztelt részleg, amely az általános fejlesztési feladatokra koncentrál (a következő generációs platformok kialakítása és bevezetése), a marketingcsoport, valamint utolsóként a vásárlói részleg. Ami a grafikus kártyákat illeti, itt nyilván előtérbe kerül majd AMD felirat, egyéb változástól azonban (legalábbis a közlemény szerint) egyelőre nem kell tartanunk. Ezzel egy időben jelezték ugyanakkor, hogy Randy Allen alelnök távozik a cégtől.

A napokban további információk szivárogtak ki a várható újdonságokról, ezekből pedig megtudtuk, hogy a cég elkészült az első energiahatékony Phenom II és Athlon II chipekkel. A két sorozat között alapvető különbség, hogy utóbbiaknál hiányzik a megosztott harmadszintű gyorsítótár, illetve némileg alacsonyabb órajelekkel és kisebb L2 cache-sel dolgoznak a mérnökök - egyébként a fogyasztás terén nincs eltérés. 65 és 45 wattos példányokkal egyaránt találkozhatunk a négy- és hárommagos chipeke felsoroló táblázatban, az órajel pedig ezúttal 2,2 és 2,5 GHz között mozog. A típusjelzés egy szimpla "e" betűvel egészül ki, ahogy azt megszokhattuk.

Az AMD időközben jelezte , hogy a Radeon, Mobility Radeon, FirePro és Firestream grafikus chipek továbbra is az ATI logóját hordozzák majd magukon, így a név mégsem tűnik el a süllyesztőben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Julius Caesar #16
    /off
    az enrópia a rendezetlenség, a rendszertelenség (vagy ha akarod nevezd káosznak) a mértékegysége. minden építőmunka növeli az entrópiát. a világegyetemben növekszik a rendezetlenség foka, és ezt a termodinamika 2. főtétele mondja ki. szóval veszteség =/= entrópia!
    /on
  • MerlinW #15
    hogytemilyenbutavagy
  • endyxx #14
    Beszéljünk a globális felmelegedésről inkább. Az ATI (Intel, AMD?) mennyivel járult hozzá? :D Ésakkormárha. Billgecc mennyivel járult hozzá az általa elszenvedett károkozásért, amit okozott? (az unokáink meg se születnek, tehát nem fogják látni). Ejnye Lem apó, ha ezt láttad volna előre, nem a vasaló példát mondtad volna a veszteség - (entropia)- érzékelésére.
    (Stanislaw Lem: Summa technologia)
  • tomcsa4 #13
    De miért baj? Már 2 éve AMD/Ati-zunk. Mindenki tudja, hogy az Ati maradt, csak az AMD égisze alatt.
  • Etinger #12
    Bazd tényleg, én meg azt hittem d.e. félreolvastam
  • Szefmester #11
    lehet elolvasták közben az eredetit úgy hogy tudott is valaki angolul XD
  • rumkola #10
    megváltozott közben a cikk....
  • Athlon64 #9
    Nem értem mi a probléma? Az utolsó két sor a cikkben azt állítja, hogy az AMD a Radeon, Mobility Radeon, FirePro és Firestream grafikus chipeket továbbra is az ATI logójával árulják.

    De egyébként tény hogy az Ati név az befutott név és kár eldobni.

    ui.: bár annó a Duron név megszüntetése se tetszett nekem és szerintem most is jobb lenne mint a Semptron... de mindegy
  • Failure #8
    de miért nagy kár?
    A termék ugyanaz marad, csak a név változik.
    Nyilván úgy ítélik meg, hogy hosszú távon jobb, ha az AMD márkanevet építik, mintha fenntartanák a két különbözőt... Oké, az ATI mond valamit a gamereknek, régi PC építőknek. De ők akkor is fogják tudni, hogy mit kapnak, ha AMD lesz ráírva. Igazából nem veszít ezzel senki sehol semmit. Vagy?
  • Failure #7
    talán mert nem akarnak két eltérő márkanevet futtatni? Mert platformban gondolkodnak? (lásd spider)
    Szerintem nem olyan bonyolult ez.