Gyurkity Péter

16 magos chipekkel készül az AMD

Az Opteron szerverprocesszorok megjelenésének hatodik évfordulóján az AMD megosztotta terveinek egy részét az érdeklődőkkel. 12 és 16 magos változatokkal készülnek, most pedig két négymagos Phenomot dobtak piacra.

A héten nem volt hiány az AMD háza tájáról érkező hírekből. Megtudhattuk, hogy májusra hozták előre a hatmagos Istanbul szerverchipek megjelenését, mivel gyors ütemben haladnak a tesztelési feladatokkal. Ezzel egy időben árcsökkentésre is sor kerül, mégpedig a fanatikusoknak szánt Phenom II és Athlon változatok esetében, most pedig két újabb négymagos Phenom II példányt dobtak piacra.



Ez utóbbi változatok a Phenom II X4 955 és 945 típusjelzést kapták. Mindkét processzor 45 nanométeren készül, a Socket AM3 foglalatba illeszkedik, órajelük 3,2 és 3 GHz, ezt pedig 6 MB harmadszintű gyorsítótár, kétcsatornás integrált DDR3-memóriavezérlő, valamint 125 wattos jellemző fogyasztás egészíti ki. A kereskedelmi ár 225, illetve 245 dollár, és bár az első tesztek szerint az Intel Core i7 család legerősebb tagjai még mindig vezetnek a versenyben, az AMD az új chipek megjelenésével most több eséllyel szállhat szembe a nagy riválissal.

A szerverek szegmense iránt érdeklődőknek ennél jóval fontosabb hír, hogy a vállalat az Opteron chipek megjelenésének hatodik évfordulóján igazi finomsággal kedveskedett: közölték az útiterv néhány érdekes részletét, amelyből megtudhatjuk, hogy mikorra várható az újabb, erősebb példányok felbukkanása. 2010-ben ugyanis érkeznek a Magny-Cours kódnévre keresztelt Opteronok, először 8, majd pedig 12 maggal. Ezt egészíti majd ki az új négycsatornás integrált DDR3-memóriavezérlő, a Direct Connect Architecture második generációja, chipenként négy HyperTransport link, valamint javított virtualizáció és energiatakarékossági funkciók. Az Opteron 6000 sorozatba tartozó változatok az új G34 foglalatba illeszkednek majd, 1974 lábbal.

2011-ben jelennek meg az Interlagos kódnéven fejlesztett, 32 nanométeren gyártott példányok. Ezek eleinte 12, később pedig 16 magos felépítést kapnak, a cég tehát agresszívan igyekszik növelni a magok számát, hogy még több teljesítményt préseljen ki fejlesztéseiből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Julius Caesar #9
    és 95-96-ban olyan sok 4 csatornás SUN procit vettek a magánemberek win95 alá. mint ahogy most is minden gépben xeon/opteron proci fut egy olyan lapban, ami 256giga ramot kezel meg 8 socketes... kb ennyire jó az összehasonlítás.
  • sirpalee #8
    800 magos már van :)
  • Sanyix #7
    SÜN!
  • csibra #6
    Annyira vicces már ez. A SUN 1995-ben (lehet, hogy '94 vagy '96) gyártott 4x4 csatornás integrált memóriavezérlős processzort, ami 9 utasítást dolgozott fel párhuzamosan. Igaz több mag akkor még nem volt, de újdonságnak eladni a 2,3,4 csatornás memóriavezérlőt elég vicces.
  • Garrett27 #5
    Mikor lesz már 512 magos processzor?
  • Tsol #4
    Csak nehogy terroristák kezébe kerüljön!
  • WoodrowWilson #3
    Már van Budapest nevű Opteron processzor (merhogy Budapestre rakják hivatalosan nemzetközileg a magyar futamot).
  • tyuklepes #2
    Jaja ... 2020-ra talán mág Hungaroring kódnevű procink is lesz :)
  • Xabinho87 #1
    Az AMD-nél nagyon szerethetik a Forma 1-et! Maranello, Magny-Cours, Interlagos. :D