Gyurkity Péter

1 GHz-es grafikus chipek érkezőben

Az AMD által nemrég elkészített új grafikus vezérlőre alapozva több gyártó is dolgozik saját megoldásán, amelyek túlhúzva, 1 GHz-es órajelen érkeznek. Ezzel mérföldkőhöz érkezik az ágazat.

Az AMD eredetileg RV790 kódnéven fejlesztette ki vezérlőjét, amely ezt követően az új zászlóshajó szerepét betöltő Radeon HD 4890 kártyákon kapott helyet. Ezen chipeket már eleve a kellemes túlhúzás ígéretével dobták piacra, a cég igyekezett kihangsúlyozni, hogy a fanatikusoknak nem lesz gondja, ha még nagyobb teljesítményt szeretnének kipréselni a fejlesztésből. Most erre alapoznak a partnercégek is, saját változataikkal.



A PowerColor például PCS+ HD4890 jelzéssel mutatta be kártyáit, amelyek a már említett chipekkel érkeznek. Ezen kártyákon a vezérlő alapjáraton 950 MHz-es órajelen fut, ezt pedig 4400 MHz-es memória, valamint a Zerotherm cég által szállított speciális hűtés egészíti ki. Hivatalos információ még nem látott napvilágot, ám többen tudni vélik, hogy a gyártó már most szeretné 1 GHz-re emelni a vezérlő órajelét, hogy elérjék az álomhatárt és tovább növeljék a teljesítményt. Ehhez azonban további módosításokra lesz szükség, amelyről szintén nem árultak el részleteket.

A Sapphire szintén készül megoldásával, nem túl nagy meglepetésre, hiszen ők számítanak az ATI-kártyák legnagyobb szállítójának. A Sapphire Radeon HD 4890 Atomic gyárilag 1 GHz-es grafikus chippel jelenik meg, amelyhez 4200 MHz-en futó memória társul. A speciális hűtés itt sem maradhat el, ennek szerepét pedig a Vapor-X névre keresztelt megoldás tölti majd be. A híresztelések szerint további vállalatok, így például az XFX is készül saját 1 GHz-es változataival.

Az RV790 jelzésű chipek referenciapéldányai eredetileg 850 MHz-en futnak, 800 stream processzort, 40 textúrázó egységet, valamint 256 bites memóriabuszt tartalmaznak, amely a GDDR3, GDDR4 és GDDR5 típusú memóriákat kezeli.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mamo33 #41
    ja! A memóriád szaladgál annyin maximum, nem a gpu core! Ne beszélj már hülyeségeket!
  • mamo33 #40
    Na az a hülyeség! Nálam minden fullra van állítva és akadás nélkül fut! Phenom II 940 3.4 ghz-n 4 gb kingston hyper x 1066mhz-n és egy sapphire toxic 4870 oc kártyával!
  • Julius Caesar #39
    örülök is :) paradicsomos szecsó ami van előttem, nemá hogy ne örüjjek. órajelük is nagyon faja, bár a sajtnak kicsit több pár %-kal!

    viccet félretéve, igen, rosszul értelmeztem. core clock miatt. nem fikázom én se az atit, se az adnrist se a csabit! győzzön a jobbik vagy a balik (nem politikai szlogen, de hát kisajatították már a nyelvet is maguknak a tolvajok... )
  • Sanyix #38
    más is bekerül, csak azok is fognak menni dx10.1-en, mint ahogy a compute shader is...
  • Sanyix #37
    valahogy úgy.
  • Vanek úr #36
    Vagy csak jövőre. Pletykák kezdtek elterjedni először az NVIDIA GT300-as késéséről, majd most már az AMD/ATI-féle RV870-es késéséről is. Mindkettőnél azt írják, hogy idén nem várható, mert a TSMC-nél valami gyártásbeli gondok lehetnek.
  • arty #35
    nem jön nyáron, majd csak ősszel
  • hol9672 #34
    Nyáron jön a directx 11-es ATI, ami sokkal jobb lesz, szóval a legdrágábbat most biztos hoy nem érdemes megvenni.
  • cateran #33
    Mivel Core orajelrol szol a cikk,nem igazan ertem mit akarsz villogni a shaderrel....de orujjel nyugodtan...
    (legalabbis a linkelt Atomic a Core-ra irja az 1 Ghz-et)
  • wednes #32
    Persze, hogy más a felépítése a 2 kártyának. Ezért is furcsa, hogy a Radeon GPU órajelét hasonlítod össze a Geforce shader órajelével.
    Lehet, hogy neked a címmel volt bajod, hogy elérte az ATI az 1GHz-es határt, nem tudom. De GPU szinten azért 1GHz azért akkor se lebecsülendő. Persze nem világmegváltás, de nem is egy helyben topogás. Mivel a 4890 nem is új generáció, ahogy a nevében is benne van.

    Az ATI fikázást az aláhúzott megjegyzésedből következtettem, ezek szerint tévesen ha nem annak szántad.