Gyurkity Péter

40 éves az AMD

Negyven évvel ezelőtt, 1969 májusában alapította meg az AMD-t hét szakember. A cég jelentéktelen fejlesztőként kezdte pályafutását, az igazi áttörésre több mint egy évtizedet kellett várni.

A cég - amely napjainkban ismét előnytelen helyzetből kénytelen folytatni küzdelmét az Intellel szemben - a hónap első napján ünnepelte negyvenedik születésnapját, így mindenképpen megérdemli, hogy rövid áttekintéssel adózzunk eddigi pályafutása emlékének. 1969 május 1-én alapította meg ugyanis a vállalatot a Fairchild hét egykori alkalmazottja, akik között Jerry Sanders, Ed Turney, illetve Frank Botte is ott volt.

A cég eleinte RAM-chipeket fejlesztett, a kitörés lehetőségére pedig egészen 1982-ig kellett várniuk. Akkor érdekes módon az IBM-től indult ki a kezdeményezés, a PC-piacot uraló óriás ugyanis úgy vélte, hogy az Intel mellett be kell biztosítaniuk egy második fontos forrást, amely garantálja majd az x86 chipek folyamatos utánpótlását. Az ezt követő megállapodás lehetővé tette az AMD számára, hogy lemásolja az Intel által fejlesztett chipeket, amit meg is tettek, idővel pedig igyekeztek itt-ott valami egyedit is hozzátenni, némileg kiegészíteni az átvett példányokat. Így váltak egyre jelentősebb riválissá, ami természetesen több alkalommal is összeütközéshez vezetett a két gyártó között (lásd például a 386-os generáció körüli huzavonát).

Az első teljesen házon belüli fejlesztéssel 1996-ban álltak elő, miután az Intel nem volt többé hajlandó megosztani legújabb eredményeit (Pentium) a partnerekkel. A K5 nem volt igazán sikeres, közvetlen utóda, a K6, azonban végre szállította az elismerést, és a piaci sikereket, mivel jóval nagyobb teljesítményt nyújtott. 1999-ben ezt megfejelték az Athlon processzorcsalád megjelenésével, amely végre alaposan odasózott az Intelnek, hiszen lepipálta annak chipjeit, a 64 bites utasításkészlet, valamint az üzleti célokra szánt Opteronok 2003-as felbukkanása pedig (legalábbis technológiai téren) az első helyre emelte az AMD-t. Ezt az Intel két évvel később követte, miután sokáig igyekezett letagadni az x64 jelentőségét.

Az első ikermagos chipek elkészítése ismét jelezte, hogy az AMD elemében érzi magát, a négymagosokkal azonban alaposan elkéstek, mivel az Intel addigra összeszedte magát, és saját ikermagosainak tükrözésével gyorsan előállt a quad-core chipekkel. Az ATI 2006-os felvásárlása még azt jelezte, hogy ereje teljében van a gyártó, ez azonban később gondokat okozott, mivel az Intel feljavulása miatt komoly anyagi gondokba ütköztek a riválisnál. Napjainkban ismét az Intel van előnyben, azt azonban majd a bíróság dönti el, hogy a piaci részesedés bebetonozása mennyiben volt köszönhető a nagyobbik gyártó piszkos manővereinek, mintsem a technológiai fejlesztések alakulásának.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • harcu #29
    Drága jó szépemlékű P4 2.8-as Northwoodom, nyáron csak légkondi mellett lehetett használni, mert kályhaként fűtött.
    Az első generációs P4-esek pedig még az azonos órajelű P3-asoknál is lassabbak voltak, az 1.6-os P4-esnél az 1.6-os Duronom is gyorsabb volt.
  • Sanyix #28
    Te ezt hol álmodtad? A p4-nek legalább +1ghz kellett ahhoz hogy ugyanannyit tudjon mint egy amd. Még a k7 alap sempronom is 2,1ghz-n rommá verte a 3,2 ghz-s northwoodokat(ráadásul 2x-4x áron). Az a64-ekről meg ne is beszéljünk...
  • Nightwish006 #27
    Én magasból szarok rá, hogy intel vagy AMD. Azt veszem, amelyikkel jobban járok. Most egy E7300 am van, sajnos pont a legrosszabb áraknál sikerült gépet újítanom, de ezvan. BTW FefeeX elmondanád, hogy pl. a 2ghz-en járó A64em miért verte laposra a 3ghz-s prescottokat, ha az a p4 olyan hudejóvolt?
  • krajcsovszkig #26
    Inteleket is lehet annyit húzni.

    2003-ra meg nem azt mondom, hogy az intel volt sz.r, hanem azt, hogy az opteronok nem annyival jobbak a xeonoknál és hogy megint úgy adták elő ezt az x64-et, mintha az AMD találta volna föl a 64-bitet, mikor az intelnek már a '90-es évek óta ott van az IA64 szervereknél. Azt meg én nem hallottam hogy az intel nagyon fikázta volna a 64-bitet, meg abban igaza is volt hogy kb a Vista megjelenéséig az égvilágon semmi értelme nem volt.

    De ha az AMD végre kihoz egy egyértelműen intel-verő procit, akkor várom szeretettel :) (a pumától is sokat vártam, de annyira nem lett jó sajnos... Talán a puma 2)

    Písz
  • richi105 #25
    Egy újabb vita Intel vs. AMD pedig mind két félnek vannak erényei és nekem volt mind két gyártótól procim. Úgy 2 éve még Barton 2500+ volt a gépembe most pedig E6420 hol itt a bonyodalom, de ha most vennék gépet lehet Phenom lenn a választás mert a C2D 8400 elég drága szerintem, de ez magán vélemény és nem nagyon szoktam a tuning -al foglalkozni.
    Én sem szeretném ha egy processzorgyártó maradna csak, mert akkor valószínűleg az árat kitartaná és az a kis pénzű embereknek nem jó (mint én is).

    Gratulálok az AMD cégnek csak így tovább és 40 év az nem semmi !!!
  • Adenoma #24
    hmm, ezt kifejtenéd? az intel procik a CORE széria előtt magasabb órajelen jártak, mint a hasonló teljesítményű AMD procik.
  • FefeeX #23
    Nekem a CoreDuo a kedvencem... Amiről a casual user azt mondja első hallásra, hogy az mekkora király meg hogy az veri az AMD-t...

    CoreDuo=32bit=nagy sz@r, ez egy nagyon rövid életű, nagyon gyenge kétmagos sorozata volt az intelnek, az AMD úgy össze-vissza verte, hogy az Intel legnagyobb szégyenévé vált...

    Nem tom a P4-el mi bajod, gyakorlatilag az azonos órajelű AMD-ket elverték rendre... (persze árban nem ennyi volt a különbség)
  • Sanyix #22
    Milyen mainstream vonal? az x3 710 az nem mainstream? Mert azokat is sorba húzogatják 4ghz fölé léghűtéssel... mellesleg minden amd prociban ugyan azok a magok vannak egy generáción belül, ergo ugyannyira húzhatók, és emellett a phII 955 is mainstream.

    A 2003-mas esemény pontosan úgy volt. Vagy azt szeretnéd mondani hogy a p4 és a hozzá tartozó xeonok nem voltak hígfosok? Mert az merész lenne, mivel köztudott, hogy a p4 és a netburst a cpu gyártás szégyene. És az x64-et is megpróbálta elsikálni az intel, emléxem rá hogy mentek az "x64 szükségtelen" nyilatkozatok.
  • FefeeX #21
    Nekem úgy tűnik, te vagy túlságosan Intel-párti...
    Ár/érték arányban az AMD kb a K6-2 óta vezet(ett) egészen a C2D megérkezéséig...
    Nem véletlen, hogy akkoriban otthoni használatban AMD-m volt több, C2D óta meg csak intelem van... Érdemes a FÜGGETLEN teszteket folyamatosan figyelemmel kísérni... :)
    Jelen esetben az új phaenom-ok jobbak mint az azonos órajelű c2d-k, de persze a méregdrága i7-esektől lemaradnak... Ár/érték arányban viszont megint kezd az AMD erősen feljönni... Ha most vennék gépet (lapot meg procit, memót is), akkor tuti phaenom2-t vennék...
  • krajcsovszkig #20
    De mainstream vonalon az intelek azért jobban húzhatók most.

    Egyébként a cikkhez annyit fűznék hozzá, hogy szerintem túlságosan látszik belőle hogy az írója finoman szólva AMD-párti... Nem túl profi dolog, főleg, hogy a 2003-as eseményekről amit írt az eléggé nem úgy volt