Gyurkity Péter

AMD: új chipek és árcsökkentés

Az AMD ismertette első negyedéves eredményét, ezzel egy időben pedig számos érdekes részlet is elhangzott. Előrehozzák a hatmagos Opteronok megjelenését, újabb változatokat dobnak most piacra, és árat is csökkentenek.

A nem éppen rózsás eredmények egészen pontosan 1,17 milliárd dolláros bevételt jelentenek, amely ugyan hasonló a 2008 végén jelzetthez, ám nagyjából egyötödével kevesebb, mint egy évvel korábban. Az immár gyártósor nélküli vállalat ezzel 416 millió dollárt bukott az év első három hónapjában, miután mind a központi processzorok, mind pedig a grafikus chipek részlege (ATI) kevesebb bevételre tett szert, mint egy évvel korábban.

Ennél számunkra jóval érdekesebb hír, hogy a friss nyilatkozatok szerint akár májusra előrehozhatják a hatmagos Opteron chipek megjelenését, amelyek az Istanbul kódnevet kapták. Ezek 6 MB-os harmadszintű gyorsítótárral, kétcsatornás DDR2 memóriavezérlővel, a jelenleg is használt Socket F foglalattal, valamint HyperTransport Assist technológiával érkeznek, amelyhez hasonló megoldás egyedül az Intel csúcskategóriás Xeon chipjeiben elérhető.

A cég ezzel egy időben 12 új Opteronnal frissítette listáját, amelyek kivétel nélkül 45 nanométeren készülnek, Socket F foglalattal, 2,1 és 3,1 GHz közötti órajelen, 40, 55, 75, illetve 105 wattos átlagos fogyasztással. A két leglassabb változat (a 40 wattos példányok) a cég szerint 62 százalékkal hatékonyabbak a korábbi fejlesztéseknél, már ami a fogyasztás/teljesítmény mutatókat illeti, így ideális jelöltnek számítanak a számítási felhők esetében.

A cég azt is jelezte, hogy csökkentik a fanatikusoknak szánt Phenom II X4 Black Edition és az Athlon X2 7750 Black Edition chipek árát. Előbbi 225 helyett 150-200 dollár közötti, utóbbi egyelőre ismeretlen áron folytatja pályafutását, az illetékesek pedig abban reménykednek, hogy az alacsonyabb árak révén jóval szélesebb piacot, nagyobb vásárlói bázist érhetnek majd el. A lépés egyben utat nyit az újabb változatok megjelenése felé, amelyek magasabb órajelen, nagyobb teljesítménnyel érkeznének.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kisgabo #7
    nincs szorzózár, mondjuk 15*200 a phenom2 940, ami 3 ghz. 200 az "fsb".

    tehát a szorzó állitásával 0,5 ös lépésekben mehecc felfelé addig, amig a proci birja, majd némi "fsb 201 202 203 .." emeléssel finomithacc.

    igy, egy black ed. proci birtokában "széthajthatod" az asrock tróger lapod, a kingmax 667 es ramjaiddal együtt.
  • kisgabo #6
    " Vagyis olyan órajelen járatod a gépet amilyenen akarod "

    köszönjük a hüjeséget.
  • traveller #5
    A órajelszorzót nem zárják le, ezzel pedig lehetővé válik a chipek húzása. Vagyis olyan órajelen járatod a gépet amilyenen akarod csak a megfelelő hűtésről kell gondoskodni.
  • Kovász #4
    Black Edition = tuningbarát
  • Anotino #3
    Miben masok a black edition procik?
  • bvalek2 #2
    És a nyolcadik utas, a hal áll!
  • Déta #1
    A remény hal meg utoljára...