Berta Sándor

Bíróság elé állítanak egy ebayes csalót

Németországban kell felelnie tetteiért egy a népszerű aukciós portálon európai felhasználók ezreit megkárosító 37 éves személynek. Az ügyet a darmstadti bíróság tárgyalja.

A férfi ellen a vád 4500 felhasználó több százezer euróval való megkárosítása. A per első napján a vádlott hallgatásba burkolózott, sem a bíró, sem az ügyész egyetlen kérdésére sem válaszolt. Így az sem derült ki, hogy az anyagi haszonszerzésen kívül bármi motiválta-e bűncselekmény-sorozatát. A vádirat szerint a csaló számítógép-alkatrészeket kínált az eBayen eladásra, azonban a megrendelt és előre kifizetett árucikkeket később nem szállította le. A mostani perben az ügyészség 74 esetet foglalt össze, amelyekben az összesen okozott kár elérte a 22 700 eurót.

A vádlott egy a délhesseni Dreieich városában bejegyzett cég ügyvezető igazgatója volt és eleinte csak kisebb értékű számítógép-alkatrészeket kínált eladásra, hogy így szerezzen jó hírnevet és kedvező minősítéseket. A drágább alkatrészeket tavaly ősztől kezdte árulni, de a nyomozás során kiderült, hogy ezeket sohasem akarta leszállítani a vevőinek. A pórul járt vásárlók tavaly decemberben unták meg a dolgot, és feljelentették a férfit, aki, miután leemelt 430 000 eurót a bankszámlájáról, Lengyelországba menekült a felelősségre vonás elől. Sorsát azonban így sem kerülhette el, a nyomozók már a sarkában voltak. A 37 éves feltételezett elkövetőt januárban vették őrizetbe Stettinben, a lengyel hatóságok márciusban adták ki Németországnak.

Susanne Sever ügyész elmondta, hogy a pénz azóta sem került elő. Az ügyet a falle-internet.de oldal az elmúlt öt év legnagyobb eBay-csalásának minősítette, nem véletlenül. Az ügyészséghez eddig 1500 feljelentés érkezett a csaló ellen. Több mint 4000 károsult várhatóan több mint 400 000 euró kártérítést kaphat.

Az illető ellen a lengyel ügyészség is nyomoz. A vád szintén csalás, mivel a gyanú szerint 350 esetben károsított meg embereket, az okozott kár minden esetben 200 euró volt. Ebben az ügyben ugyanakkor még várni kell a per megindítására. A férfi elutasította ugyanis a két ügy összevonását és azt, hogy fizesse vissza az okozott 480 000 eurós kárt. "Az európai jog alapján a német hatóságok csak a lengyel fél vagy a vádlott engedélyével indíthatnának eljárást" - közölte Barbara Bunk bíró. A következő tárgyalási napot szeptember elsejére tűzték ki, amikor mind a 74 károsultat meghallgatja a bíróság.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #10
    Köszi! Próbáltam én is keresgélni, de nem találtam ilyet.
  • moikboy #9
    itt részletesen le van írva az utolsó előtti bekezdésben. (függetlenül attól, hogy a te kártyád memory stick volt-e)

    dez: aszem akkora pakkott még fel lehet adni levélként, rád akkor a levelek díjszabása vonatkozik. (de megnézheted a csomagok díjszabását is)
  • dez #8
    "(A postaköltség magyarországról külfüldre aranyáron van.)"

    Nagyjából mennyi? Épp most küldenék valamit. (Kb. egy távirányító mérete becsomagolva, súlyra könnyű.)
  • atlagember #7
    Paypallel fizettem. De hogy bizonyítom, hogy hibás a kártya? (A postaköltség magyarországról külfüldre aranyáron van.)
  • Riddick #6
    Mocskos szemét az ilyen. 20 évet kap remélem. PAypallal kell fizetni,ott vissza utalják a pénzt ,ha gond van,vagy Google checkouttal.
  • moikboy #5
    ha jelented és bizonyítod, hogy hamis a kártya, akkor paypalos fizetés esetén visszautalják a pénzt.
  • atlagember #4
    Sajnos én is jártqam már így, de más disznóságok is vannak az e-bayen bőven.
    Kíváncsi leszek, hogy az MP3 és memóriakártya hamisítókat mikor veszik elő. Régen még érdemes volt vásárolni memóriakártyákat, mert negyed-félárom meg lehetett szerezni az itthoni legolcsóbb árakhoz képest, de az utóbbi időben 3-ból egy biztosan hackelt. Ha esetleg kell valakinek egy látszatra 4 GB-s, memóriakártya, ami csak 512 kB-ig működik jól, akkor szóljon.
    Bár a múlt hónapban vettem valamit 2 azaz kettő ft.-ért, (postaköltséggel együtt volt ennyi) és meg is küldték. Ennek ellenére egyre kényesebb lesz az e-bayen vásárolni, és sajnos az üzemeltetők semmit se tesznek, hogy ne így legyen.
  • Caine #3
    Két hónap villamosszék.
  • Vorpal #2
    akasztani
  • Tinman #1
    Kezeit levágni, utána oda megy ahova akar, nem gond.