Berta Sándor

Online csalókat fogtak el Spanyolországban

A spanyol szövetségi rendőrség (Policía Nacional) a hétvégén összesen 76 személyt vett őrizetbe, akiket online csalások elkövetésével gyanúsítanak.

Spanyolországban az eddigi legnagyobb spanyolországi internetes csalók elleni akcióban az Ulises nevű különleges rendőrségi kommandó összesen 15 spanyol autonóm közösség és tartomány (Madrid, Cataluna, Aragón, Ceuta, País Vasco, Asturias, Cantabria, Navarra, Comunidad Valenciana, Castilla-La Mancha, Castilla y León, Canarias, Baleares, Galicia y Andalucía, Oriental y Occidental) területén csapott le az egymást többnyire nem ismerő elkövetőkre. A gyanú szerint a 76 személy többek között hamis eladásokat és árveréseket szervezett online aukciós portálokon. Az esetek közös jellemzője az volt, hogy miután a gyanútlan vevő átutalta a pénzt, hiába várta, hogy a megrendelt árucikk megérkezzen.

A letartóztatottak közül néhány adathalászattal foglalkozott és hamis oldalak segítségével számos felhasználó banki adatait, például folyószámla és bankkártyaszámait, PIN-kódjait stb. szerezte meg. A csalók tevékenységükkel kereken 3 millió euró kárt okoztak, az egyes esetekben a kár összege 400 és 10 000 euró között változott. A károsultak száma több ezerre tehető.

A spanyol rendőrség a bűnözők kézre kerítéséhez együttműködött az Interpollal és az Europollal. A helyi nyomozók az akció során több számítógépet foglaltak le és megkezdték az azokon tárolt adatok elemzését, így várhatóan további részletekre, elkövetőkre és károsultakra derülhet fény. Az őrizetbe vett személyek között van 47 spanyol, 5-5 ukrán és guineai, 4 román, 2-2 marokkói és orosz, valamint 1-1 holland, svájci, venezuelai, német, uruguayi, brazil, örmény, jamaikai, kameruni, argentin és moldáv állampolgár.

A spanyol rendőrség a sikeres akció után ismét felhívta az emberek figyelmét arra, hogy körültekintően járjanak el az online tranzakcióknál, minden esetben tájékozódjanak és csak titkosított kapcsolaton keresztül adják ki személyes adataikat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • acdc #2
    Aki megadja a pin kodjat online rendelesnel meg is erdemli.
  • who am I 7 #1