Berta Sándor

Több ezer hitelkártya-adattal kereskedett

Egy 19 éves schwerini fiatalembert azzal gyanúsítanak, hogy több mint 3600 személy hitelkártya-adatával élt vissza és ezeket az interneten is árulta.

A kölni rendőrség szóvivője elmondta, hogy a fiatalember kikémlelte az áldozatok szokásait, hitelkártya és mobil banki rendszerekben használt azonosítóikat, majd a megszerzett információkat még februárban értékesítésre kínálta egy oldalon. Az adatokat megvásárlók így a megszerzett folyószámlák terhére adhatták le internetes megrendeléseiket. A számlát ugyanakkor mindig az eredeti kártyatulajdonos kapta meg.

A módszerre az egyik online fizetési rendszert üzemeltető cég lett figyelmes, amelynek munkatársai meg is vettek néhány adatcsomagot. Kiderült, hogy a részükre átadott 4000 azonosítóból 3622 valóban használható volt. Az ügyben bekapcsolódó kölni rendőrség ezután kezdett nyomozni az ügyben és a későbbi házkutatás során több számítógépet is lefoglaltak a schwerini fiatalember lakásában. A nyomozás során megállapították, hogy az elkövető korábban többször is volt büntetve csalás miatt.

A módszere a következő volt: illegális szoftverek segítségével kisebb fórumokban megszerezte az e-mail címeket és az azokhoz tartozó jelszavakat, majd megvizsgálta ezek az információk más szolgáltatásokhoz is használhatók-e. Mivel sokan más portálokhoz és szolgáltatásokhoz is az e-mailezésnél megadott jelszót alkalmazták, így könnyű dolga volt. Azt egyelőre még nem sikerült kideríteni, hogy az ügynek hány károsultja van és mekkora az okozott kár.

A Hacksector nevű oldalt szintén ebben a hónapban számolták fel az augsburgi bűnügyi rendőrség különleges egységének tagjai. A honlapon többek között voltak "hasznos ötletek" felhasználói adatok csereberéléséhez, hitelkártya-azonosítók megszerzéséhez, akár vásárlás útján is, illetve jelszavak feltöréséhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csaba42 #5
    Erre mondják azt, hogy az informatikai biztonságban az ember a leggyengébb láncszem. Arról meg ne is beszéljünk, hogy milyen könnyen becsaphatóak egyesek! "Az XY Bank csődbe megy, ha nem utalsz át zvhgj Ft-ot erre-és-erre a számlára!"
  • L3zl13 #4
    Ott az összefüggés, hogy a legtöbb ember hülye, és ugyanazt a jelszót (nevezetesen a kiskutyája, vagy a gyereke nevét) használja mindenhol.
  • formatuq #3
    nem ertem... mondjuk megszerzi ide, erre a forumra a jelszomat, valahogy?!?!?! K, legyen (bar erosen ketlem, ugyanis eltartana neki egy ideig, egy ovadas haverom, bece neve, hibasan betuzott valtozata, visszafele....)
    Ebbol meg lesz az email cimem.... HAHAHA es?
    Minden forum szeru dologhoz ugyan azt a szar email cimet hanszalom, banki, kredit kartyahoza, ebay, paypal pedig egy tok masikat.

    Hol az osszefugges?
  • Csaba42 #2
    Nekem feltörhetik a jelszavam, minden tranzakcióhoz küldenek a telómra egy 6 jegyű azonosító kódot, amit meg kell adni. Mire az 0-1 milka lehetséges variációt kipróbálják (még jobb nettel is minimum 0.5-1 sec, mire a bank válasza megérkezik), már rég töröltetem a bankkal a tranzakciót, és jelszót cseréltetek. :)
  • angyi #1
    nice