Gyurkity Péter

Nyilvánosságra hozzák a brit azonosítók vizsgálatát

A brit kormány kénytelen nyilvánosságra hozni a biometrikus azonosítókártyák rendszerének felülvizsgálatával kapcsolatos anyagokat, miután egy bírói döntés erre kötelezi őket - ezt szerették volna elkerülni.

Az Office of Government Commerce (OGC) hosszas, elhúzódó vitába bonyolódott bele annak idején, miután az új rendszer bevezetését ellenző No2ID csoport egyik tagja az információ szabadságát előíró törvény alapján kérelmet nyújtott be a felülvizsgálati anyagok leközlése érdekében. Ezt a kormányzat mindenképpen szerette volna elkerülni, mivel szerintük a nyilvános hozzáférés veszélyezteti a platformot, valamint a további hasonló vizsgálatokat, most azonban kénytelenek lépni az ügyben.

A vita a 2004-ben véglegesített, a biometrikus azonosítókártyák fokozatos bevezetését előíró platform felülvizsgálatával kapcsolatban robbant ki. A 4,7 milliárd fontot felemésztő programot ugyanis az egyéb kormányzati projektek esetében is használt Gateway Reviews keretében vizsgálták felül, különös tekintettel az eddig elért eredményekre, a várható következményekre, valamint a költségekre. Az eredményt azonban hét lakat alatt őrzik, az illetékesek szerint azért, mert bizalmas információkat, adatokat is tartalmaz, amely nem tartozik a nyilvánosságra.

Most azonban (többszöri fellebbezés és sikertelen menekülési kísérlet után) az OGC megkapta a végleges határozatot, amely szerint kénytelenek mindenki számára elérhetővé tenni az anyagok egy részét. Fontos kikötés, hogy nem kell nyilvánosságra hozniuk minden egyes dokumentumot, illetve, hogy a felülvizsgálatért felelős személyek is hivatalok neve is a homályban maradhat. Ezt természetesen az OGC is üdvözölte, amely jelenleg a döntés részleteit és annak következményeit igyekszik felmérni.

Arról nem esett szó, hogy a biometrikus azonosítók felülvizsgálati anyagaiba mikor tekinthetünk majd be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • loky #2
    Nekem ke' olyan biometrikus azonosítókártyák... nem tom mire de keee' :D
  • Hegi90 #1
    Jól tették. Várjuk az eredményeket.