Berta Sándor

1,1 millió fiatal szerepel a brit DNS-adatbázisban

A brit rendőrség minden eddiginél nagyobb mértékben tárolja a személyes adatokat - derült ki a The Guardian cikkéből. Az újság tudósításában rámutatott, hogy a szervezet a legkisebb gyanú esetén is azonnal rögzíti bárkinek a személyes adatait és a DNS-mintáját, legyen szó kiskorúról vagy felnőtt személyről.

Ennek köszönhető, hogy a brit nemzeti DNS-adatbázisban eddig összesen 1,1 millió fiatalkorú DNS-mintáját gyűjtötték össze. Jelenleg 337 000 olyan személy mintája is szerepel, aki még nem töltötte be a 16 éves kort, de az elmúlt öt évben ez a szám elérte a 570 000-et. A brit rendőrség csak akkor törli az információkat, hogy ha az illető elérte a 100 éves életkort. A szervezet ugyanakkor nem veszi figyelembe, hogy valóban elítélt emberről vagy csak gyanúsítottról van-e szó. Az adat azután vált ismertté, hogy a liberáldemokraták a parlamentben kérdéseket tettek fel a kormánynak.

Az adatbázist felügyelő National Policing Improvement Agency (NPIA) közlése szerint a rendszerben szerepelő kiskorúak 88 százalékát hivatalosan is meggyanúsították vagy elítélték egy bűncselekmény elkövetésével, de vannak, akik utolsó figyelmeztetést kaptak. Azt azonban az NPIA illetékesei sem tudták megmondani, hogy az 1,1 millió kiskorúból hányat ítéltek végül jogerős büntetésre. A The Guardian szerint Nagy-Britanniában működik a lakosság számához viszonyítva arányaiban a legnagyobb DNS-adatbázis. Jelenleg a nyilvántartásban a szigetország lakosságának 7 százaléka szerepel.

A legtöbb profilt a Metropolitan Police hozta létre, a testület összesen 117 000 kiskorú fiú és 33 000 kiskorú lány adatait gyűjtötte össze. A lista második helyén a West Midlands-i rendőrség található, amely 49 000 kiskorú fiú és 17 000 kiskorú lány DNS-mintáját postázta a nyilvántartásba. Chris Huhne, a Liberáldemokraták belügyi szóvivője közölte, hogy ez a gyakorlat elfogadhatatlan. Helen Wallace, a GeneWatch polgárjogi szervezet elnöke pedig kijelentette: a rendőrség azért fülel le ennyi kiskorút, hogy teljesíteni tudja a kormány által előírt letartóztatási kvótát.

Jellemző a szigetországi viszonyokra, hogy Peter Neyround, az NPIA vezetője tavaly a Lordok bizottsága előtt úgy nyilatkozott: "Az adatbázisnak a jövőben nagyobb jelentősége lesz, mint a nemzeti hírszerzési forrásoknak". Az már Richard Thomas brit információs biztos 2006-os jelentéséből kiderült, hogy Nagy-Britanniában becslések szerint összesen 4,2 millió magán és állami videokamera van felszerelve és egy átlagos brit állampolgárt naponta körülbelül 300-szor fotóznak le a biztonsági készülékek.

Az ellenőrzés pedig tovább szigorodik, hiszen idén februárban jelentették be, hogy olyan nyilvántartást hoznak létre, amelyben tíz évig minden állampolgár utazási adatait tárolni fogják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #12
    "Modnjuk rendszres véradó vagyok, lehet hogy egy fiola megy a NBH-nak is?"

    Nem. Magyarorszagon meg a hivatal alkalmazottairol sem vezetnek rendes nyilvantartast, meg ujjlenyomatot sem vesznek mindenkitol. Itthon meg nem divat a biometria, cserebe szep hagyomanyai vannak a megfigyelesnek.

    A brit biometrikus rendszerrel pedig az a baj, hogy egyre nagyobb a hamis pozitivok aranya, mivel a tarolt digitalis informacio nem 100%-os, ezert minel tobb ember van az adatbazisban, annal tobb a hibas talalat.
  • jaspercry #11
    ja "csak nehogy a terroristák kezébe kerüljön"boccs az idézetért
    ............................................ANONIMUS
  • jaspercry #10
    1,1 millió fiatal szerepel a brit DNS-adatbázisban
    és ez csak nőni fog....
  • Teppik Amon #9
    Azért ez csak nem az X-akták!?! Modnjuk rendszres véradó vagyok, lehet hogy egy fiola megy a NBH-nak is? :D
  • Pares #8
    Novo Ordo Seclorum
  • kisb92 #7
    Sic transit gloria mundi!
  • zola2000 #6
    Gondolom kisebb bűncselekmények miatt lehet, ott eléggé eldurvultak a dolgok, nem mintha itt nem...
  • Lazarus #5
    Emlékszel amikor védőoltást kaptál az iskolában? Te is benne vagy az adatbázisban
  • Teppik Amon #4
    De hogy szereznek DNS mintát? "Hé fiatalmeber, pöktyön ide egyet erre a tárgylemezre! vagy Elkérhetem a rágóját? vagy a metrón észrevétlenül levágnak a hajából?" vagy mi?
  • Alvarez999 #3
    Talán csak azért, mert mindkettő megbukott addigra, mire kifejlődtek a műszaki és tudományos alapok.