Gyurkity Péter

PIN-kóddal egészülhetnek ki a brit azonosítók

Az illetékes hatóság a chip-and-PIN funkció beemelésének lehetőségével játszik, az ellenzők szerint viszont ezzel tovább csökkenne a kártyák biztonsága, arról nem is beszélve, hogy a program már így is késői fázisban jár.

Az Identitiy and Passport Service a napokban egy újabb lehetőséget vetett fel az új biometrikus azonosítókártyákkal kapcsolatban, amelyek fokozatos bevezetését már korábban megkezdték. Felmerült ugyanis, hogy a kártyák a meglévő funkciók mellett chip-and-PIN opcióval egészülhetnének ki, amely megkönnyítené a távoli azonosítást, valamint az új, eredetileg nem tervezett szolgáltatások igénybe vételét.

Az eddig 4,7 milliárd fontot felemésztő program (ezt a számot valószínűleg már szinte minden brit állampolgár ismeri) ezzel kétségkívül hasznos funkcióval bővülne, hiszen ugyanez a technológia (pontosabban az EMV-szabvány) játszik fontos szerepet a bankkártyáknál történő távoli azonosítások esetében is. A PIN-kód visszaigazolásával ezzel a szabványt eredetileg kifejlesztő Mastercard, Visa és Europay mellett immár a biometrikus azonosítókártyák is lehetőséget nyújtanának a tulajdonos azonosítására, amivel további kormányzati szolgáltatásokat vehetnének igénybe az állampolgárok (és a vállalatok), anélkül, hogy személyesen, vagy telefonon kellene ezt megtenniük.

A kritikusok szerint azonban az ötlet ismét csak azt bizonyítja, hogy az illetékeseknek fogalmuk sincs a biztonságról. A funkció ugyanis ennek további csökkenését eredményezné, arról nem is beszélve, hogy a lépésre meglehetősen kései fázisban kerülne sor a program életében, annak hasznossága pedig erősen kérdéses. A PIN-kódok megjelenése a csalók álmainak megvalósulását jelentené, az új technológia beemelése pedig éppen akkor akaszthatja meg a teljes programot, amikor az (hosszas kínlódás után) már éppen megvalósulni látszik.

A chip-and-PIN technológia hiányát már korábban is jelezték, ám akkor azzal hárították el az érvelést, hogy felesleges lenne újabb és újabb funkciókat beemelni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!