Berta Sándor

Biometrikus azonosítót kaphatnak a fegyverek?

Wolfgang Schäuble német belügyminiszter után egy újabb politikus is támogatja azt az ötletet, hogy biometrikus azonosítókkal lássák el Németországban a lőfegyvereket.

"Úgy hiszem, hogy azoknak a szabályozásoknak van értelme, amelyek következetesen megakadályozzák a lőfegyverekhez való illetéktelen hozzáféréseket. Számomra a lőfegyverek biometrikus azonosítókkal való ellátása hasznos javaslatnak tűnik, mivel így lehetővé válna, hogy - az ujjlenyomata megadása után - kizárólag a tulajdonosa használhasson egy fegyvert" - jelentette ki Brigitte Zypries igazságügyi miniszter. A politikus hozzátette, hogy a rendszer bevezetéséhez és az elképzelés gyakorlati megvalósításához a megfelelő műszaki feltételek már adottak.

Zypries szerint egy ilyen szabályozás jóval hatékonyabb megoldás lenne, mint a jelenlegi fegyvertartási törvények szigorítása. A jelenlegi jogszabályokat ugyanis az emberek rendre megsértik, így illetéktelenek bármikor fegyverhez juthatnak. A miniszter biztos volt abban, hogy ez a megoldás sikeres lehet. A kérdésben természetesen további egyeztetések lesznek a szövetségi tartományok belügyminiszterei és a német belügyi szaktárca vezetője között. Az ötletet néhány hete Wolfgang Schäuble belügyminiszter vetette fel. A javaslat lényege, hogy a pisztolyokhoz és a fegyvertartó szekrényekhez kizárólag egy ujjlenyomat megadása után lehetne hozzáférni.

"Amennyiben ehhez törvényeket kell módosítanunk, akkor ezt még ebben a parlamenti ciklusban meg fogjuk tenni. De felmerült egy központi lőfegyver-nyilvántartó rendszer létrehozása is. Mindenesetre átfogó tárgyalásokat folytatunk a tartományok, a sportlövők és a vadászok képviselőivel. Volt olyan elképzelés, hogy tároljuk a fegyvereket és a lőszereket egy helyen, például az adott lövészegyesületnél. De felmerült a kérdés, hogy mi van, ha valaki megszerzi ezt az arzenált. Ez túl nagy kockázatot jelentene" - közölte Schäuble.

Németországban a téma azután merült fel, hogy márciusban egy 17 éves fiú, megszerezve édesapja fegyverét megölt több diákot, tanárt és járókelőt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wednes #19
    Az lehet, hogy a bűncselekmények nagy részét illegális fegyverrel követik el. Viszont az iskolai lövöldözéseket (a híradások alapján) nagy részét legális fegyverekkel követik el a gyerekek. Hiszen jóval egyszerűbb levenni a polcról otthon, mint a feketepiacon megvenni.
    Ennek az azonosításnak tényleg vannak hátul ütői. Inkább a nem halálos önvédelmi fegyvereket kéne fejleszteni hatékonyság, használhatóság terén.
  • AgentKis #18
    Akárki tud csinálni komoly lőfegyvert néhány jó szerszámmal.
    Akkor biometrikus legyen már az oszlopos fúrógép is!!!

    A tudást kell elvenni -> vissza az őskorba, ott nem volt gond a lőfegyverekkel.
  • Commandante #17
    Arra még nem gondoltál, hogy azért kérik be az adataidat, hogy felvegyék veled késöbb a kapcsolatot és megpróbálják elsózni a szoftvert a cégnek?
  • halgatyó #16
    Aztán jön 50 kátrányos helyzetű emberszerű-társunk
    és jól agyonvernek ásóval kapával pusztakézzel-lábbal
    Aztán elhúzzák a nyomozást 30 évig
    közben a társaság fele magától elhúny
    meg elévül az egész
    Erre vajon hogyan raknak biometrikus azonosítót?
  • halgatyó #15
    Ez egy jó nagy zsuga lesz valakinek
    Azt a rengeteg bigyómetrikus fegyverkiegészítőt le kell majd gyártani.
    Szerintem innen is fú a szél
  • 37lz55 #14
    szerintem egy jó 5let,de nem mindenre megoldás, nyilván komoly bűnözőknek nem akadály, de arra jó, hogy az idegbeteg gyerekek ne rontsanak rá a sulijukra aputól lopott fegyverrel
  • B0nFire #13
    Analóg a jogtisztán megvásárolt DRM-mel ellátott zene vagy film esetére. Azzal is csak az szopik, aki megveszi pénzért, mert a crackelt cuccokban nincs ilyesmi.

    Valamelyik nap letöltöttem egy program TRIALverzióját a gyártó hivatalos oldaláról. Olyan kérdőívet kellett kitölteni a regisztrációhoz, hogy azt hittem, agyvérzést kapok. Céges telefontól kezdve, azon keresztül, hogy hány embert foglalkoztat a cégem, és úgy egyáltalán mire akarom használni a programot!!!

    És csak azért kell regizni, hogy kapj egy termékkulcsot, ami még a trialhoz is kell!!! Ingyen van, de kipróbálni sem lehet termékkulcs nélkül. Aztán meg csodálkoznak, ha mindent illegális forrásból ránt le az ember. Nincs az a sok macera.
  • Julius Caesar #12
    na ez az. az USA-ban is a gyilkosságok elenyésző (!) százalékát követik el legális fegyverekkel. ezek szinte mind illegális stukikkal történnek. és magyarországon is, bárki tud szerezni fegyvert (ilyen olyan fekete vásárokon meg anyámtudja hol) szóval a legális fegyvereken lenne ilyen hiperszuper védelem, de egy "crackelt" fegyvert ugyanúgy lehetne venni, annyi, hogy előtte kirámolnák az elektronikát belőle meg a védelmet. szóval értelme sztem is nulla.

    a cél egy olyan társadalom lenne, ahol a bűnőzést szorítják vissza. mert ezek a megoldások rövidtávon működnek, de hosszú távon ugyanott tartunk, ugyanúgy lesznek ilyene setek, tehát semmit nem érünk el.
  • gecselac #11
    Érthetetlen.. .. OK, legyen biometrikus azonosítás, de az eddig legyártott fegyverekkel mi lesz? Ugyanúgy lesz AK-47, vagy bármilyen fegyver, puska, pisztoly, amit feketén meg lehet venni.. ..
  • Romel #10
    Nekem kezd a tököm tele lenni, hogy Németországban egyre több a gyökér, és mivel elég nagy a beleugatásuk az EU-ba, az előbb-utóbb kihat arra is, és EU törvény lesz belőle... Másik: Németország a sok adatgyűjtéssel, lehallgatásokkal stb. tökéletes példája a rendőrállamnak.