Gyurkity Péter

2010-ig nem leolvashatók a brit azonosítók

Brit illetékesek elárulták, hogy az új biometrikus személyi azonosítókártyákhoz szükséges leolvasók hálózatát csak jövőre kezdik el kiépíteni, így addig a hagyományos módszereket kénytelen alkalmazni.

Azt már február óta tudjuk, hogy a tetemes összegért kidolgozott és bevezetett új rendszer egyelőre féllábon áll, mivel a kártyákhoz szükséges leolvasó készülékek jelenleg egyetlen brit rendőrőrsön, illetve határponton sem áll a szervek rendelkezésére. Ezek hiányában pedig kénytelen a hagyományos módszereket alkalmazni, így nem sok értelme van a kártyákon tárolt biometrikus infomációnak.

A napokban pedig a platform fejlesztéséért és üzemeltetéséért felelős Identity and Passport Service egyik munkatársa azt is elárulta, hogy a leolvasók hálózatát csak jövőre kezdik el kiépíteni, így gyakorlatilag a biometrikus azonosítók rendszere több mint egy évvel az első kártyák megjelenése után válik csak igazán működőképessé. A kártyákon ugyan a személyes adatok, valamint az illető arcképe továbbra is látható, az ujjlenyomat és a további információk azonban a beépített chipben kapnak helyet, így azokhoz mindenképpen szükséges lenne a leolvasók megléte. Mivel erről továbbra is csak álmodozhatnak az illetékesek, a biometrikus kártyákat kénytelenek hagyományos azonosítókként alkalmazni.

A szolgálat azonban nem tartja súlyos hiányosságnak a leolvasók kései megjelenését, ők ugyanis arra hivatkoznak, hogy igazán nagy számban majd csak 2011/2012-től jelennek meg a biometrikus kártyák, amikor is a legtöbb állampolgár számára elérhetővé teszik azokat. Addig fokozatosan, bizonyos csoportokat kiválasztva (lásd a reptéri alkalmazottak, illetve a külföldi munkavállalók példáját) vezetik be a kártyákat, a nagy többség egyelőre maradhat a jól bevált hagyományos kártyáknál.

A kérdés persze továbbra is megmarad: mi szükség volt a több mint 4 milliárd fontot felemésztő program elsietett bevezetésére, amennyiben csak annak egyik fele valósult meg?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #4
    eszerkilencásznyócfannéty ühühühühüühühüüühüühüühü

    CSAK NEHOGY TERRORISTÁK KEZÉBE KERÜLJÖN!
  • Garrett27 #3
    ide figyelj B0n, ne csináld má´ kérlek majd kiköptem a kávémat..
  • halgatyó #2
    eléggé rossz érzéseim vannak. 2010 hamar eljön. Aztán 2020 is...
  • B0nFire #1
    "Mi szükség volt a több mint 4 milliárd fontot felemésztő program elsietett bevezetésére, amennyiben csak annak egyik fele valósult meg?"

    Az, hogy nehogy a terroristák kezébe kerüljön.