Berta Sándor

Jeff Jarvis: "Az idei év igazi változást hoz!"

Az Egyesült Államokban számos napilap és magazin megszűnhet, de az írott sajtó eltűnésétől nem kell tartanunk - vélte Jeff Jarvis, az elismert médiakutató.

"Ma reggel megnéztem a Twitter-üzneteimet és felkerestem több portált. A feleségem viszont ragaszkodik a The New York Times nyomtatott kiadásához. De én is elolvastam a helyi lapot, mivel arról számoltak be, hogy sertésinfluenza-esetet találtak New Jerseyben. Ez természetesen érdekelt. Azt ugyanakkor botrányosnak tartottam, hogy a hatóságok nem hoztak nyilvánosságra több információt online. Ennek oka, hogy még nem alkalmazkodtak az új hírritmushoz. A mai online generáció tagjai már nem a médiacégekre támaszkodnak, hanem úgy vélik: ha a hír fontos, az megtalál. A fiam például még soha nem fizetett elő egyetlen újságra sem, a híreket a Facebookon és a Twitteren keresztül kapja meg a barátaitól, vagyis olyan emberektől, akikben megbízik" - ismertette gondolatait Jeff Jarvis.

A szakembert a világ egyik legfontosabb médiaszakértőjének tartják. A buzzmachine nevű blog működtetőjét a Davosi Világgazdasági Fórumon a Föld száz legbefolyásosabb médiaszemélyisége közé választották. Jarvis rendszeresen publikál a Guardianban és a New York-i Városi Egyetem professzora. A médiakutató januárban azt mondta, hogy a hagyományos sajtó csak akkor oldhatják meg gazdasági problémáikat, hogy ha ugyanazt az utat járják végig, mint a Google.

S hogy mi lehet az írott sajtó jövője? Jarvis szerint semmiképpen sem fognak az újságok eltűnni, de a szerepük megváltozik. Hatékonyak lehetnek az információk gyűjtésében és rendszerezésében. A The New York Times nemrég fiatalokat keresett meg, hogy írjanak online beszámolókat a barátaikról és a lakóhelyükről. Ez lehet a helyes út. A szakember szerint a hagyományos újságoknak együtt kell működniük a blogokkal és a közösségi portálokkal, fontos, hogy cikkeik online is elérhetőek legyenek és linkeket helyezzenek el más szolgáltatásokhoz, tartalmakhoz.

Tény, hogy az online kommunikációs forradalom fontos változásokat is magával hoz. A kiadók például megtakaríthatják a korábbi nyomtatási költségeik nagy részét és sokkal kisebb szerkesztőségekre lesz szükség. Vagyis a médiakonszernek monopolhelyzete meg fog szűnni és soha többé nem is alakul ki újra. A médiakutató példaként említette, hogy amikor a The New York Times ingyenessé tette online tartalmait, azonnal 40 százalékkal nőtt a látogatók száma. Persze lehet pénzt kérni ezekhez a tartalmakhoz való hozzáférésekért, de lehet más bevételszerző utat és módot is találni.

Jarvis ugyanakkor leszögezte, hogy a nyomtatott sajtó állami megsegítése abszurd ötlet. A kiadóknak egyszerűen alkalmazkodniuk kell és lépést kell tartaniuk a korral és a követelményekkel. "Érdekes a kérdés, hogy vajon a változások miatt nem csökken-e majd az írások és a sajtó minősége. Nos, az Egyesült Államokban inkább örültünk annak, hogy még változatosabb lett a sajtó. Elég csak megnézni a TalkingPointsMemo vagy a Huffington Post oldalát, amelyek az oknyomozó újságírást segítik."

"Szeretem a nyomtatott újságokat, de az üzleti modelljük már nem működik. Az idei esztendő igazi változást hoz. Egyre több újság fog vagy megszűnni vagy átalakulni és csak az interneten megjelenni. Warren Buffett kijelentette, hogy soha nem fog befektetni újságokba. Ezt egy olyan ember nyilatkozta, aki a The Washington Post felügyelőtanácsának tagja. De valóban, miért is kellene bárkinek egyetlen centet is egy haldokló ágazatba befektetnie?" - tette fel a kérdést Jeff Jarvis.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • endyxx #25
    Hiába nézegetem az előttem levő könyvet, nem találom a search gombot rajta - mondta egyik kis nebulóm. Igaz. Mire összemászkáltam a könyvpiacot eltelt egy hét, mire megtaláltam, amit kerestem. Drága volt. Hazamentem és tiszta méregből kattintottam a keresés gombra a neten. Jé. 1213 találat és a mellettünk levő házban árulta a könyvet kéz alól egy emberke. Ilyen ez. A többi találatból ott volt a mek is, ahol meg el tudtam olvasni...mek
  • tomcsa4 #24
    De sokkal kényelmetlenebb netbookon olvasni. Újságot ki lehet nyitni a szünetben is (iskolai szünet). Én szoktam könyveket venni. Újságokat viszont a könyvtárból hozom.
  • AgentKis #23
    "A helyzet az, hogy ha tényleg lett volna igény rá (és nem csak ilyen infósok körében, mint te), már rég ilyen szarokon olvasna újságot az emberek nagy része."
    Erre írtam a #4-en, hogy 1-2 generáció.

    "A nyomtatott médiának sajnos behozhatatlan előnyei vannak az elektronikussal szemben. " Erre meg azt mondom, hogy szerintem csak egy van, a hordozóját, a papírt lehet sok más célra használni (ablakpucolás, begyújtás, nagyobb mennyiségben hőszigetelés...)

    Vannak emberek akik könyvtárnyi mennyiségű könyvet halmoznak fel otthon, mert milyen értékes, milyen szép, milyen hasznos. Ezt még meg tudom érteni (bár nem értek vele egyet) az emberek nagy részét vezérlő, az anyagi világ iránti kielégíthetetlen birtoklási vágyából fakadóan teszik mindezt (ahogyan rengetegen gyűjtenek valami mást, pl.: bélyeget, szalvétát, veteránautót).

    Én igazából azokat nem értem, akik a többieket le akarják beszélni a nem papírról történő olvasásról, vagy fikázzák őket emiatt. Pedig egy tisztább, takarékosabb jövő érdekében senkinek sem kellene papírról olvasni és senkinek sem kellene papír alapú "adathordozón" tárolni az információkat, mert lássuk be ez egy annyira elavult és drága módszer, mint a lyukkártya. Persze vannak kivételes igények (néhol lyukkártyát is használnak még) de ezekből is egyre kevesebb lesz.
  • pixx #22
    "Laptoppal ezt nem csinálhatnám meg" én nem laptoppal, hanem pda-mal csinálom ezt, illetve a telefonommal. Nem tudom minek kéne hozzá lapos. Ha nincs céleszközöd, akkor valóban rossz ez az olvasási forma, és inkább szerezz be egy ilyet olcsón lehet venni txt-be árhúzod worddel, és már megy is, kényelmesebb gyorsabb. Ebook olvasóról "véleményem" szerint a hülyéknek való, mert bazi nagy, és nem fér el a zsebben, plusz szarul is néz ki. Azért, hogy a könyvhöz legyen hasonlatos. Megint ott tartunk, hogy nem a célt nézzük(információ szerzés, vagy szórakozás) hanem a formát.
  • Ferrer #21
    de
  • Ferrer #20
    Olyan kis ebook olvasó lenne jó. De azok rohadt drágák, és én proli vagyok, és nem tudom megvenni. Viszont gondolkozokm, hogy veszek ilyen ipod touchot, amivel ezt meg lehetne oldani, meg persze sok másra is jó. Tényleg sok pdf-em van, amit el szeretnék még olvasni. De ha választhatok nyomtatott és elektronikus között, nem kérdés, melyikre esik a választásom!
  • Ferrer #19
    Hehehe, én néha csak ledőlök, magam fölé teszem a könyvet, és úgy olvasok. Laptoppal ezt nem csinálhatnám meg, mert egyrészt nehéz, másrészt be is kell kapcsolni, ha olvasni akarok rajta valamit, és ez már magában elég illúzióromboló.
  • Ferrer #18
    Mint már mondtam, nem praktikai okai vannak. És ez szerinted tényleg előny, hogy "a bolygó bármelyik könyvét, és számos magazinját, újságát megjeleníti pillanatok alatt"? Ez olyan, mint most a netes ebook warez, hogy letöltesz 100 féle könyvet, de persze egyiket se olvasod el, mert a bőségben elveszted az összpontot.

    Az a vicc, hogy az otthoni nyomtatóra is azért volt igény, hogy ne kelljen gépen olvasni. Érdekes.
    Elég gépszerű ez az analógiád... A mozi is megszűnt a tévével. A fotónyomtatás is megszűnt a digitális korszakkal. Hát persze.

    A helyzet az, hogy ha tényleg lett volna igény rá (és nem csak ilyen infósok körében, mint te), már rég ilyen szarokon olvasna újságot az emberek nagy része.
  • Ruley #17
    Mégis hogyan?
    Konkrétan milyen előnye lehetne a könyveknek, újságoknak, egy olyan eszközzel szemben, aminek a mérete, súlya mint egy vékony könyvé, a rajta látható kép pont olyan hatású mint a nyomtatott, és emellett van millió oldalnyi tárhelye, internetes kapcsolata, a bolygó bármelyik könyvét, és számos magazinját, újságát megjeleníti pillanatok alatt???

    Nekem leginkább úgy tűnik hogy ami téged befolyásol az csak nosztalgia, nem egy ésszerű érv ami miatt jobbak lennének a nyomtatott könyvek.
    Ahogy AgentKis írta, ez nagyon hamar meg fog szűnni, egy generációváltással, éppúgy mint azoké akik szerint az e-mail soha nem veheti át a levelek helyét, vagy azoké akik szerint a pergamen úgysem veheti át az agyagtábla helyét.
  • cateran #16
    Az ágyban magad fölé tartani BÁRMIT huzamosabb ideig gebaszos....ez eléggé szar érv (imádok olvasni,rengeteget olvastam könyvet újságot és tudom hogy egyszerüen nehéz úgy olvasni,ahogy te mondod..akkor már hason fekve,elöttem az ágyon a cuccossal,de akkor meg ebook és netbook is jó...sőt lehet a hasamon is,akár könyv,újság,netbook,ebook...)