Berta Sándor

ETech 2009 - a jövő újságja

Komoly vita van arról, hogy mi lehet a nyomtatott média jövője. Lehetőségként felmerültek az elektronikus papíron megjelenő újságok és a vonalkódos megoldások.

A kaliforniai San Joséban rendezték meg az Emerging Technology (ETech) 2009 konferenciát. Az eseményen számos szakember vett részt. "Az újság nem fog csak úgy, egyszerűen eltűnni. A mi kiadónk még évtizedek múlva is meg fog jelentetni papír alapú lapokat. De ezzel párhuzamosan az új generációs médiafogyasztóknak is lehetőséget akarunk adni. Van egy kutatási-fejlesztési csoport, amely többek között iPhone és Amazon Kindle készülékekkel kísérletezik. Azt kérdezzük magunktól, hogy miként tudnánk ezeken az eszközökön történeteket mesélni. Az egyik fő szempont, hogy gyorsan és rugalmasan tudjunk reagálni a mindenkori megjelenítő eszközökben rejlő lehetőségekre és azok korlátaira" - jelentette ki Nick Bilton, a The New York Times képviselője, a csoport tagja.

A csapat már kifejlesztett olyan prototípusokat, amelyek az alkalmazott böngészőtől és a készülék kijelzőjétől függően - a könnyebb megjelenítés érdekében - elhagyják a grafikákat és a képeket, egyúttal megnövelik a betűk méretét. Azonban azzal Bilton is tisztában van, hogy nem minden fejlesztésből lesz végül piaci termék. Az egyik ilyen kísérleti szenzor például a felhasználó távolságát méri az internethozzáféréssel rendelkező televíziótól. Egy másik program a 2D-s vonalkódokon alapul, amelyek lehetővé teszik majd a mobiltelefon-tulajdonosok számára, hogy kiegészítő információkhoz juthassanak egy cikkel kapcsolatban a The New York Times honlapján. A grafikai hivatkozások integrálása a hagyományos papírújságokba azonban egyáltalán nem egyszerű feladat.


Az ETech megnyitóbeszédét Tim O'Reilly tartotta

Hasonlóan érdekes megoldásokon dolgoznak a Hewlett Packard kutatói is. Amennyiben siker koronázza Carl Taussignak, a Hewlett Packard Surface Labs munkatársának a törekvéseit, akkor a 2D-s vonalkódok pillanatokon belül elavulttá válnak. A szakember olyan elektronikus papírokat fejleszt, amiket akár nagy mennyiségben, tekercsekben is fel lehet dolgozni. Taussig úgy vélte, hogy a klasszikus papírról az elektronikus papírra való váltás nem történhet elég gyorsan.

Egy átlagos újságelőfizető évente 200 kilogramm szemetet hagy maga után. A kutató ennek az állapotnak akar véget vetni. Ráadásul az e-papír nem csak környezetbarát, de olcsóbb is a hagyományos társánál. A legdrágább folyamat a nyomtatás, ez pedig az új megoldással kiváltható lenne. Az e-papír újságok mellett szól az az érv is, hogy így könnyebben készíthetők személyre szabott vagy az egyes célcsoportoknak szóló lapok és hirdetések.

Abban minden résztvevő egyetértett, hogy az újságoknak nem szabad eltűnniük a médiapiacról. Az Egyesült Államokban ez komoly veszély, ugyanis február végén jelent meg a denveri Rocky Mountain News utolsó száma és a múlt héten tudták meg a Seattle Post Intelligencer olvasói, hogy a lap hamarosan már csak online lesz olvasható. A San Fransisco Chronicle munkatársai szintén a munkahelyükért aggódnak. A szakértők szerint az év végéig húsz amerikai újság szűnhet meg.

Bilton hangsúlyozta, hogy a jövő alighanem a helyi szerkesztőségeké, amelyek mindig friss hírekkel szolgálhatnak és amelyeknek nem kell naponta egész újságokat kiadniuk. Az optimális megoldás a webes és a papír alapú megjelenés ötvözése lehet. Így nincs szükség annyi munkatársra és a kiadványok is megmaradhatnak. A folyamatot erősíthetik az elektronikus (könyv)olvasók, mint a napokban bemutatott txtr Readers, amelyek képesek csatlakozni az internethez, új tartalmakat letölteni, illetve meglévőket frissíteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Rerref #7
    Igeeen. Az efféle ötletek már kb. 20 éve, vagy amióta van internet meg hordozható gépek, folyamatosan felvetődnek.
    Kár, hogy én most se tudom elképzelni, hogy az autóban vagy otthon a reggeli kakaó mellett meredt szemekkel nézzem a laptop kicsi betűit. Igenis kell, hogy szétszórjam az újság lapjait az utastérben vagy néha-néha ráöntsem a kakaót!

    Másik meg, hogy ti olvastatok valaha végig egy elektronikus kiadványt? Kellemes élmény volt? :)
  • bld #6
    erre tényleg jobban kitérhetne a cikk
  • grobs #5
    e-papír lényege, hogy csak a megjelenített "kép" változásakor kér enni. Egyébként elvan magában. Ahhoz, hogy olvasható legyen nem igényel semmilyen áramforrást, vagy kiegészítő eszközt (pl. nem kell háttérvilágítás). Emellett bizonyos típusok még hajlékonyak is, de ez nem feltétel.
  • B0nFire #4
    Persze, itthon is tartok néhány gyertyát és gyufát áramszünet esetére, de azért már egy gyertyagyárba nem invesztálnék.

    Én úgy gondolom, hogy a silány napilapok fognak eltűnni először; ezek már ma sem nagyon tudják felvenni a versenyt az internetes lapok naprakészségével és gyakori frissüléseivel. Viszont a komoly szaklapok - amelyekbe ma már bele sem pillanthatunk az újságosnál, mert le vannak fóliázva -, még jó darabig élni fognak. Megkockáztatom, hogy az én életemben (30-40 év) megmaradnak.

    Ruley: van még egy hasonló sztori. Az 1800-as évek végén a franciák tanulmányt készítettek, hogy vajon milyen lesz majd a közlekedés a XX. században. És arra a megállapításra jutottak, hogy a helyzet kaotikus lesz, mert 1950-re Párizs és környéke képtelen lesz elegendő zabot termelni a lóvasutak számára! Szóval ennyire szárnyal az emberi fantázia. 20 éve meg tudták jósolni, hogy milyen lesz a mai világ? Hát sok dolgot elképzelhetetlennek tartottak volna.

    btw, csak én vagyok hülye, vagy a cikk hiányos? Számomra nem derül ki, hogy mi az az elektronikus papír?! Valahogy ez nekem nem gömbölyű.
  • Hawaii #3
    A világ nem fekete, vagy fehér. Nagy valószínűséggel egy újabb, hatékonyabb technológia (pl. e-papír alapú) a háttérbe szorítja majd a nyomtatott sajtót, de hogy megszűnne létezni, az igen meredek kijelentés.
  • smv #2
    Haladni kell a korral.
  • Ruley #1
    Elég érdekes ez a hozzáállás hogy az újság nem szűnhet meg, csak azért mert eddíg is volt.

    Az egész arra a levélre emlékeztet, amit nemrég olvastam, egy XIX sz.-i kormányzó kéri az akkori amerikai elnököt, hogy a csatornák hajózását támogassa az azt kiszorító vasút helyett, mert különben tönkremegy egy hajózásra épülő iparág, emberek maradnak munka nélkül, és különben is a vonatok veszélyesek, és semmire nem is jók csak ijesztgetik a nőket és a teheneket.


    Ez van, az Internet minden szempontból felülmúlja az újságokat, lehet nem szeretni, de attól még nem fognak egymás mellett létezni.