SG.hu

A hamis kellékanyagok ellen kampányol a HP

A HP hamisításellenes szakértője EMEA-régióbeli körúton hangsúlyozza a hamisított nyomtatási kellékanyagok elleni harc fontosságát.

A cég közleménye szerint a lefoglalt hamis festékkazetták és tintapatronok mennyisége a vállalatok és a fogyasztók becsapását és a márka hírnevének rombolását célzó bűnözés kiterjedtségét jelzi. A hamisítás elleni regionális küzdelmet irányító Tina Rose a héten Varsóban találkozott kelet-európai újságírókkal. Ez volt az első állomása annak a körútnak, amelyen a HP szakértője később az Egyesült Arab Emírségekbe, Kenyába és Marokkóba is ellátogat. Bár a HP LaserJet festékkazettáinak és tintapatronjainak hamisítása globális probléma, a kelet-európai, közel-keleti és afrikai régióban különösen virágzik a szervezett hamisítási tevékenység.

"A termékeket eredeti vagy használt HP dobozokba csomagoló hamisítók és a csaló kereskedők gyakran becsapják vevőiket, akik azt hiszik, hogy eredeti kellékanyagot vásárolnak" - magyarázza Tina Rose. "A hamisított festékkazetták és tintapatronok használói több veszélynek is kiteszik magukat a gyenge nyomatminőségtől kezdve a hamisított kellékanyagok által okozott károk miatti üzemkiesésig."

A HP folyamatosan együttműködik a régió bűnüldözési hatóságaival a hamisított nyomtatási kellékanyagok azonosításában és megsemmisítésében. 2008-ban például három oroszországi, egy horvátországi, egy lengyelországi és egy ukrajnai razzia során összesen 6600 hamisított készterméket, valamint 31 600 illegális újrahasznosításra szánt komponenst és egyéb anyagot foglaltak le. Emellett a hatóságok a hamisított termékek gyártási és disztribúciós központját is bezárták. Ami a hazai adatokat illeti, az elmúlt évben 2500 hamisított nyomtató patront, 180 tonert és 2840 tintapatront foglalt le a Vám- és Pénzügyőrség.

2006 vége óta a HP közel 900 gyanús termékekkel kapcsolatos bejelentést vizsgált ki az EMEA-régióban. Ezek alapján 470 esetben indult nyomozás és 250 alkalommal került sor razziára, amelyek során mintegy 3,5 millió hamisított terméket és illegális újrahasznosításra szánt komponenst koboztak el. 2005 és 2008 között a HP 4620 vizsgálatot végzett 55 országban. Ezek nyomán 3528 alkalommal került sor intézkedésre (hatósági razziára és terméklefoglalásra), és összesen több mint 795 millió dollár értékben koboztak el hamis HP márkajelű kellékanyag-termékeket. (A nyomozások és intézkedések az Antarktisz kivételével minden kontinensre kiterjedtek.)

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 200 milliárd dollárra becsüli a hamisított termékek éves szintű globális forgalmát. A Vámigazgatások Világszervezete (WCO) és a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara (ICC) szerint a hamisítás mintegy 500 milliárd euró árbevételt szív el a globális gazdaságból évente, ami a márkás termékek globális forgalmának kb. 5-8 százaléka. Ez az érték a hamis nyomtatási kellékanyagok törvényellenes kereskedelmét is tartalmazza. A hamisítási tevékenység egyedül Európában mintegy 200 ezerrel csökkenti a munkahelyek számát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #4
    OK, értjük hogy utántöltött eredetiként eladott = hamis. De kinél kampányolnak? Mert a tisztelt endjúzer az "újrahasznosított" redeti papírdobozból nem fogja tudni megmondani hogy most ami benne van az utántöltött vagy eredeti, az tuti.

    A hamisított Verbatim is csak úgy látszott, ha egymás mellé tette valaki fonákjával a két lemezt és összenézi. A külső papír tökéletes szín-nyomat volt, tökugyanolyan műanyag dobozban. Nagyító kellett, hogy láss különbséget.
  • Vogel #3
    Szlovákiából fele áron megvan az eredeti patron, mint idehaza. Csak ügyesen!
  • llax #2
    A hamisított és az utántöltött nem ugyanaz.

    Ha az eredeti, de utántöltött tonert/patront eredeti dobozban árulják, az hamisítás. Ha más dobozba teszik és azon szerepel, hogy ez már utántöltött, akkor nem hamisítás.
    Ugyanez igaz az utángyártott cuccokra is, a gyártójuk nem forgalmazhatja azokat az eredeti gyártó márkanevén.

    Persze az utántöltés/utángyártás is szúrja a nagy cégek szemét, nem kis bevételtől esnek el miatta... De addig, amíg nem történik hamisítás, nem sokat tudnak ellene tenni...

    Utántöltött és utángyártott patronokkal is próbálkoztam már, több márkánál (de többségében HP) - több márkával is, nem sok sikerrel... Működött, nyomtatott, de a minőségük közelébe sem ért az eredetinek, sem a fekete, sem a színes patronoké... Mivel nem nyomtatok ipari mennyiségekben, inkább megveszem 2-3x-os áron az eredetit.
  • szombi #1
    nem hamis, hanem utántőtött.