Napi Online

Megveszi az EDS-t a HP

A világ legnagyobb PC-gyártója, az amerikai Hewlett-Packard 13,9 milliárd dollárért felvásárolja az Electronic Data Systems Corp.-ot (EDS), a világ második legnagyobb számítástechnikai szolgáltatásokat nyújtó vállalatát.

A részvényenként 25 dolláros ár 33 százalékkal magasabb az EDS-papírok május 9-ei - az akvizíciós tárgyalásokról szóló HP-tájékoztató hétfői megjelenése előtti utolsó tőzsdenapon kialakult - záróáránál. A tranzakciót várhatóan 2008 második felében zárják le. A hír hatására hétfőn és kedden összesen több mint 7,5 százalékkal esett a HP, ugyanakkor 34-gyel emelkedett az EDS részvényeinek árfolyama. A HP a fúzió eredményeképpen egyfajta egy helyről mindent - hardvert, szoftvert, szolgáltatásokat - kínáló informatikai szupermarketté válik, amely méretében megközelíti az IBM-et. Tavaly az IBM 54 milliárd, az EDS 22 milliárd, a HP 16,6 milliárd dollár árbevételre tett szert számítástechnikai szolgáltatásokból.

A HP hat évvel ezelőtt vásárolta fel a Compaq pc-gyártó céget 20 milliárd dollárért, amibe belebukott a cég akkori vezérigazgatója, Carly Fiorina. Szakértők úgy vélik, utóda, Mark Hurd - aki az elmúlt években sikeresen összefonta a két céget - jelentős költségeket tud lefaragni a HP és az EDS adatközpontjainak egyesítésével és a létszám csökkentésével. A HP az akvizíció bejelentésével egyidejűleg megemelte második negyedéves árbevétel- és nyereség-előirányzatát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!