Berta Sándor

A fiatalok alábecsülik a virtuális veszélyeket

A felhasználók számára vonzóak a közösségi portálok és a videomegosztó honlapok szolgáltatásai. Azonban a felszín alatt rejtőzhetnek veszélyes dolgok.

Az Észak-rajna-vesztfáliai Tartományi Médiaintézet (LfM) által készített tanulmányból kiderült, hogy a mai fiatalok szinte belenőttek a web 2.0 világába, az azonnali üzenetküldők, chatek, video- és képmegosztó, valamint közösségi portálok használatába. Ezek a szolgáltatások fontosak a kapcsolataik fenntartásában, de egyben kockázatot is jelentenek.

A különösen komoly kockázatok között említették a szakemberek a kiberzaklatást, a személyes adatok felelőtlen kiadását és az úgynevezett gyűlöletcsoportok működését. Utóbbiak egy-egy személyt választanak ki célpontul, akit aztán rendszeresen zaklatnak, becsmérelnek. A helyzetet súlyosbítja, hogy amilyen nagyszerű lehetőségek vannak a web 2.0-s programokban és ajánlatokban, annyira könnyű azokkal visszaélni. Sok felhasználó alábecsüli a rá leselkedő online veszélyeket, azt, hogy mások visszaélhetnek a profiljaiban megjelentetett fotóival, a megadott személyes adataival és úgy gondolják, az internet egy nekik ártani nem tudó világ.

Megdöbbentő volt, hogy a megkérdezett fiatalok többsége legalább egy alkalommal már kapcsolatba került a kiberzaklatással vagy tanúja volt ilyen eseménynek, vagy ő volt az áldozat. A leggyakoribb példa, hogy néhány osztálytárs megszerzi az áldozat fotóját, majd azt különböző módon módosítja és a kész felvételt utána megjelenteti valahol. Az illető kínos helyzetbe kerül, a többiek nevetnek, persze csak addig, amíg nem őket "tréfálják" meg ilyen módon.

"A közösségi portálok használata bizonyos fokú nyitottságot követel meg a felhasználóktól. Sokan azonban nincsenek igazán tudatában annak, hogy adott esetben a beállításoknak köszönhetően a profilban lévő fotókhoz, adatokhoz, nem csak a barátaik férhetnek hozzá, hanem gyakorlatilag bárki. Ráadásul ezek az információk megmaradnak" - jelentette ki Prof. Dr. Ingrid Paus-Hasebrink, a Salzburgi Egyetem munkatársa. Dr. Jürgen Brautmeier, az LfM igazgatóhelyettese elmondta, hogy éppen ezért nagyon komoly felelősségük van a szolgáltatóknak. A legfontosabb, hogy a látogatók tisztában legyenek a csatlakozási és adatfelhasználási feltételekkel, valamint, hogy a cégek kiemelten kezeljék az adatok védelmét.

Ehhez hozzátartozik, hogy minden esetben biztosítani kell a felhasználóknak, hogy ők dönthessék el, kik és milyen mértékben tekinthetik meg a róluk megjelenő anyagokat. Emellett a szülőknek és az iskoláknak fel kell hívniuk a diákok figyelmét a rájuk leselkedő online veszélyekre és arra, hogy tiszteljék az osztálytársaikat, a tanáraikat és más embereket. Sajnos azonban az emberi butaság ellen a legjobb technikai megoldások sem védenek. Ha valaki rosszul dönt, azt szinte lehetetlen megvédeni.

A kutatók tanulmánya idén nyáron könyvként is megjelenik, hogy még több internetezőhöz jusson el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • IMYke2.0.0.0 #25
    Természetesen magyarul írtam. A "csak a magyar nyelvben degradálódott"-at értsd ahogy írtam: ahogy a "politika", a "cigány", a "paraszt", és kismillió szó manapság egyre rosszabb értelmet takar a tömeg szemében, úgy a "fattyú" is rögvest, mindenkinek a hulladék gyereket jelenti...
    Holott, köze sincs hozzá.

    De ne menjünk bele a magyar köznyelv rejtélyeibe :)
  • Azorut #24
    Te pedig magyarul írtál.
  • IMYke2.0.0.0 #23
    Még mindig jobb, mint zabigyereknek, nemkívánt terhességből születőnek stb. nevezni - ráadásul, csak a magyar nyelvben degradálódott, kapott "még rosszabb" értelmet a szó.
  • Mike at home #22
    fattyúnak nevezni a házasságon kivül született gyerekeket az nem választékos fogalmazás
  • IMYke2.0.0.0 #21
    Ha valaki választékosan fogalmaz akkor már maradi? Elég érdekes személeted van...
  • Mike at home #20
    vannak ilyen estek
    de nem ez az általános
    ebből semmiféle következtetést nem lehet levonni
    ne menj ki az utcára se, mert jó eséllyel elüt egy autó, igaz otthon is balesetet szenvedhetsz
    élni veszélyes
  • Mike at home #19
    fattyú? azért te is itt maradtál a XIX. századból
  • IMYke2.0.0.0 #18
    15 éves volt a lány... a srác meg egy neten összeszedett fika.

  • IMYke2.0.0.0 #17
    Azért - a témához hozzászólva - a téma nagyon is aktuális, és nem félvállról kezelendő.
    Az 'zinternetes ismerkedések árnyoldalától indulva [tudjuk: nem minden fénylik, amit a chat-en, fórumon egymásnak közölnek az emberek, ugye...] eljuthatunk a hamis infókig [lejjebb] és a becsületsértésekig [újfent lejjebb], majd elérhetünk a zaklatásokig és a halálos fenyegeteésekig, attrocitásokig (elég arra gondolni, ami ezelőtt ~5-6 évvel történt, amikor egy neten nagymenő emberke kinyomozta egy másik hozzászóló címét, elérhetőségét és - persze nem egyedül - elkapta, kamera előtt megverte és felolvasásra kényszerítette...]

    Az elhibázott partnerkapcsoalt létesítésekről, felcsinálásákról nem is beszélve ["há' mer' olyan szépeket írt a mélbe meg az emesenbe..."]... Pécs, kiscsaj, nekem mesélte, gyerekjóléten - 15 éve volt, gyomra alatt ott készült a világra egy fattyú... és nem cigány volt [sem a csaj, sem a "pasi"]...

  • teddybear #16
    Elmondanék egy esetet.

    Pár hónapja egy autó bennragadt a gödöllői vasúti átjáróban. Jött a vonat, az eredmény meghalt egy harmincas férfi, és egy 8-9 éves kislány, az előző kislánya, és ronccsá tört az autójuk is.

    A kuruc két óra múlva főoldalon hozta, hogy a cigányok szétlopták a sorompót, ezért halt meg apa és lánya.

    A valóság: apuci lefullasztotta a kocsit a vágányon, és addig indítózott, amíg már késő lett bármit tenni. A sorompónak nem volt semmi baja.