Gyurkity Péter

Közösségi oldalak védik az európai fiatalokat

Az Európai Unió megállapodást írt alá 17 nagyobb internetes portállal és közösségi szolgáltatásokat működtető céggel, amely szerint a partnereknek gondoskodniuk kell a fiatal internetezők adatainak megfelelő kezeléséről.

A megállapodás elsősorban azon internetezőknek hivatott nagyobb biztonságot és kényelmet nyújtani, akik számára a világhálón is fenyegetést jelentenek erőszakos társaik, valamint a szexuális bűnözök. A fiatalkorúak különösen a közösségi oldalakon vannak kitéve az ilyen támadásoknak, amelyek az egyszerű csínyektől a szervezett zaklatásig terjedhetnek - a "kínálatban" azonban a pedofilok is megtalálhatók, akik számára ideális vadászmezőt jelentenek ezek a portálok.

A 17 cég listáján olyan neveket találunk, mint a Google, a MySpace, vagy a Facebook, de a Microsoft és a Yahoo is fontosnak érezte a részvételt. Számukra az elsődleges feladat a megfelelő funkciók és hivatkozások elhelyezése lesz az egyes oldalakon, amelyeken keresztül a felhasználók könnyen és egyszerűen jelenthetik a visszaéléséket, a gyanús kapcsolatfelvételi kérelmeket. A 18 év alatti regisztrált tagok adatai alapértelmezetten rejtve maradnak, hogy ezzel is csökkentsék a támadási felületet, ezen adatokra pedig a keresők segítségével sem bukkanhatunk rá majd az interneten.

Az egyes portálokon továbbá jól látható módon kell elhelyezni a magánéletet, valamint a személyes adatokat védő opciókat és leírásokat, a pontos korhatár meghúzása esetén pedig meg kell nehezíteni a kívántnál fiatalabb látogatók regisztrációját, hogy ezzel is minimalizálják az áthallást az egyes korosztályok között. A megállapodás értelmében az együttműködő cégeknek nem kell azonnal bevezetniük az újításokat, ezzel még tavaszig ráérnek, áprilisban kell majd ugyanis jelentést tenniük arról, hogy pontosan milyen lépéseket terveznek ezzel kapcsolatban.

Viviane Reding, az információs társadalomért és médiaügyekért felelős biztos fogalmazása szerint "az internetes közösségépítésben még nagy lehetőségek rejlenek Európában, egyebek mellett a gazdaság bővülését és társadalmunk interaktívabbá válását is segíthetik. Ehhez azonban az szükséges, hogy a gyermekek és a tizenévesek bizalommal tekintsenek ezekre a szolgáltatásokra, és rendelkezzenek azokkal az eszközökkel, amelyek biztonságosabbá teszik barátkozásukat és személyes adataik közzétételét az interneten."

Az európai illetékesek szerint egyébként a kontinensen jelenleg 41,7 millió fő látogatja rendszeresen az internetes közösségi oldalakat, ez a szám azonban 2012-ig megduplázódik és eléri majd a 107,4 millió főt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • B0nFire #5
    Mondjuk az idióta szülőnek nem kéne a kéthónapos gyerekének külön accountot regelni! Egy csomó (kis)gyerek kimondottan úgy kerül ki a közösségi oldalakra. Egy account a gyereknek, egy a kutyának, mert már neki is van.
  • ziipp #4
    Fenébe, mostantól nem lehet kikerülni a magándetektíveket, ha le akarok nyomozni valakit.

    Két évvel ezelőtt énem mondta: most kell kiélvezni az Internetet, mert még nincsen annyira leszabályozva.
  • Alvarez999 #3
    Szerintem erősen túlbecsülöd az intézkedést hozók értelmi színvonalát.
  • NEXUS6 #2
    Ááá...!!!!

    Ez az egész kezd annyira értelmes lenni, mint amikor az álarcosbálból kitiltják a drakulának, meg zombinak öltözötteket, és csak csipkerózsikák, meg jancsijuliskák maradhatnak.
  • readswift #1
    mm boxxy u c