Berta Sándor

LifeSocial: közösségi portál fájlcserélő alapokon

A közösségi rendszer P2P-technikát használ a kapcsolattartásra. Mivel nincs központi szerver, így nem kellenek reklámok, nem értékesítik a személyes adatokat, ráadásul stabilabb is a rendszer.

Az elmúlt években gomba módra szaporodtak a közösségi portálok. A legtöbb ugyan ingyenes, azonban fenntartásuk komoly pénzekbe kerül, elsősorban a működtetésükhöz szükséges szerverek miatt. A LifeSocial viszont részben a felhasználók kezében lehet, mivel a hálózat központi szerver nélkül működik. A Darmstadti Műszaki Egyetem kutatói egy olyan közösségi rendszert fejlesztettek ki, amely a P2P-technikát használja a kapcsolattartásra.

Kalman Graffi, az egyetem multimédiás kommunikációs részlegének munkatársa is tagja a LifeSocialt fejlesztő 20 fős kutatócsoportnak. A 26 éves matematikus-informatikus és kollégái a szerverektől független hálózatok alternatíváinak megvalósításán dolgoznak. "A sávszélesség, a tárhely és a számítási teljesítmény a felhasználók között oszlik meg. A sok kis hozzájárulás helyettesíti a szervert" - jelentette ki a szakember.

A LifeSocialnak ugyanolyan funkciói vannak, mint a hagyományos társainak. Létrehozhatók fotókat tartalmazó profilok és csoportok, bárki kereshet új barátokat, a résztvevők küldhetnek egymásnak híreket vagy akár chatelhetnek is egymással. De az ambíciózus tervek között az is szerepel, hogy a tagok P2P-alapokon telefonálhassanak egymással. Graffi szerint az új megoldás egyaránt kínál előnyöket az üzemeltetők és az emberek számára. Előbbiek a szerverek kiesése miatt pénzt takarítanak meg, ráadásul nem is kevés összeget.

"A Facebooknál kiszámolták, hogy minden felhasználó évente egy dollárba kerül. 100 millió tagnál ez már tekintélyes summa. A szervereknek áramra van szükségük, a sávszélesség sem olcsó. Ráadásul a felhasználók számára jóval biztonságosabbá válik a hálózat, mivel a személyes adatokat nem egyetlen központi helyen, hanem megosztva tárolják, ráadásul még titkosítják is. Ez online támadások esetén lehet hasznos" - érvelt a kutató. A kieső szerverköltségeknek azonban vannak további előnyei: kevesebb bevételre van szükség, emiatt kevesebb bannert kell elhelyezni az oldalon és nincs szükség a felhasználói adatok értékesítésére sem.

A szakemberek azt tervezik, hogy fél éven belül elérhetővé teszik a LifeSocial első tesztverzióját. Addig azonban még számos problémát kell megoldani. Az első, hogy mivel nincs mindenki egyszerre becsatlakozva, meg kell találni az adatok tárolásának hatékony és biztonságos módját. Minden adatot több helyen kell tárolni, folyamatosan elérhetően. Intelligens sokszorozó technikák segítségével már most is sikerült az elérhetőséget 99 százalékosra növelni. Szükség van egy egységes kliensprogramra, ám ennek kifejlesztése lehet a legkisebb probléma.

A közösségi portálok üzemeltetői egyelőre még visszafogottan reagáltak az új rendszerre és inkább kivárnak, valamint látni szeretnék működés közben a prototípust.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MrEfficiency #6
    Meg lehet oldani az adat tartást ugy is hogy nem kell bekapcsolva tartanod a számitogépedet, a te cuccaid nem kell a te gépeden legyenek ;-)
    Csak egy kis számitás hogy hány és milyen gépekre kell kiosztani az adatokat a hálozatban. A kliensprogramm attol nem lesz nagyob, csak a sávszélesség, a tárhely és a számítási teljesítmény nö amit mindenki hozáad. Az sem nagy baj, ha többen használják a hálozatot, többen is adhatnak.

    Commandantenak igaza van, kevesebb energia kell azert mert nem burrognak szerverparkok. Van elég számitogép amelyikeknek a lehetösegét nem használyák ki. Ara a 200W-ra ha még ráadnak 1W nem nagy dolog.
    Azt hiszem hogy lehet emailt is irni a kutatonak (Graffi Kálmán), beszél magyarul is ;-)
  • Kerub #5
    Nem, nem ölted meg, de nem is ez a lényeg. Sosem zavart ha valamirõl több információt van lehetõségem szerezni :) Egyébként eszembe jutott - még annó fizika óráról - ez a "minnél közelebb kell szállítani az energiát, annál olcsóbb" anyag.
    Mivel nem ez (általam vélt fals energia takarékosság) volt az egyetlen dolog ami tetszett, még így is tetszik az ötlet, már csak a kreatív költséghatékony megoldásuk miatt is. Köszönöm az informatív választ :)

    Egyébként nem vagyok greenpeaces, egyszerûen csak támogatok minden megoldást ami nem pazarolja felelõtlenünl az energiát :)
    ( Elnésést az esetleges hibákért vagy ismétlésekért, de Touchról írok és problémás a visszaolvasás ^^
  • Commandante #4
    Persze a kezdeményezés ettöl még király. Nem kell kapásból 100 millát invesztálnod, ha meg szeretnéd valósítani az új ötleted, ill. nem kell minden új oldalnak kapásból milliós (reklám)bevételt termelnie ahhoz, hogy életképes legyen. Sok közösségi oldalt - pl. digg - pont a profitkényszer tesz tönkre. Nemtom idöközben a youtube gazdaságos lett-e, de nem hiszem. Opensource-e vagy?

  • Commandante #3
    Nem azt mondták, hogy energiát spórolnak a megoldással, hanem hogy az energiaköltségek nem a szolgáltatónál, hanem a hálózat felhasználóinál jelentkeznek, azaz nem a szerver berreg, hanem a te géped zabál több áramot. A nagy szolgáltatók - mint pl. a Google - elöszeretettel telepítik a szerverparkjaikat olcsó áramforrás (értsd: erömü) közelébe, ami a "kis távolság = kevesebb energiaveszteség" elve alapján globálisan energiatakarékosabb megoldás, mint a hálózatba kapcsolt millió PC-t egyenkén táplálni, ahol a felhasználó-erömü közötti átlagos távolság lényegesen nagyobb. Remélem azért nem öltem meg a greenpeace feeling-et.
  • Szefmester #2
    és mégis hogy oldják meg hogy az én képeim és cuccaim akkor is láthatók legyenek amikor nem vagyok bekapcsolva? és ha másolatok lesznek más gépeken akkor hány példányban lesz meg hány gépen a 99%os elérhetőséghez, és mekkora kliensprogi lesz emiatt?
  • Kerub #1
    Wow, nagyon innovativ ötlet, kiváncsian várom én is az elsõ teszt verziót. Végre egy közösségi portál amire a blogolás és vlogolás lehetõségein túl is érdemes lesz csatlakozni :) És akkor még végig sem gondoltam az összes benne rejlõ lehetõséget.
    Egy ilyen energetikai válság közepén/kezdetén (attol függ a Föld melyik pontján éled meg^^ ) példa és iránymutató kezdeményezés.