Gyurkity Péter

A levelezésnél is népszerűbbek a közösségi oldalak

A változó internetes trendeket mutatja, hogy az elektronikus leveleknél is több időt fordítunk immár a közösségi oldalakra, amelyek a negyedik helyre küzdötték fel magukat, a blogokkal vállvetve.

A Nielsen által készített felmérésből kiderül, hogy a világhálón globálisan a keresések számítanak a legnépszerűbb, leggyakrabban folytatott tevékenységnek. A második helyen az általános irányultságú weboldalakon töltött idő található, míg a dobogó harmadik fokát a szoftverekre fókuszáló portálok kaparintották meg. Ez eddig papírformának nevezhető, ám az némileg meglepő lehet, hogy a közösségi oldalak és a blogok immár megelőzik az internetes levelezést.

A negyedik helyre ugyanis a közösségi portálok futottak be, ami jól jelzi, hogy egyre több felhasználó választja az online elérhetőség ezen formáját. A többség ráadásul már meg is található ezen oldalakon, hiszen a Nielsen kiemeli, hogy az internetezők kétharmada látogatja rendszeresen ezen portálokat, ám a növekedés, valamint a migráció üteme továbbra sem lassul. Minden 11, az interneten eltöltött percből egyet a közösségi oldalakra fordítunk, a teljes időtartam pedig 2008 decemberében elérte a 45 milliárd percet.

A legnépszerűbb egyértelműen a Facebook, amely 20,5 milliárd percet mondhat magáénak, érdekes módon azonban az oldal nem mindenhol található az első helyen. Az amerikai felhasználók például a MySpace-t részesítik előnyben, a brazilok (akik egyébként az összes nemzet közül a legerősebben képviseltetik magukat az oldalakon) az Orkut szolgáltatásaira áhítoznak, míg a japánok többnyire a helyi Mixit választják - itthon nyilván az iwiw tölti be ezt a szerepkört. További érdekes megfigyelés, hogy bár számos ilyen portál eredetileg gyerekeknek készült, ma már mindenhol nagyon vegyes a látogatói tábor.

A Facebook esetében a legnagyobb növekedés például a 35-49 közötti korosztálynak köszönhető, az 50-64 közötti újoncok száma pedig kétszerese a 18 éven aluli friss jövevényeknek az oldalon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • birdo #2
    Pont ez hozza őket közelebb egymáshoz....
    A Te írásodra reagálok ahelyett, hogy megírnék egy mailt a Hugómnak, akit úgyis látok holnap
  • Zoliz #1
    Na és ez jó? Ez még inkább elszigeteli az embereket egymástól.
    Ez a modern élet? Ti tudjátok!