Berta Sándor

Német vezetője lehet az ENISA-nak

Az ENISA első számú feladata az európai uniós tagállamok hálózat-biztonságának emelése. A szervezet új vezetője Udo Helmbrecht lehet, ha azt az Európai Parlament is jóváhagyja.

Udo Helmbrecht, a Szövetségi Információstechnikai Biztonsági Hivatal (BSI) eddigi vezetője lehet az európai ügynökség első embere. Andrea Pirottinak, az Európai Hálózati és Információs Biztonsági Hivatal (ENISA) jelenlegi igazgatójának a megbízása idén október közepén jár le. Helmbrecht kinevezéséről az illetékes európai uniós testületek képviselői egy több lépcsős kiválasztási folyamat végén állapodtak meg. A fizikus végzettségű német szakember éppen a múlt héten vasárnap ünnepelte a 54. születésnapját, ám aligha gondolt ilyen ajándékra.

Az ENISA megerősítette az információt, így gyakorlatilag semmi sem áll a vezetőcsere útjában. A kinevezést ugyanakkor az április 16-i végső meghallgatás után még jóvá kell hagynia az Európai Parlamentnek is, ez azonban gyakorlatilag már csak formalitás. Amennyiben minden a tervek szerint történik, úgy a BSI leköszönő igazgatója október 16-án foglalhatja el az ENISA-t a 2004-es megalakítása óta vezető Andrea Pirotti székét.

Az észak-rajna-vesztfáliai Castrop-Rauxelből származó Helmbrecht korábban tíz éven át dolgozott az Aerospace német részlegénél, illetve a Messerschmitt-Bölkow-Blohmnál, majd a Bajor Ellátási és Segélykamara vezetője lett. Ezután került a BSI-hez, amelyet 2003-tól irányított. A hivatal a német kormány legfontosabb IT-biztonsági ügynöksége, feladatai közé tartozik az IT-, a kommunikációs és a szövetségi hálózatok elleni online támadások felderítése és kivédése. A közeljövőben módosítandó BSI-törvény lehetővé teszi majd, hogy a szervezet a német hatóságok teljes e-mail forgalmát ellenőrizze és megakadályozza a kártevők terjesztését.

Az ENISA első számú feladata az európai uniós tagállamok hálózat-biztonságának emelése. A hivatal eddig elsősorban kísérleti kutatóközpontként működött, vizsgálta egy egységes európai uniós internetbiztonsági riasztórendszer kiépítésének a lehetőségét, valamint számos jelentést tett közzé. Ezek egyike tavaly júniusban potenciális veszélyforrásokként jelölte meg az internettel összekötött nyomtatókat és fénymásolókat, míg egy másik dokumentum az USB-kulcsokkal kapcsolatos veszélyekre figyelmeztetett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!