Berta Sándor

EU: fontos az online biztonság

Viviane Reding európai uniós távközlési biztos kezdeményezte, hogy a tagországok a jövőben minden eddiginél jobban működjenek együtt az internetes biztonsági kérdésekben.

A biztos szerint a legfontosabb a kritikusnak minősített IT-infrastruktúrák védelme. Hibának tartja, hogy a különböző országok koncepciói gyakran jelentős mértékben eltérnek egymástól és ez a hatékonyság rovására mehet. Reding példaként az Észtország elleni 2007-es DDoS-támadásokat említette. A politikus ezért azt javasolta, hogy a tagállamok 2010 végéig az Európai Unió Hálózati és Információs Biztonsági Hivatallal (ENISA) közösen dolgozzanak ki a minimális biztonsági szabványokra és a nemzeti számítástechnikai biztonsági központokra (CERT) vonatkozó megállapodásokat.

Az Európai Unió tervei szerint 2009 végére létrejöhet a kommunikációs hálózatok biztonsági kérdéseinek tapasztalatcseréjére szolgáló európai fórum, 2011 végére pedig már minden tagországban működni fognak a CERT-ek. Ezenkívül - amerikai mintára - rendszeresen tartanának kibertámadás-védelmi gyakorlatokat. Kifejezetten az állampolgárok és a kis- és középvállalkozások számára kialakítanának egy Európai Információs és Riasztórendszert (EISAS), amely a meglévő magán és polgári hálózatbiztonsági hálózatokon alapulna. Az Európai Bizottság támogatja a rendszer két prototípusának 2010 végéig való elkészítését.

Reding azt szeretné, hogy már a jövő év első felében a szakemberek meghatároznák, hogy mely hálózatok tartoznak a kritikus európai infrastruktúrák közé. Első lépésként az Európai Unió minisztereinek április 27-én és 28-án sorra kerülő konferenciáján értékelik az addig elkészülő és beérkező javaslatokat. Az érdemi munka csak ez után kezdődik meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!