Berta Sándor

Transzatlanti együttműködés a biztonságért

Erősíteni akarja polgári biztonsági technológiai együttműködését a német és az amerikai kormány.

Annette Schavan német kutatási és Janet Napolitano amerikai belbiztonsági miniszter bejelentette, hogy a két ország a jövőben megkönnyíti a biztonsági technológiák cseréjét és meg is kötötték az erről szóló tudományos és technológiai együttműködési megállapodást. Az Egyesült Államokban már hatályban lévő szigorú biztonsági jogszabályok 2012-től akár Európában is életbe léphetnek és kiterjedhetnek a kontinens kikötőire.

Az elképzelések szerint 2012-től minden az európai kikötőkből Amerikába tartó konténert át kell világítani, hogy így akadályozzák meg az illegális fegyverszállítmányok és az úgynevezett piszkos bombák, illetve más robbanóanyagok Egyesült Államokba csempészését. A rendszer hasonló elven működne, mint a repülőtereken alkalmazott poggyászátvizsgáló berendezések és az embereket átvilágító biztonsági kapuk. Az ötlet megvalósításához azonban még hiányzik a megfelelő technika. Németország és az USA közösen akarja kifejleszteni a szükséges biztonsági és informatikai technológiákat.

A megállapodás azért is érdekes, mert a különböző államok pont a biztonsági technológiákat osztják meg egymással a legkevésbé. Minden ország általában igyekszik titokban tartani a fejlesztéseit. "Ki akarjuk aknázni a kutatási együttműködésben rejlő lehetőségeket és előnyöket azért, hogy megtaláljuk az országainak számára a kockázatok kivédésére leginkább alkalmas ötleteket. Ez az egyezmény az első kétoldalú szerződés a német és az új amerikai kormány között és fontos példája a transzatlanti együttműködésnek.
Exportnemzetként számunkra különösen fontos a biztonságos transzatlanti személy-, áru és információs forgalom megteremtése" - jelentette ki Annette Schavan.

A megállapodás lehetővé teszi, hogy a két állam közös kutatóprojekteket indítson és megkönnyítse a tapasztalatok cseréjét. Az együttműködés várhatóan kiterjed majd a konténerek átvilágítását lehetővé tévő technológiák kifejlesztése mellett az informatikai, a távközlési és a légi biztonsági programokra is. A legfontosabb, hogy a legújabb tudományos eredmények minél előbb innovatív termékek formájában megjelenjenek és mindenki számára elérhetővé váljanak a piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!