Gyurkity Péter

Egyre népszerűbb a svéd Kalózpárt

A Pirate Bay elleni elsőfokú bírósági döntés egyértelműen hozzájárult a párt növekedéséhez - a szabad információcsere mellett kiálló tömörülés immár a negyedik legnagyobb taglétszámú párt a svéd parlamentben.

A hivatalos közleményben kiemelik, hogy a napokban megszületett döntés egyértelmű jelzés számukra: a jövőben az eddiginél jóval erősebben kell kiállniuk az általuk fontosnak tartott értékek és megoldások mellett. Ehhez tartják majd magukat a hétpárti svéd parlamentben, de ugyanígy szeretnének javítani az összeurópai, valamint a globális helyzeten is.

A Kalózpárt számára mindenképpen jó hír, hogy taglétszámuk rohamosan nő, ebben pedig egyértelmű szerepet játszik a bírósági döntés: mindössze 7 órával azután, hogy nyilvánosságra hozták a súlyos ítéletet, 3000 új taggal bővültek soraik, ifjúsági szervezetük esetében pedig 1500 csatlakozót regisztráltak az elmúlt hetekben. Továbbra is kiemelik, hogy a Pirate Bay által folytatott tevékenység (a szabad információcsere elősegítése és biztosítása, valamint a tudásalapú társadalom erősítése) teljes mértékben törvényes, nemcsak hazájukban, hanem Európában is. Ehhez minden polgárnak joga van, anélkül, hogy börtöntől, avagy csillagászati mértékű pénzbüntetéstől kellene tartania.

Éppen ezért a párt nemcsak a svéd törvények módosítására törekszik, hanem Európában is szeretne fontos szerepet betölteni (nyilván többek között az Európai Parlamenten keresztül), hogy csökkentsék a teljes irányításra, megfigyelésre törekvő intézkedések erejét és hatását. A taglétszám gyors ütemű növekedése várhatóan magával hozza majd a szavazatok és a mandátumok megugrását is, bár ennek mértékét egyelőre nehéz megbecsülni - az azonban biztos, hogy a Kalózpárt minden korábbinál nagyobb súllyal szólhat bele az ügyekbe.

Konkrét tervekről, javaslatokról egyelőre nem érkezett hír.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • GG #28
    kellene ide magyarországra is valami hasonló...de nekem már HÁNYINGEREM VAN HA A POLITIKA SZÓT MEGHALLOM. :S szerintem nem egyedül vagyok...
  • Ruley #27
    Bizony mondom néktek ez a nemzedék el nem múlik amíg internetes demokrácia megvalósul.
  • NEXUS6 #26
    Ezért kell FF-t használni abban beépített hejesírásellenző van!

    Énis operát azsználok! Visszont én tudok hejyesenírni!


    (A vessző után szóközt kell írírni! )
  • MitsuMishi #25
    Te komolyan csak úgy idejöttél,hogy másokat szidj a helyesírásuk miatt,de a szövegük lényegéhez hozzá se szólsz?
    "- az általad leírt "pilatustmeg nem érdekelték", "szóval enmtom" és "eltoríztott görög" kifejezések értelmetlenek vagy a diszgráfia tünetei;"
    Gondolom épp sietett az illető,ezért gépelte el.Szóval ez a beírásod teljesen értelmetlen volt(kb. mint az enyém)[amúgy elírtad az "ugyanannyi"-t]
  • Zero Albedo #24
    Tisztelt Julius Caesar!

    Ja, de írni legalább magyarul tanulj meg, mert a magyar nyelvtan szabályai szerint tudod:
    - a magyar mondatot nagy kezdőbetűvel írjuk;
    - az általad leírt "pilatustmeg nem érdekelték", "szóval enmtom" és "eltoríztott görög" kifejezések értelmetlenek vagy a diszgráfia tünetei;
    - pilatus, jézus és caesar tulajdonnevek és bármennyire nem tetszik neked, még mindig nagy kezdőbetűvel írjuk őket;
    - Pilatus nem felfeszítette, hanem felfeszíttette Jézust.

    Szösszeneteddel kapcsolatos szintaktikai kérdéseket pedig nem is érintek.

    Abban az esetben ha írni nem tudsz, akkor kérdezz meg olyat, aki ismeri a helyesírási szabályokat vagy fellapozhattad volna - nem a nevét, mert az elég nehéz, hanem - a helyesírási útmutatót. Ilyen trehány helyesírással és pongyola megfogalmazással én semmiképpen nem venném a bátorságot, hogy ugyannyi vagy kevesebb hibáért másokat kritizáljak.

    A "mások szemében a szálkát is, saját szemében a gerendát sem veszi észre" mondás tökéletesen rád illik.

    Julius Caesar, ha már mások latin helyesírását állítottad pellengérre, akkor én is megkérdezném, hogy mi a fenét jelent az "edicatio" a te szóhasználatodban? Esetleg nem "educatio" akart volna lenni?

    Jobbulást!

    Zero Albedo
  • Sanyix #23
    "népgyűlés, a 6000 sorsolt ember is eléggé nehezen szavazott a sztratégoszokról. a mostani világban meg 10 millió embernek kéne megfelelni."

    ez már könnyen kivitelezhető: zinternet.
  • Julius Caesar #22
    ja, de írni tanulj meg, mert ő Pontius Pilatus volt. nem poncius. tudod latinul volt a neve, és a T-t céként ejtették a latinban, ha utánna I állt iként, nem jéként. (ld edicatio, horatio). szóval először a nevét fellapozhattad volna.


    pilatus azért feszítette keresztre jézust, mert zsidó főpapok kérték. a rómaiakat meg nem érdekelték más vallásai, amíg az övékével nem egyezett. a papok meg elég tiszteletben állók voltak, tisztelték őket a zsidók. pilatustmeg nem érdekelték ezek a vallási harcok, ha nekik jó volt, ő felfeszítette. nem nagyon érdekelte, ő is politikus volt, gondolom a saját "szalonnáját sütögette".

    amúgy a párhuzam elég gyér. szóval enmtom mi köze ehhez a torrentekhez.

    nexus: a görögök által megálmodott klasszikus demokrácia (periklészi demokrácia ami 1-2 generáción át létezett csak) egész más a mostaninál. a mienké eléggé eltoríztott görög demokrácia. mondjuk valljuk be, már a görögöknél problémás volt a népgyűlés, a 6000 sorsolt ember is eléggé nehezen szavazott a sztratégoszokról. a mostani világban meg 10 millió embernek kéne megfelelni. (kis hazánkban 10m). ami lehetetlen ugye. meg a népnek elég nehéz így a saját hangját hallatni, hisz hiába üvöltöd te, hogy szar a rendszer, a többi elnyomja a hangod.

    megoldás: caesar tudta mi a dörgés
  • NEXUS6 #21
    Igen, ezt asszem felveszem a demokrácia 3. dilemmájának:)))

    1. Bárhány hülyét zársz össze egy házba és nevezed el Parlamentnek, attól még nem fognak tudni szakmailag is elfogadható döntéseket hozni.

    2. Az emberek nem szeretik a náluk nyilvánvalóbban okosabbat megválasztani, mert az ő indítékaikat nem látják át. Ezért aztán a Parlamentben csak az átlagnál hülyébbek vannak, illetve oly szélhámosok, akik vannak olyan okosak hogy ezt el tudják magukról hitetni.

    3. Amikor már olyannyira elidegenedik a politikai elit a társadalomtól a rossz döntések hatására, hogy senki nem megy el szavazni, akkor az első kettő hatás fokozottan érvényesül.

    ;)))
  • Szemjuel #20
    hát tényleg rossz példa, mert olyan mintha egy képregényből idéztél volna! :)
  • Ruley #19
    A kommenteket elnézve már csak Hitlert kéne szóba hoznia valakinek és kész is a tökéletes ideológia vita.

    Ööö... OK, ezzel kész vagyunk....