Berta Sándor

Ausztria: nem lesz szerzői jogdíj a számítógépekre

Az Osztrák Legfelsőbb Bíróság (OGH) döntése értelmében tilos kivetni szerzői jogdíjat az asztali számítógépekre. A jogdíj kivetését a kiadókat és terjesztőket tömörítő Literar Mechana, valamint a művészeket képviselő VBK nevű szervezetek kezdeményezték még 2005 karácsonyán.

A két társaság azt akarta elérni, hogy minden Ausztriában értékesített PC-re legyen egységesen 21,60 eurós szerzői jogdíj. Azonban a fizetési kötelezettségnek számos kereskedő nem tett eleget, aminek az lett a vége, hogy a Literar Mechana bírósághoz fordult. A szervezet azonban február 24-én jogerősen elveszítette a pert.

Az ítéletet még nem hozták nyilvánosságra és a Literar Mechana azt sem volt hajlandó elárulni, hogy a kedvezőtlen döntés miatt éves szinten mekkora bevételtől esik el. Az OGH számára a döntő érv az lehetett, hogy jogdíjat alapvetően a papíralapú, vagy más típusú másolatok után szoktak követelni. A számítógépből azonban közvetlenül nem jön sem papír, sem más eszköz. Vagyis az osztrák legfelsőbb bíróság azt az elvet alkalmazta, hogy ugyanazért többször jogdíjat fizetni nem lehet. Ha valaki már megvásárolt egy nyomtatót vagy fénymásolót, és ezzel az árában kifizette a jogdíjat, akkor nem kötelezhető arra, hogy újra jogdíjat fizessen ugyanazért.

Az OGH arról is határozott, hogy azok a kereskedők, akik eleget tettek a szervezet felszólításának és befizették az összeget, visszakövetelhetik azt. Az viszont kérdéses, hogy a vásárlók visszakapják-e a pénzüket. Korábban Németországban merült fel két alkalommal is, egyszer 2005-ben, egyszer pedig tavaly, hogy a személyi számítógépekre is ki kellene vetni szerzői jogdíjat, mivel védett tartalmakat másolhatnak le rajtuk a felhasználók. A javasolt 60 eurós összeg miatt azonban azonnal vita robbant ki és az ügy egyelőre lekerült a napirendről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NexImpera #9
    ha minden sz*rra jogdijat raknak akkor, meg mér rinyálnak az adatcseréért??? Ez igy nekem eléggé érdekesnek tünnik. Kellene rá torvenyt irni, legyen minden jogdijas de akkor hagyjak a kva adatcserélőket *&%$*@...
  • szlovákiai hun #8
    Ezek a tetves jogvédők már az istennek képzelik magukat, valaki ránézhetne már a körmükre, ők semmi jogelleneset nem tesznek aha, mocskos pénzéhes korrupt bagázs, a zenészek pénzének a felét is ők nyelik le....
  • atlagember #7
    Az ezekből a pénzekből legalább minimálisat a szerzők kapnának, akkor jó lenne. Deez csak a jogvédőnek csúfolt szervezetek zsebeinek tömésére szolgál.
  • Alvarez999 #6
    "egyre több és több ilyen élőskődö szervezet lesz (lásd még parkólótársaság, amiből szinte egy fillért nem kap az önkormányzat)"

    Ez azért nem véletlen, ezeket a parkolótársaságokat épp azért hozták létre, hogy az önkormányzat egy fillért se kapjon. Nézd meg pl. a Centrum parkolótársaság fő tulajdonosát, az is valami politikus gennyláda.
  • torreadorz #5
    hja... igazából könyvet kéne irni a gyors meggazdagodás kulcsáról=hogy csináljunk törvényesitett maffiát.

    És sajnos csak egyre több és több ilyen élőskődö szervezet lesz (lásd még parkólótársaság, amiből szinte egy fillért nem kap az önkormányzat)
  • bakagaijin #4
    Németországban így van. Fizetsz a nyomtatóra, szkennerre, a teljes gépre, az adathordozókra, ha jól emlékszem legutóbb a winyókra is akartak külön...
  • blackeagle #3
    A tetves férgek , milyen jogon fizetnék már ? Mi jogdijas a gépemen ? szemét pénzéhes banda
  • torreadorz #2
    "vagy az alkatrészekre is kivetették volna? :) "

    Hát az attól függ melyik országban élsz. Abszurdisztánban elfogadták volna hogy a kész számitógépekre is legyen jogdij és a számitógépben lévő alkatrészekre is legyen.

    Egyébként ne ess tévedésbe, valószinüleg az összes laptop/netbook/notebook is meg lett volna adóztatva (hisz az is "egybegép") és az összes nettop is.
  • Vogel #1
    Persze itthon rögtön rábólintanak az ilyenre. Egyébként meg is érdemli aki egybe veszi a gépét a tecsóban, vagy az alkatrészekre is kivetették volna? :)