Berta Sándor

Európai távközlési csomag - bírói engedély kell a letiltáshoz

Meglepő fordulatot vett az Európai Parlamentben az internethozzáférések blokkolásának ügye.

Az EP ipari bizottsága kedden este tárgyalta Catherine Trautmann, illetve Guy Bono jelentését, amelyben a politikusok azt javasolták, hogy bírói engedély nélkül is el lehessen rendelni a hozzáférések blokkolását. A testület a várakozásokkal ellentétben azonban meglepően nagy többséggel, 40 igen szavazattal, négy nem voks ellenében, két tartózkodás mellett mindkét előterjesztést elutasította. A bizottság egyúttal a korábban benyújtott 138-as, illetve 46-os kiegészítések eredeti változatai mellett foglalt állást, amelyek kimondják, hogy az internethozzáférések blokkolása kizárólag bírói engedéllyel valósulhat meg.

Ez azt jelenti, hogy az európai parlamenti képviselők ismét nagy többséggel elutasították a francia HADOPI-modell alkalmazását. Ez azt is jelenti, hogy a kérdés egy időre biztosan lekerült az Európai Parlament napirendjéről és hogy a franciaországi megoldást európai uniós szinten nem fogják alkalmazni. A fájlcserélők és a civil szervezetek tehát fellégezhetnek, míg a szerzői jogvédők és a kiadók újabb komoly vereséget szenvedtek el.

Meglepő igazán nem is maga a döntés volt, hanem az, hogy az európai parlamenti képviselők ilyen arányban utasították el a tervezeteket. Amennyiben ellentétes döntés született volna, úgy az hozzáférések blokkolásához elegendő lett volna egy szerzői jogvédő szervezet vagy egy kiadó erre irányuló kérése a hatóságokhoz és az internetszolgáltatók kénytelenek lettek volna lépni. Hannes Swoboda osztrák EP-képviselő közölte: a szabad internetelérés fontosabb, mint a médiaipar érdeke. Ugyan ezzel a téma még nem került le végérvényesen a napirendről, hiszen az EU minisztertanácsa is dönt a kérdésben, de a képviselők megtették a magukét: világos jelet küldtek döntéshozó kollégáiknak.

Hasonlóan nyilatkozott Paul Rübig osztrák EP-képviselő is, aki szerint mind a szabad véleménynyilvánítás, mind az információs szabadság alapvető jog, amit az igazságügyi szervek nem korlátozhatnak egyoldalúan. Ez alól csak a közbiztonságot fenyegető veszélyek jelentenek kivételt, de ebben az esetben erről szó sincs. A La Quadrature du Net francia civil szervezet üdvözölte a döntést és Jeremie Zimmermann társalapító kijelentette: "Ez egy újabb pofon Nicolas Sarkozy elnök HADOPI-programjának. Egyúttal jelzés is: Európában senki más nem akar ilyen törvényt hozni."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Alvarez999 #8
    "szarközy elmehet a búsba.... "

    Örülök, hogy nem én vagyok az egyedüli, aki az őt megillető néven nevezi ezt a gennyes patkányt.
  • B0nFire #7
    "..szerzői jogvédők és a kiadók újabb komoly vereséget szenvedtek el." - Hehe! Ezt nekik:

  • szlovákiai hun #6
    "Amennyiben ellentétes döntés született volna, úgy az hozzáférések blokkolásához elegendő lett volna egy szerzői jogvédő szervezet vagy egy kiadó erre irányuló kérése a hatóságokhoz és az internetszolgáltatók kénytelenek lettek volna lépni."

    Baszki, egy szerzői jogvédő szervezet hatóság? Vagy mi a pöccs? És mi alapján bizonyítaná, hogy akár p2p-vel is milyen tartalmat továbbitok, mert legális van bőven, szarközy elmehet a búsba....
  • Darth Sith #5
    ott a pont!
  • Anotino #4
    rad ferne egy kis blokkolas szvsz :)
  • Sanyix #3
    mocskos cionisták... a cionista eszméket kéne büntetni, nem a netet blokkolni.
  • nalidzsizpáuvö #2
  • Alvarez999 #1
    Sebaj, annyiszor fogják újra és újra beterjeszteni, amíg csak egyszer elfogadják. Csak pénz kérdése, hány képviselőt kell ehhez lefizetni.

    Ha meg egyszer elfogadták, akkor örök időkre érvényben marad, mert a megszüntetésére senki nem fog előterjesztést benyújtani. Éljen a demokrácia.