Berta Sándor

Pénzügyi vezetőjét is megfigyeltette a Deutsche Telekom

Újabb részletekre derült fény a német távközlési konszern megfigyelési botrányában. A SPIEGEL német magazin online szerkesztőségének birtokába került belső információk alapján a Deutsche Telekom egykori vezetői saját kollégáikat, többek között a most is hivatalban lévő Karl-Gerhard Eick pénzügyi vezetőt, valamint a Bild újság munkatársait is ellenőriztették.

Eicket azzal gyanúsították, hogy ő szivárogtatta ki a belső információkat az újságíróknak. A Spiegel által ismertetett belső vizsgálati jelentések szerint a DT vezetői arra voltak kíváncsiak, hogy Eick hova utazott és milyen célból. Ezeket az információkat nem csak összegyűjtötték, de ki is elemezték. A megfigyelt személyek között volt még Ron Sommer menedzser és a szóvivője, Jürgen Kindervater, valamint Walter Raizner, a vezetékes üzletág vezetője és Heinz Klinkhammer, a vállalat személyzeti főnöke. A biztonsági részleg később létre akart hozni az ellenőrzött személyek profiljaiból egy adatbázist, amelyben feltüntették volna az egyes emberek kapcsolatrendszerét is.

A 2006 novemberi jelentésekben szintén szerepelnek a Bild német újság belső szerkesztőségi üléseiről készített anyagok. A DT mostani vezetői már hónapok óta tudtak a részletekről. "Ezek nem jelentenek számunkra újdonságot" - nyilatkozta a cég egyik szóvivője. A konszern egyik egykori elnökségi tagja a fejleményeket a következőképpen kommentálta: "Ideje, hogy az ügyészség végre lezárja a nyomozást és értesítse az érintetteket. A legérdekesebb kérdés most már az, hogy a biztonsági részleg anyagai kinek az íróasztalán landoltak?"

A Deutsche Telekom lehallgatási botránya tavaly május végén robbant ki, amikor kiderült, hogy az elnökségben és a felügyelőtanácsban lévő kiszivárogtatások megelőzésére, illetve felderítésére 2005-ben és 2006-ban a német konszern adatokat gyűjtött vezető munkatársairól és riporterekről. Később bebizonyosodott, hogy már 2000 óta voltak megfigyelések és tavaly novemberben vált ismertté, hogy a cég korábbi vezetői megfigyeltették két felügyelőtanácsi tag gyermekeit, illetve Frank Bsirskét, a Ver.di szakszervezeti szövetség elnökét is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bertino #1
    de ciki.