Berta Sándor

Megfigyelési botrány: nyilvános a német vasút első jelentése

Nyilvánosságra hozta az 1998 és 2007 közötti időszak ellenőrzési intézkedéseivel kapcsolatos vizsgálati anyagát a Deutsche Bahn (DB). Ezzel párhuzamosan a 43 oldalas dokumentumot a német vasúttársaság elküldte a kormánynak, a parlamentnek és a felügyelőtanácsa tagjainak is.

"Minden olyan információ szerepel a jelentésben, amit jelenleg tudunk. A következő hetekben mindent el fogunk követni az ügy teljes körű felderítése érdekében. A célunk az, hogy minden érintett a felügyelőtanács következő, március végi üléséig megkaphassa a végleges anyagot, amelynek alapján azután meg lehet hozni a szükséges intézkedéseket" - hangsúlyozta Hartmut Mehdorn, a DB első embere. A vállalat nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a partnerei az információk megszerzésekor esetleg törvényt sértettek és hogy ez részben a DB munkatársainak tudtával vagy beleegyezésével történt.

Az új jelentésben a DB először ismerte el, hogy a munkatársait 1998-ban és 2005-2006-ban is ellenőriztette. Az 1998-as akcióban összesen 116 000 alkalmazott adatait vetették össze a partnercégek rendszerében tárolt információkkal, míg a 2005-2006-os akcióban 830 vezető beosztású dolgozót ellenőriztettek. Utóbbiak esetében megvizsgálták a házastársak és gyakran a gyerekek kapcsolatait is.

Az ügy miatt Josef Bährt, a cég ellenőrzési részlegének vezetőjét határozatlan időre szabadságra küldték, ami azért érdekes, mert elvileg meg kellene jelennie a német parlament közlekedési, építésügyi- és városfejlesztési bizottságának következő ülésén. Így a részletekről csak Otto Wiesheu, a német vasút elnökségének tagja; Wolfgang Schaupensteiner, a cég korrupció-ellenes megbízottja és Jens Puls biztonsági főnök számolhatnak majd be. Szintén jelen lesz az ülésen Peter Schaar német adatvédelmi biztos.

Wolfgang Tiefensee német közlekedési miniszter koránt sem volt elégedett a vizsgálati anyaggal, mivel úgy vélte, továbbra is számos kérdés nyitott maradt. Így például még mindig nem lehet tudni, hogy kit terhel a felelősség az akciók elrendeléséért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)