Berta Sándor

Feljelentik a Deutsche Bahnt a megfigyelés miatt

A német vasúttársaságot alapjaiban megrendítő megfigyelési botránynak komoly utóhatásai lehetnek. A vezető német gazdasági lap, a Handelsblatt ugyanis arról számolt be, hogy két bank is az ügyészséghez fordul az ügyfeleik bankszámla-adatainak kikémlelése miatt.

"Úgy döntöttünk, hogy az ügyészséghez fordulunk. A vasúttársaság illegálisan jutott a banki adatok birtokába, hiszen nem voltak a rendszerünkben biztonsági hiányosságok. Éppen ezért vizsgáljuk annak a lehetőségét, hogy feljelentést teszünk a felelősök ellen" - jelentette be Eva Wunsch-Weber, a Frankfurter Volksbank elnökségi tagja.

Hasonló lépést fontolgatnak a hesseni Sparda-Bank vezetői is, akik egyúttal az ügy azonnali kivizsgálását követelték. A Spanda-Bank szóvivője közölte, hogy fogalmuk nincs arról, hogy a vasúti vállalat miként juthatott ügyfeleik adatainak birtokába. Ráadásul ők csak a múlt héten csütörtökön értesültek az ügyről.

A két pénzintézet vezetői azután döntöttek így, hogy Alexander Dix berlini adatvédelmi biztos nyilvánosságra hozta jelentését a Deutsche Bahn megfigyelési botrányáról. Mindez azt jelenti, hogy az ügy teljesen új fordulatot vett. Eddig azt lehetett mondani, hogy a vállalat kvázi belügyéről van szó és az illetékesek házon belül lerendezik a dolgot. A Deutsche Bahn szóvivője Dix jelentését egyetlen szóval kommentálta: abszurd, majd hozzátette: minden a korrupció elleni küzdelem érdekében történt. Minden akció célja az volt, hogy bizonyítékokat szerezzenek a korrupt munkatársaik ellen és hogy azokat átadhassák az ügyészségnek.

Az érveléssel csak az a gond, hogy néhány vezető gyermeke amióta a DB alkalmazottja, őket is megfigyelték. Illetve a másik probléma, hogy pont Dix mutatott rá arra, hogy az állítólagos bizonyítékokat a mai napig nem adták az ügyészségnek, de az aktákat nem is törölték. Jellemző, hogy a vállalat a mai napig nem tartotta fontosnak értesíteni az érintett bankokat arról, hogy egy magánnyomozói iroda kikémlelte ügyfeleik banki adatait. Mindkét pénzintézet az újságokból értesült erről.

A Volksbank és a Sparda-Bank is választ követel a következő kérdésekre: az Argen GmbH miként jutott a banki információk birtokába? Feltörtek-e levélszekrényeket vagy az adatokat elektronikus úton szerezték meg? A német vasúttársaságnál mely személyek tudtak az akciókról, illetve melyik ügyvédi iroda volt a közvetítő az Argen GmbH és a Deutsche Bahn között?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!