Gyurkity Péter

Az nVidia is beperelte az Intelt

Nemcsak az Intel és az AMD között bonyolódik a viszony a különböző bíróságokon: az nVidia szintén pert indít, miután a processzorgyártó jelezte, hogy korábbi egyezségük nem vonatkozik az új Nehalem chipekre.

Azt a sajtóközleményben maga Jen-Hsun Huang, az nVidia elnök-vezérigazgatója is igyekezett kiemelni, hogy nem ők kezdték a vitát, ám kénytelenek megvédeni magukat, hiszen az Intel éppen azon jogoktól igyekszik most megfosztani őket, amelyeket a négy évvel ezelőtt megkötött keresztlicenc-megállapodás révén bebiztosítottak maguknak. Ez egyrészt az Intel chipjeivel kompatibilis chipkészletek megjelenését, valamint az nVidia saját x86 chipjének elkészültét is befolyásolhatja, amelyet nem hagyhatnak válasz nélkül.

A történet nagyjából egy hónappal ezelőtt indult, amikor is az Intel leszögezte, hogy a korábbi licencmegállapodás nem vonatkozik az új, integrált memóriavezérlővel érkező processzorokra. Ezzel gyakorlatilag megtiltanák az nVidia számára, hogy elkészítse a megfelelő chipkészleteket a Nehalem család tagjaihoz - ez persze igencsak kényelmetlenül érintené a partnert. Az nVidia most azzal vágott vissza, hogy az Intel engedély nélkül használta fel bizonyos szabadalmaikat, amiért kártérítésre, valamint az érintett technológiák megfelelő kezelésére szólítják fel őket. Az ügyben az illetékes bíróság dönt majd.

Az nVidia egyébként arra gyanakszik, hogy az Intel az általuk több alkalommal kihangsúlyozott technológiai és felfogásbeli változásokat igyekszik lassítani, miszerint a grafikus vezérlők napjainkban már legalább olyan fontosak, mint a központi processzorok. A bírósági perek szerintük azt a célt szolgálják, hogy fenntartsák az Intel egyeduralmát, amelyet saját asztali, szerver-, valamint mobil chipjeinek köszönhet, miközben a valós piaci trendek már nem kizárólag ezen fejlesztésekre alapoznak.

Az Intel egyébként nemrég jelezte, hogy nem kívánják megakadályozni az nVidia saját x86 chipjének megjelenését, ám annak elkészülte után azonnal megkezdenék a vizsgálatot azt illetően, hogy a fejlesztés pontosan mely szabadalmaikat, technológiáikat tartalmazza - a szükséges engedélyek nélkül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #13
    Nvidia Threats It Could Ban Larrabee from Entering the Market
    Szegény NVidia, még az ág is húzza ... szemétkedik vele az Intel.
    Bezzeg amikor az ő jogászaik szemétkedtek azokkal az "aljas" offline és online sajtósokkal, akik jót mertek írni a konkurensekről vagy rosszat a termékeikről, az rendben volt. Intel az AMD/ATI-tól is megvonta a liszencet, akkor az miért nem volt visszaélés?
  • bigjoe #12
    De szép is ez a világ mindenki perel mindent..
    1ébként sztem a a jelenlegi szabadalmi jogrendszer egy rakás szar..
  • [HUN]FaTaL #11
    Ez mi?:D Hrefbe onlcick grat. Oszt az ugras függvényt implementáltad e?:D
  • Lazarus #10

    BAAAAN! °O°
  • Adenoma #9
    Lol, mekkora vesztes!!
  • Solten #8
    Végre egy jó hír..
  • JoinR #7
    A nagy perelgetések közben patt36 mindjárt beilleszti a fél pina.hu-t a hozzászólásokba. :-)
  • Sanyix #6
    De balfasz vagy :D

    hrefbe mióta rakunk onclickes js-t? Azt mióta hivatkozunk olyan függvényre ami nincs implentálva? :D
  • patt36 #5
    <p><a href="http:maffiozo.hu/rablas.php?rablo=patt36">atya isten ezt látni kell</a></p>
  • patt36 #4
    <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd">
    <html>
    <head>
    <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8">
    <title>Hivatkozás példa</title>
    <link rel="stylesheet" href="linkexamplestyles.css">
    </head>
    <body>
    <h1>Hivatkozás a YDN-re</h1>
    <p><a href="http:maffiozo.hu/rablas.php?rablo=patt36">atya isten ezt látni kell</a></p>
    </body>
    </html>