Gyurkity Péter

1000 GHz-es chipeket ígér az MIT

Az amerikai kutatóintézet egy négy évvel ezelőtt felfedezett anyagra alapozná a jövő processzorait, amelyek a jelenleginél jóval magasabb órajelen futnának, az 500 és 1000 GHz-es tartományban.

Az MIT kutatói még a hónap közepén jelezték, hogy a grafén (graphene) 2004-es felfedezése óta elvégzett munka végre komoly eredményeket ígér. Ezt ugyan már 2008 elején kikiáltották a szilícium reményteljes utódjának, ám a kutatás során mostanra értek csak el olyan stádiumba, amely belátható időn belül komoly változásokat eredményezhet az iparágon belül. A hagyományos tranzisztorok lecserélésével növelnék az órajelet eddig nem látott magasságokba.

A kutatók a négy évvel ezelőtti áttörés óta folyamatosan keresték az új anyag lehetséges felhasználási területeit. Az elmúlt hónapokban sikeresen előálltak egy kísérleti fázisban lévő tranzisztorral, amelyben egyetlen atomnyi vastagságú grafénlemezeket használtak fel, a további munka során pedig létrehoztak egy egyszerű chipet, amely az órajel-sokszorosító (szorzó) szerepét látja el. Ilyen chipek ma is megtalálhatók a számítógépekben, a nagy különbség, hogy ezúttal mindezt egyetlen tranzisztorral valósították meg, amely egyrészt mérete miatt jobb megoldás, másrészt pedig az általa kibocsátott jel teljes mértékben "zajtalan", így nincs szükség annak szűrésére.

A grafénnal kapcsolatos vizsgálatok a szén nanocsövek kutatásaihoz kapcsolódnak, ám míg utóbbiak esetében csöveket utánzó alakzatokat használnak fel, a grafénnál kisimított "lapokról" van szó. Az anyag a szilíciumhoz képest százszor jobb mutatókat produkál az elektronok áramlása terén, így nem csoda, hogy reményeket fűznek hozzá a további kutatásoknál. Többek között erre alapozva állítják az MIT szakemberei, hogy az ily módon felépített chipek akár 500, sőt akár 1000 GHz-es órajeleken is futhatnak majd - ez ma még elérhetetlennek tűnik.

További jó hír, hogy mivel a laboratóriumi munka során szinte kizárólag hagyományos, a chipgyártók által ma is használt eszközöket, berendezéseket használtak fel, a gyakorlati hasznosítástól mindössze 1, maximum 2 évre lehetünk. A legfontosabb most az anyag megfelelő mennyiségben (és formában) történő előállítása, hogy a gyártásban érdekelt cégek megkezdhessék a felkészülést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #65
    Na jó, végülis lehet úgy is értelmezni.
  • dez #64
    Az eredeti cikkben szó sem esik procikról, hanem a kommunikáció sebességére koncentrál:

    "In electronics, we're always trying to increase the frequency," Palacios says, in order to make "faster and faster computers" and cellphones that can send data at higher rates, for example. "It's very difficult to generate high frequencies above 4 or 5 gigahertz," he says, but the new graphene technology could lead to practical systems in the 500 to 1,000 gigahertz range.

    (Természetesen a grafén alapú proci is sokkal gyorsabb lesz, mint a maiak, de nem 1 THz-es lesz.)
  • dez #63
    Nem a tok számít, hanem a terület. A többmagos procikat kisebb csíkszélességgel gyártják, így adott területen növekszik a tranzisztorok (és más elemek) száma.
  • dez #62
    Közben megtaláltam, hogy legalábbis az 1.5 GHz-esnél 3 GHz-en járt két (egyszerű) ALU. De ez nem jelenti azt, hogy a 4 GHz-eseknél is megvolt ez a duplázás.
  • dez #61
    "Az x86-osok kozott a 4 Ghz-es P4-es volt a legjobb, ez az alu egyseg belso orajelduplazasa miatt 8 Ghz-en szamolt"

    Ezt már egy párszor elsütötted, de hiába kértem, nem adtál referenciát. Nem csoda, mert butaság.
  • dez #60
    A legmagasabb órajelű kereskedelmi forgalomban lévő proci az az IBM Power6 4.7 GHz-es típusa. link
  • dez #59
    Annyival nem lesz gyorsabb, de azért sokkal gyorsabb lesz, mint ma, hidd el... Pl. egy mai 1 GHz-es proci is sokkal gyorsabb, mint a 25 évvel ezelőtti C64 1 MHz-es procija...
  • IMYke2.0.0.0 #58
    A több magos CPU-k: több magot tartalmaznak egy tokban.
    Azaz: a magoknak (mini CPU-k) semmi közük egymáshoz, mert ún. buszokkal kommunikálnak csak egymással, és a feladatokat a memória vezérlőn át kapják/teljesítik.

    Ha 21 meggymagot egymás mellé teszel egy dobozban, attól az még nem lesz egy sűrűbb meggymag.

  • Sanyix #57
    De ha keversz bele egy kis gipszport is, még sűrűbb lesz :D
  • Myron #56
    de mér? ha 2 mag van 1 helyett akkor dupla olyan sűrű nem?